Νέες Lotus Elise Sport

Μετά την επετειακή Lotus Elise 20th Anniversary έρχεται… ο εορτασμός των 21 χρόνων! Ή τουλάχιστον κάτι ανάλογο αφού η Lotus επανατοποθετεί τη σειρά Elise με δύο νέες εκδόσεις που φέρουν την ονομασία Sport.

Το όνομα αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, αφού στο παρελθόν υπήρξαν οι θρυλικές Elise Mk1 Sport 135, Sport 160 αλλά και Sport 190. Τώρα έχουμε τη νέα Elise Sport η οποία και αποτελεί πρακτικά την entry level Elise και τη νέα Elise SC Sport. Δυστυχώς οι αναβαθμίσεις που έρχονται με την ονομασία “Sport” δεν αφορούν σε καμία αύξηση ισχύος, αφού η Elise Sport χρησιμοποιεί τον γνώριμο 1.600άρη κινητήρα του Toyota Auris με 136 ίππους και η Elise SC Sport τον επίσης 1.800άρη της Toyota αλλά με κομπρέσσορα και 220 ίππους. Ωστόσο, και οι εκδόσεις είναι ελαφρύτερες κατά 10kg, ρίχνοντας το συνολικό βάρος της Elise 1.6lt στα 866kg και την υπερτροφοδοτούμενη στα 914kg. Η τελευταία μάλιστα κάνει το 0-100 km/h σε 4,6 δευτερόλεπτα!
Επίσης και οι δύο εκδόσεις έχουν έναν διακόπτη “Sport” που βελτιώνει στο πάτημα του την απόκριση στο γκάζι και μειώνει την ευαισθησία του traction control (το οποίο φυσικά και απενεργοποιείται πλήρως αν επιθυμεί ο οδηγός). Βελτιωμένα είναι και τα αμορτισέρ της Bilstein, τα οποία και προσφέρουν μια πιο “κοφτερή” αίσθηση στο σύστημα διεύθυνσης. Ωστόσο, τα καλύτερα νέα για τις νέες Elise Sport είναι ότι αντικαθιστούν τις προηγούμενες Elise 1.6 και 1.8 S, όντας ταυτόχρονα και ελαφρώς φθηνότερες (από 42.340 ευρώ στην Αγγλία).