To Subaru Forester γιορτάζει την 25η επέτειό του με την ανανεωμένη και καλύτερα εξοπλισμένη έκδοσή του μέχρι σήμερα.

Από το 1997 που πρωτοκυκλοφόρησε, το Subaru Forester υπήρξε δημοφιλής επιλογή, καθιερώνοντας μια σχέση εμπιστοσύνης βασισμένη σε ένα ασφαλές, διασκεδαστικό και αξιόπιστο σύνολο. Τα τελευταία 25 χρόνια το Forester έχει καθιερωθεί ως ένα από τα best-sellers της γκάμας ξεπερνώντας πωλήσεις 357.000 μονάδων στην Ευρώπη. Η συνολική παγκόσμια παραγωγή του φτάνει περίπου τα 4,5 εκατομμύρια μονάδες. Δυστυχώς η ελληνική φορολογία στάθηκε εμπόδιο στη συνέχιση μιας εξαιρετικής πορείας που είχε το μοντέλο και στη χώρα μας… όμως αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία.

Περισσότερη τεχνολογία

Φέτος το Forester ανανεώνεται στα σημεία και εκσυγχρονίζεται. Προσφέρει πλέον νέες λειτουργίες ασφαλείας, περισσότερες δυνατότητες, βελτιωμένη δυναμική οδήγησης και νέα χαρακτηριστικά άνεσης. Έτσι το 2022 Subaru Forester έχει στον βασικό του εξοπλισμό το βελτιωμένο EyeSight Driver Assist. Πλέον με ευρύτερο οπτικό πεδίο (σχεδόν διπλάσιο) και με 11 λειτουργίες ασφαλείας μεταξύ των οποίων και τρεις νέες. Αυτές είναι το Automatic Emergency Steering, το Adaptive Cruise control με Lane Centering και το Lane Departure Prevention που αναγνωρίζει επιπλέον ως λωρίδα την άκρη του δρόμου ή το γρασίδι.

Το σύστημα Pre-Collision Braking προσφέρει πλέον εκτεταμένη υποστήριξη για την αποφυγή σύγκρουσης σε διασταυρώσεις. Το Driver Monitoring System με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση κούρασης ή απόσπασης προσοχής, ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζει τις ρυθμίσεις του καθίσματός του, των καθρεπτών και του κλιματισμού ανάλογα με τις επιλογές του κάθε οδηγού/χρήστη. Πλέον έχει εμπλουτιστεί και με λειτουργία ελέγχου χειρονομιών.

Subaru Forester MY2022Ικανό εντός και εκτός δρόμου

Το ανανεωμένο Subaru Forester πατάει στη Subaru Global Platform και προσφέρει εξαιρετικό έλεγχο και σταθερότητα, βελτιωμένη απόδοση αποφυγής κινδύνου και εξαιρετικά χαμηλούς κραδασμούς. Βελτιώσεις έγιναν στην ανάρτηση, σε ελατήρια και αποσβεστήρες ενώ σαν γνήσιο SUV είναι ιδιαίτερα ικανό και εκτός δρόμου. Η συμμετρική μόνιμη τετρακίνηση της Subaru συνδυάζεται με ενεργή κατανομή ροπής για βελτιωμένη οδική συμπεριφορά και επιδόσεις στις στροφές. Με 22 εκατοστά απόσταση από το έδαφος, είναι παραπάνω από κατάλληλο για off-road περιπέτειες, ενώ το X-Mode διπλής λειτουργίας (λειτουργίες “Snow/Dirt” και “Deep snow/ Mud”) προσφέρει βελτιωμένες λειτουργίες για ποικίλες καιρικές και οδικές συνθήκες. Επίσης προστέθηκε μια λειτουργία ελέγχου που αποκαθιστά το X-Mode, με δυνατότητα αυτόματης επανασύνδεσης μόλις η ταχύτητα του οχήματος πέσει στα 35 km/h ή λιγότερο, επιτρέποντας στους οδηγούς να συγκεντρωθούν περισσότερο στην οδήγηση χωρίς να χρειάζεται να χειριστούν ξανά το διακόπτη.

Κάτω από το καπό, ο 2-λιτρος κινητήρας DI BOXER συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα μέσα και κατά μήκος του συστήματος CVT Lineartronic, πετυχαίνοντας πιο ομαλή, 30% πιο γραμμική επιτάχυνση με απόκριση και ροπή υψηλής απόκρισης. Η μέγιστη ισχύς είναι 150 ίπποι, με ροπή 194 Nm, ενώ έξτρα 16,7 ίπποι και 66 Nm παράγονται από τον ηλεκτροκινητήρα. Το σύστημα e-BOXER προσαρμόζει την αναλογία κατανομής ισχύος μεταξύ κινητήρα και ηλεκτροκινητήρα ώστε να ταιριάζει με το στιλ και τις συνθήκες οδήγησης, εναλλάσσοντας μεταξύ 3 λειτουργιών οδήγησης: λειτουργία κινητήρα, λειτουργία ηλεκτροκινητήρα (EV) και λειτουργία Motor Assist.

Σε χαμηλές ταχύτητες, έως 40 km/h και για απόσταση περίπου 1,6 km, ο Forester μπορεί να κινηθεί πλήρως ηλεκτρικά. Σε μεσαίες ταχύτητες ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί υποστηρικτικά, βελτιώνοντας όταν χρειαστεί τις επιδόσεις ή την κατανάλωση, ενώ σε υψηλότερες ταχύτητες ο θερμικός κινητήρας κινεί το όχημα και ταυτόχρονα επαναφορτίζει την μπαταρία. Η μικτή κατανάλωση καυσίμου είναι 8,1 lt/100km, με τις εκπομπές CO2 στα 185 g/km.

Subaru Forester MY2022Τι αλλάζει οπτικά στο ανανεωμένο Forester;

Στις εξωτερικές διαφοροποιήσεις, το Subaru Forester του 2022 έχει επανασχεδιασμένο μπροστινό μέρος, μάσκα, προβολείς και καλύμματα προβολέων ομίχλης. Μαζί υπάρχουν 3 νέα χρώματα (Cascade Green Silica, Brilliant Bronze Metallic, Autumn Green Metallic), ενώ στην καμπίνα έρχεται με πιο σύγχρονο infotainment, οθόνη πλοήγησης 8 ιντσών και συμβατότητα Apple CarPlay και Android Auto.

Εκδόσεις και τιμές

Το ανανεωμένο μοντέλο διατίθεται σε τέσσερις ήδη πλούσιος σε εξοπλισμό εκδόσεις, όλες με αυτόματο κιβώτιο CVT και σύστημα τετρακίνησης. Αυτές είναι οι Free, Style, Adventure και Premium. Οι τιμές έχουν ως εξής:

  • 2.0i-L MY22 Free CVT AWD: 39.990€
  • 2.0i-S ΜΥ22 Style CVT AWD: 44.970€
  • 2.0i-S MY22 Adventure CVT AWD: 48.390€
  • 2.0i-S MY22 Premium CVT AWD: 50.350€