Η Toyota Gazoo Racing στα πλαίσια της έκθεσης αυτοκινήτου στο Τόκιο αποκάλυψε τα πρωτότυπα Toyota AE86 H2 και AE96 BEV.

Το Tokyo Auto Salon ανέκαθεν αποτελούσε πόσο έλξης ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις αυτοκινήτου παγκοσμίως. Φέτος η Toyota μέσω του αγωνιστικού της τμήματος Toyota Gazoo Racing (TGR) αποκαλύπτει τα εντυπωσιακά οικολογικά πρωτότυπα AE86 H2 Concept και AE86 BEV Concept. Το πρώτο με κινητήρα υδρογόνου, ενώ το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό μπαταρίας. Ας τα δούμε:

AE86 H2 Concept με καύσιμο υδρογόνο

Χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτήθηκε από την εμπλοκή στο motorsport, ειδικά από τη συμμετοχή της ROOKIE Racing στη σειρά Super Taikyu της Ιαπωνίας, η TGR έχει αναπτύξει ένα όχημα που μπορεί να κινηθεί με υδρογόνο και παράλληλα να παρέχει τον απολαυστικό ήχο (και δόνηση) του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Υιοθετεί δύο δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου υψηλής πίεσης, προερχόμενες από το Toyota Mirai. Αυτές βρίσκονται τοποθετημένες στο πίσω μέρος, ενώ έχουν γίνει τροποποιήσεις σε σημεία όπως μπεκ ψεκασμού καυσίμου, σωλήνες καυσίμου και μπουζί.

AE86 BEV Concept, αμιγώς ηλεκτρικό

Υιοθετώντας τεχνολογίες προερχόμενες από τη Lexus, αυτό το αμάξωμα του ΑΕ86 είναι ελαφρωμένο και διατηρεί – όσο γίνεται – την αρχική αναλογία βάρους εμπρός/πίσω. Ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά οδήγησης ενός ηλεκτρικού οχήματος μπαταρίας, όπως η άμεση επιτάχυνση, ενώ χρησιμοποιεί μηχανική μετάδοση για μέγιστη οδηγική απόλαυση και όσο το δυνατόν πιο “original” αίσθηση. Η ειδική αυτή έκδοση του ηλεκτρικού AE86 ενσωματώνει επίσης μια σειρά από τεχνολογίες που συναντούμε σε οχήματα μαζικής παραγωγής της Toyota, όπως τα ηλεκτρικά μοτέρ του Tundra HEV, τις μπαταρίες του Prius PHEV battery και άλλα.

Προς το παρόν και τα δύο αυτά μοντέλα παραμένουν πειραματικά, ωστόςο μας δείχνουν ξεκάθαρα πως υπάρχουν λύσεις για απολαυστικά οχήματα ως προς το οδηγικό κομμάτιθ, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα χαμηλό αποτύπωμα σε άνθρακα!