Αέρας φρεσκάδας… ή καλύτερα “τυφώνας αλλαγών” αφού το νέο Renault Clio εμφανίζεται ολοκληρωτικά αλλαγμένο, παρότι στην πράξη έχουμε ένα εκτεταμένο facelift χωρίς σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές.

Έτσι η γκάμα στο ανανεωμένο Renault Clio συνεχίζει και απαρτίζεται από τις γνώριμες και αγαπημένες εκδόσεις σε βενζίνη, diesel, LPG και μαζί η γνώριμη full hybrid επιλογή! Οι σημαντικότατες αλλαγές αφορούν στη σχεδίαση του μοντέλου, με ένα εξολοκλήρου εμπρός τμήμα. Έτσι με την πρώτη ματιά έχουμε νέα φώτα, νέα μάσκα, νέο προφυλακτήρα αλλά και το νέο λογότυπο της Renault. Η όλη σχεδιαστική προσέγγιση που πέτυχαν οι άνθρωποι της μάρκας παραπέμπει σε μεγαλύτερο αυτοκίνητο, αφού μοιράζεται μάλιστα αρκετές λεπτομέρειες που εισάγει το SUV Austral.

Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά στοιχεία είναι τα φώτα LED που είναι σε ένα μοτίβο “μπούμερανγκ” και εκτείνονται προς τα κάτω στον προφυλακτήρα απαρνούμενα το σχήμα “C” της τρέχουσας γενιάς Clio. Πάντως παρατηρώντας το νέο ανανεωμένο Clio από το πλάι και πίσω, οι αλλαγές είναι σαφώς πιο περιορισμένες. Έτσι πέρα από το νέο σήμα και πίσω, έχουμε ακόμα ελαφρώς επανασχεδιασμένα φώτα και προφυλακτήρα.

Προφανώς και οι αλλαγές επεκτείνονται και στο εσωτερικό του μοντέλου, ωστόσο λιγότερο επιθετικά από ότι με την εξωτερική εμφάνιση. Έτσι παραμένει η γνώριμη σχεδίαση του ταμπλό με την κάθετα τοποθετημένη οθόνη για το σύστημα infotainment (7” ή 9,3”), η οποία ωστόσο υιοθετεί το νεότερο software της Renault. Μαζί στο Clio τοποθετείται και η νέα εκδοχή του ψηφιακού πίνακα οργάνων, ο οποίος φτάνει τις 10 ίντσες σε διαγώνιο. Το τιμόνι και η κονσόλα παραμένουν ίδια σχεδιαστικά, όπως και τα περιστροφικά φυσικά χειριστήρια για το σύστημα κλιματισμού.

Renault ClioΓνώριμοι κινητήρες, νέες τεχνολογίες

Όπως και στην τρέχουσα γενιά του μοντέλου, το ανανεωμένο Renault Clio θα έρθει με γνώριμο 1000αρη TCe κινητήρα, 3-κύλινδρο Turbo, ισχύος 90 ίππων στην έκδοση βενζίνης και 100 ίππων στην έκδοση LPG. Παραμένει και ο κινητήρας 1.5 dCi Diesel στο νέο Clio, με 100 ίππους και 260 Nm, ενώ κορυφαία επιλογή θα είναι και εδώ η πλήρως υβριδική έκδοση E-Tech με βενζινοκινητήρα 1,6lt, 2 ηλεκτροκινητήρες και συνδυαστική ισχύς 145 ίππους.

Αυτό όμως που είναι νέο στο Clio είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης, τα οποία και περιλαμβάνουν τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 με Adaptive Cruise Control και λειτουργία Stop&Go. Επίσης η γκάμα αποκτά και μια νέα έκδοση εξοπλισμού Esprit Alpine, η οποία και θα αποτελέσει τη σπορ επιλογή αντικαθιστώντας την προηγούμενη RS Line.

Προς το παρόν η Renault δεν έχει ανακοινώσει το πότε θα ξεκινήσει η εμπορική διάθεση του νέου Clio, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις εκθέσεις εντός του 2023.