Νέο Volvo XC90

28 Αυγούστου 2014     
Το μεγάλο πολυτελές SUV της Volvo αλλάζει ριζικά, αποκτά νέο εντυπωσιακό design εξωτερικά και εσωτερικά, ακόμη μεγαλύτερη πολυτέλεια, πιο σύγχρονη τεχνολογία αλλά και νέους κινητήρες Drive-E με απόδοση έως σχεδόν 400 ίππους! Και βεβαίως είναι η ασφάλεια που για μια ακόμη φορά η Volvo εντυπωσιάζει με νέες τεχνολογίες ανίχνευσης πεζών και ποδηλατών, με αυτόματο φρενάρισμα σε όλες τις συνθήκες φωτισμού. Κυρίες και κύριοι… αυτό είναι το νέο Volvo XC90, το οποίο θα είναι διαθέσιμο και ως plug-in υβριδικό 7-θέσιο (πρώτο του είδους του).

Στα πλαίσια ενός επενδυτικού προγράμματος 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μετά από 3 χρόνια εξέλιξης, το νέο Volvo XC90 σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της μάρκας. Αποκαλύπτεται πλέον ξεκάθαρα η σχεδιαστική πορεία που θα ακολουθήσει η μάρκα στο μέλλον. Όντας πλέον ανεξάρτητη, η Volvo Cars για πρώτη φορά ενσωματώνει στο νέο XC90 τις εντελώς δικές της νέες τεχνολογίες, με την υλοποίηση της νέας μεταβλητής αρχιτεκτονικής προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA) στην κατασκευή των οχημάτων.
Το νέο XC90 έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία στην 87-χρονη ιστορία της Volvo. Είναι το πρώτο από τα αυτοκίνητά της που θα φέρει το νέο, πιο επιβλητικό σήμα της μάρκας, με το βέλος στην πάνω δεξιά γωνία του κύκλου να ευθυγραμμίζεται με τη διαγώνιο που διατρέχει τη μάσκα. Σε συνδυασμό με τα φώτα ημέρας (Day Running Lights) σε σχήμα πλαγιαστού «T», που οπτικά παραπέμπουν στο πιο σημαντικό σύμβολο της σκανδιναβικής παράδοσης, στο σφυρί του θεού Θωρ. Θεϊκό ή όχι πάντως, το νέο Volvo XC90 έχει χαρακτηριστικό σχεδιασμό, με μια έντονη γραμμή να διατρέχει το αμάξωμα στο ύψος της μέσης και βεβαίως τους προτεταμένους «ώμους» στο πίσω μέρος, σήμα κατατεθέν των αυτοκινήτων Volvo. Για ισχυρότερη οπτική εντύπωση από τα πλάγια, το XC90 συνδυάζεται με μια σειρά από εντυπωσιακές ζάντες με μέγεθος έως και τις 22 ίντσες!
Το νέο XC90 θα έρθει με μια σειρά από δίλιτρους, τετρακύλινδρους κινητήρες Drive-E. Η κορυφαία έκδοση του μοντέλου είναι η XC90 Twin Engine, σε plug-in υβριδική έκδοση με δίλιτρο βενζινοκινητήρα, με υπερσυμπιεστή και turbo, αλλά και έναν ηλεκτροκινητήρα. Η ισχύς τους είναι περίπου 400 ίππων και βεβαίως προσφέρει έναν συνδυασμό ισχύος και καθαρής λειτουργίας, εκπέμποντας περίπου 60 g CO2/km.
Από πλευράς εξοπλισμού, το νέο Volvo XC90 διαθέτει ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η μάρκα, συμπεριλαμβανομένου δύο νέων τεχνολογιών ασφάλειας: ένα σύστημα προστασίας σε περίπτωση εκτροπής από το δρόμο και αυτόματο φρενάρισμα σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα. Σε περίπτωση εκτροπής του αυτοκινήτου από το δρόμο, το Volvo XC90 αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και σφίγγει τις ζώνες ασφαλείας εμπρός, συγκρατώντας τους επιβαίνοντες στη θέση τους. Οι ζώνες παραμένουν σταθερά σφιγμένες όσο το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται. Προκειμένου να αποτραπούν τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη, μια λειτουργία απορρόφησης της ενέργειας ανάμεσα στο κάθισμα και το σκελετό του καθίσματος απορροφά τις κατακόρυφες δυνάμεις που αναπτύσσονται όταν το αυτοκίνητο προσγειώνεται ανώμαλα στο έδαφος. Η λύση αυτή μπορεί να περιορίσει τις κατακόρυφες δυνάμεις που δέχεται το σώμα ακόμα και στα 2/3 των αρχικών. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, οι οποίοι είναι σοβαροί και συχνοί σε τέτοιου είδους ατυχήματα.
Ταυτόχρονα, το νέο XC90 είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με τεχνολογία που φρενάρει το αυτοκίνητο αυτόματα αν ο οδηγός στρίψει απρόσεκτα διασταυρούμενος με όχημα που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, με αυξημένο κίνδυνο για τα δύο οχήματα. Αυτή είναι μια συνηθισμένη περίπτωση σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις μέσα στην πόλη, αλλά και σε λεωφόρους όπου το όριο ταχύτητας είναι μεγαλύτερο. Το XC90 ανιχνεύει τον κίνδυνο σύγκρουσης και φρενάρει αυτόματα προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση ή να μετριαστούν οι επιπτώσεις της. Το τελευταίο περιλαμβάνεται στην «ομπρέλα» του γνώριμου City Safety, το οποίο είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις και εκτός από αποφυγή συγκρούσεων με ταχύτητα έως 50 km/h περιλαμβάνει πλέον και ανίχνευση με αυτόματο φρενάρισμα μπροστά σε ποδηλάτες και πεζούς, ημέρα και νύχτα!

Περνώντας στο εσωτερικό του νέου XC90, αυτό είναι το πολυτελέστερο που έχει σχεδιαστεί ποτέ για ένα Volvo. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι η οθόνη αφής -που θυμίζει tablet- στην κεντρική κονσόλα, η οποία αποτελεί την καρδιά ενός εντελώς νέου συστήματος ελέγχου του αυτοκινήτου. Το σύστημα που δεν χρησιμοποιεί κουμπιά, προσφέροντας στον οδηγό έναν πρωτοποριακό τρόπο έλεγχου του αυτοκινήτου και πρόσβαση σε μια σειρά από διαδικτυακά προϊόντα και υπηρεσίες. Συμβάλλει επίσης στη δημιουργία ενός εσωτερικού που είναι μοντέρνο, ευρύχωρο και προσφέρει την αίσθηση του «ήρεμα τακτοποιημένου». Από πλευράς κατασκευής, το εσωτερικό συνδυάζει υλικά όπως μαλακό δέρμα και ξύλο με χειροποίητες λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων επιλογέα ταχυτήτων από κρύσταλλο του διάσημου σουηδικού οίκου Orrefors, και χειριστήρια διακοπής/εκκίνησης του κινητήρα και ρύθμισης της έντασης του ήχου κατασκευασμένα με αδαμαντοκοπή. Οι χώροι του επαρκούν για τη μεταφορά 7 επιβατών σε τρεις σειρές καθισμάτων.
Η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου Volvo XC90 θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, στο σαλόνι αυτοκινήτου στο Παρίσι.

Διαβάστε ακόμη: