Το Mercedes-AMG Project One των 1.000ps

Το πρώτο hypercar της Mercedes-AMG είναι γεγονός και είναι χωρίς αμφιβολία το κορυφαίο έκθεμα στο σαλόνι αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Το Mercedes-AMG Project One αποκαλύπτεται και έρχεται να κάνει τα υπόλοιπα hypercar να δείχνουν λίγα, αφού πρακτικά μιλάμε για ένα αυτοκίνητο με ασύλληπτη τεχνολογία, προερχόμενη απευθείας από τη Formula 1.
Σχεδιαστικά βεβαίως το Project One είναι πιο κοντά σε ένα πρωτότυπο της LMP1 από οτιδήποτε κυκλοφορεί στο δρόμο, με μοναδική εξαίρεση την αντίστοιχη πρόταση των Βρετανών που ακούει στο όνομα Aston Martin Valkyrie. Η εικόνα τoυ αυτοκινήτου έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες στην αεροδυναμική, ενώ ξεχωρίζουν τα ενεργά στοιχεία όπως το εμπρός σπόιλερ, οι αεραγωγοί στους θόλους των τροχών και φυσικά η πίσω αεροτομή. Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα αεροδυναμικά στοιχεία που δεν είναι ορατά, αφού βρίσκονται στο δάπεδο του Project One.
Το Project One είναι ότι πιο τρελό έχει φτιάξει η Mercedes-AMG.
Βέβαια η ουσία του πράγματος βρίσκεται στα μηχανικά μέρη, τα οποία είναι και τα πιο πολύπλοκα. Η Mercedes-AMG κάνει λόγο για ισχύ 1.000 ίππων από ένα υβριδικό σύνολο που καθιστά το αυτοκίνητο πρακτικά τετρακίνητο. Ένας V6 κινητήρας turbo, χωρητικότητας μόλις 1,6 λίτρων, αποδίδει ισχύ 671 ίππων και αποτελεί στην ουσία μια εξέλιξη του αγωνιστικού κινητήρα της Mercedes από το μονοθέσιο της F1 του 2015. Ο κινητήρας αυτός κινεί αποκλειστικά τους πίσω τροχούς, ενώ δύο ηλεκτροκινητήρες συνολικής ισχύος 320 ίππων κινούν τους εμπρός τροχούς. Ένας για κάθε τροχό, κάνοντας έτσι το Porject One τετρακίνητο. Ο V6 κινητήρας χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα 120 ίππων για να κινεί το turbo, ενώ ένας δεύτερος ηλεκτροκινητήρας 161 ίππων είναι ενσωματωμένος στο στρόφαλο.
Στην πράξη το υβριδικό σύνολο στροφάρει ως τις 11.000 σ.α.λ., προσφέροντας στο Project One επιτάχυνση 0-200 km/h σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 350 km/h. Το ιδιαίτερο ωστόσο είναι το γεγονός ότι η Mercedes-AMG θέτει όριο ζωής του κινητήρα τις 50.000 χλμ. οπότε και θα χρειαστεί αντικατάσταση ή ολική ανακατασκευή. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν αγωνιστικό κινητήρα, αν και το πιο πιθανό σενάριο εδώ είναι κανένα Project One να μη φτάσει ποτέ στα 50.000 χλμ.
Κι αυτό γιατί μόλις 275 Mercedes-AMG Project One θα κατασκευαστούν και έχουν μάλιστα ήδη πουληθεί στην τιμή των 2.275.000 ευρώ (προ φόρων). Το καλύτερο της υπόθεσης είναι ότι το νέο hypercar θα μπορεί να κινείται πλήρως ηλεκτρικά για 25 χλμ., χρησιμοποιώντας μόνο τις μπαταρίες του συστήματος (οι οποίες παρεμπιπτόντως είναι ίδιες με το μονοθέσιο της F1), ενώ θα μπορεί να βγάλει κανονικά πινακίδες κυκλοφορίας για χρήση στο δρόμο. Τα πρώτα αυτοκίνητα αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2020.
Ενεργή αεροδυναμική εμπνευσμένη από τους αγώνες για το Mercedes-AMG Project One.

Το Mercedes-AMG Project One για την ώρα είναι πρωτότυπο, ωστόσο θα κυκλοφορήσει το 2020.

Το τιμόνι του Project One μοιάζει να βγήκε από μονοθέσιο της F1.

Mercedes-AMG Project One

Το Mercedes-AMG Project One θα μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα στο δρόμο.

Στο εσωτερικό του Project One κυριαρχεί το carbon.

Mercedes-AMG Project One με κινητήρα από μονοθέσιο της Formula 1.