Το Renault Scenic παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1996 (ως Megane Scénic τότε) και θεωρείται το πρώτο compact MPV στην ιστορία του ευρωπαϊκού αυτοκινήτου.

Το όνομα του Renault Scenic επιλέχθηκε για να αναθερμάνει την επιθυμία του κόσμου για ταξίδια και εξερεύνηση. Οι πρώτες τέσσερις γενιές του μοντέλου είχαν συγγενή πλεονεκτήματα όπως ευρυχωρία, πρωτοποριακή τεχνολογία και ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και για την επόμενη, 5η γενιά του μοντέλου, το οποίο επιστρέφει ως ένα ηλεκτρικό οικογενειακό αυτοκίνητο. Αυτό θα είναι το Scenic E-Tech electric.

Η ιστορία

Τη δεκαετία του 1990, η φήμη της Renault ως μάρκας που φτιάχνει καθημερινά αυτοκίνητα για τη ζωή βρισκόταν στο απόγειό της. Το 1984 είχε παρουσιάσει το Espace, ένα μεγάλο MPV, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε το θρυλικό Twingo, το 1993. Το Scenic ετοιμαζόταν να απογειώσει περαιτέρω τη φήμη της Renault, ως το πρώτο compact MPV για οικογένειες.

Το πρωτότυπο μοντέλο παρουσιάστηκε το 1991 στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης και η έκδοση παραγωγής έφτασε στις αντιπροσωπείες το 1996. Σχεδιάστηκε από μέσα προς τα έξω και το όνομα του τότε ήταν Megane Scénic. Επρόκειτο για ένα «κουκούλι» ιδανικό για ταξίδια, καινοτόμο, ασφαλές, άνετο και φιλικό, με εξαιρετική ευελιξία, γεμάτο κορυφαία τεχνολογία. Ο σχεδιασμός του ήταν μοναδικός και ευνοούσε τη δημιουργία αξέχαστων εμπειριών από το δρόμο. Όπως τονίζει και η επικεφαλής στρατηγικής ονομασίας της Renault «το όνομα Scenic ξυπνά αμέσως εικόνες τοπίων, σε καλεί να ταξιδέψεις, να είσαι εξωστρεφής, ειδικά με τα μεγάλα του παράθυρα». Στην πράξη βέβαια το όνομα είναι ακρωνύμιο των λέξεων που αποτελούν τη φράση «Safety Concept Embodied in a New Innovative Car» (Ασφάλεια Ενσωματωμένη σε ένα Νέο Καινοτόμο Αυτοκίνητο).

Αυτοκίνητα για την καθημερινή ζωή

Το όνομα Scenic ήταν η προφανής επιλογή εκείνη την εποχή. Συμβόλιζε τα αυτοκίνητα για την καθημερινή οικογενειακή ζωή και εδώ και 32 χρόνια έγινε ορόσημο στην ιστορία της Renault, δίπλα στα Clio (15,9 εκατομμύρια οχήματα), Megane (13 εκατομμύρια), Twingo (4,1 εκατομμύρια) και Espace (1,3 εκατομμύρια). Κέρδισε τον τίτλο του «ευρωπαϊκού αυτοκινήτου της χρονιάς 1997», ενώ η Renault έχει πουλήσει περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια από αυτά σε 110 χώρες.

Σχεδιαστικά το μοντέλο ξεχώριζε από «απαλές» σχεδιαστικές φόρμες σε ένα αμάξωμα ενός όγκου. Κάτι που ταίριαζε πολύ με το πνεύμα της εποχής. Το μοντέλο σχεδιάστηκε για να ελκύει τις οικογένειες και αυτές λάτρεψαν την ιδέα ενός αυτοκινήτου που θυμίζει κουκούλι. Το Scenic ήταν διαθέσιμο σε ένα μέγεθος και οι αναλογίες του το καθιστούσαν πιο ευρύχωρο και ευέλικτο στο εσωτερικό του.

Όταν οι σχεδιαστές εργάζονταν στην πρώτη γενιά του Scenic, ρώτησαν τα παιδιά των υπαλλήλων τι ήθελαν και τι χρειάζονταν, πώς φαντάζονταν το εσωτερικό του αυτοκινήτου και ποια πράγματα τους αρέσουν. Αυτό εξηγεί τους διάφορους κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους και τις έξυπνες εργονομικές λύσεις που κυριαρχούσαν στην πρώτη γενιά του compact MPV. Οι επόμενες γενιές Scenic II (2003), Scenic III (2009) και Scenic IV (2016) προσφέρονταν και με δύο μήκη αμαξώματος.

Το μοντέλο συντονίστηκε απόλυτα με την εποχή του σε κάθε γενιά του. Βέβαια σήμερα ο κόσμος άλλαξε και μαζί του αλλάζει και το Scenic. Το ηλεκτρικό Scenic E-Tech είναι το οικογενειακό αυτοκίνητο του αύριο και κάνει ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση των περιβαλλοντικά υπεύθυνων και ασφαλέστερων αυτοκινήτων, αυτών που είναι γεμάτα καινοτομία και τεχνολογία για τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Το 2022, η Renault ονόμασε το πρωτότυπο «Scenic Vision» και με αυτό ουσιαστικά έδωσε το στίγμα της 5ης γενιάς του μοντέλου. Και τώρα ετοιμάζεται να το αποκαλύψει! Η πρεμιέρα του νέου ηλεκτρικού Renault Scenic E-Tech θα γίνει στην έκθεση IAA Mobility στο Μόναχο, στις 4 Σεπτεμβρίου 2023.