Η νέα Skoda Octavia αποκτά και μια νέα έκδοση φυσικού αερίου (CNG). H Octavia G-TEC προσφέρει χαμηλό κόστος χρήσης και πρακτικά είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή στο κομμάτι της κατανάλωσης.

Η νέα Skoda Octavia G-TEC ξεκινά την πορεία της στην Ελλάδα σε εκδόσεις Grand Coupe και Sportswagon. Η έκδοση φυσικού αερίου κινείται από έναν ειδικά εξελιγμένο κινητήρα 1.5 TSI, που στην έκδοση G-TEC αποδίδει ισχύ 131 ίππους (150 στην απλή έκδοση βενζίνης). Το αυτοκίνητο λειτουργεί κατά κανόνα και εξ’ ορισμού με φυσικό αέριο. Ωστόσο, το μεταβαίνει σε λειτουργία βενζίνης, εντελώς αυτόματα, σε τρεις περιπτώσεις. Στην πρώτη, όταν η πίεση στις δεξαμενές φυσικού αερίου είναι κάτω από 11 bar. Στη δεύτερη, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω από -10 βαθμούς και στην τρίτη, αμέσως μετά τον ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο, όπου ο εγκέφαλος του κινητήρα χρειάζεται λίγα λεπτά (λιγότερα από 5, συνήθως) για να αξιολογήσει την ποιότητα του φυσικού αερίου με το οποίο μόλις ανεφοδιάστηκε.

Skoda Octavia G-TECΟι διαφορές στην Octavia G-TEC

Ουσιαστικά, η μόνη διαφορά της Octavia G-TEC από τις υπόλοιπες εκδόσεις είναι οι δεξαμενές φυσικού αερίου κάτω από το χώρο αποσκευών. Αυτές μπορούν να αποθηκεύσουν 17,33 κιλά καυσίμου, το οποίο μπορεί να προσφέρει αυτονομία 500 χιλιόμετρα, αποκλειστικά με φυσικό αέριο. Το αυτοκίνητο διαθέτει και ρεζερβουάρ βενζίνης 9 μόλις λίτρων, ποσότητα που του εξασφαλίζει πρόσθετη αυτονομία 190 χιλιομέτρων. Στο κομμάτι των χώρων, η ύπαρξη των πρόσθετων δεξαμενών περιορίζει το χώρο αποσκευών κατά 25%, ο οποίος στην έκδοση G-TEC μετρά 455 λίτρα (495 lt στην έκδοση Sportswagon), αντί για 600 ή 640 λίτρα στις τυπικές Octavia Grand Coupe και Sportswagon αντίστοιχα.

Skoda Octavia G-TECΣτο εσωτερικό, η μόνη διαφοροποίηση της Octavia G-TEC παρουσιάζεται στον ψηφιακό πίνακα οργάνων, που έχει διαμορφωθεί ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της συγκεκριμένης έκδοσης καυσίμου. Έτσι υπάρχουν δύο δείκτες καυσίμου, για βενζίνη και CNG. Όσον αφορά στην κατανάλωση, το μοντέλο καταναλώνει σε κύκλο μέτρησης WLTP 3,6 έως 4,5 κιλά CNG ανά 100 χιλιόμετρα. Με τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου, αυτό μεταφράζεται σε κόστος που ξεκινάει κάτω από τα 3€ και φτάνει έως τα 3,8€, ανά 100 χιλιόμετρα.

Οι τιμές της Skoda Octavia G-TEC ξεκινούν από 24.900 ευρώ στην έκδοση Grand Coupe Ambition και από 26.200 ευρώ στην έκδοση Sportswagon. Όλες οι εκδόσεις συνδυάζονται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, DSG7.

Φωτογραφίες:

Διαβάστε ακόμη:

Οι τιμές & εκδόσεις της νέας Skoda Octavia