Τα ηλεκτρικά Volvo C40 Recharge και XC40 Recharge πλέον αλλάζουν διάταξη και γίνονται προσωκίνητα προς όφελος της αυτονομίας τους!

Σύμφωνα με τη Volvo, δύο από τις πιο συχνές ερωτήσεις των πελατών για τα αμιγώς ηλεκτρικά της μοντέλα είναι: «Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει με μόνο μία φόρτιση;» και «Πόσο χρόνο χρειάζεται για να φορτίσει;». Έτσι στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου προϊοντικών αναβαθμίσεων, η Volvo έχει βελτιώσει τόσο την αυτονομία όσο και την ταχύτητα φόρτισης των XC40 Recharge και C40 Recharge, σε σχέση με τα μοντέλα του απερχόμενου model year. Σε ορισμένες εκδόσεις μάλιστα, η αύξηση στην αυτονομία είναι έως και 60 km.

Επιπλέον, στα C40 Recharge και XC40 Recharge προσφέρονται τρία νέα συστήματα κίνησης. Τα δύο εφοδιάζουν εκδόσεις με κίνηση στον πίσω άξονα. Αυτή είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια που η Volvo προσφέρει αυτοκίνητο με με κίνηση στους πίσω τροχούς. Το τρίτο αφορά μία αναβαθμισμένη τετρακίνητη έκδοση υψηλών επιδόσεων.

Πισωκίνητα Volvo;

Τα δύο νέα συστήματα κίνησης μεταδίδουν την ισχύ τους στον πίσω άξονα. Η πρώτη επιλογή με τη βασική αυτονομία είναι ένας ηλεκτροκινητήρας (e-motor) μόνιμου μαγνήτη που αποδίδει ισχύ 175 kW, αυξημένη κατά 3% σε σχέση με τον απερχόμενο ηλεκτροκινητήρα των 170 kW που εφοδίαζε την έκδοση με κίνηση στους εμπρός τροχούς. Στο αμιγώς ηλεκτρικό XC40 Recharge single motor η χωρητικότητα της μπαταρίας παραμένει στις 69 kWh, αλλά οι βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα της ψύξης της έχουν αποφέρει αύξηση της αυτονομίας, η οποία πλέον φθάνει τα 460 km σύμφωνα με τον κύκλο δοκιμών WLTP, έναντι 425 km προηγουμένως (επίσης με βάση το πρότυπο WLTP).

H αυτονομία της έκδοσης του C40 Recharge single motor αυξήθηκε στα 476 km, έναντι 438 χιλιομέτρων προηγουμένως (WLTP). Μία φόρτιση από το 10% έως το 80% απαιτεί περίπου 34 λεπτά με τη χρήση ενός δημόσιου φορτιστή συνεχούς ρεύματος 130 kW. Οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν την επιλογή και μίας μεγαλύτερης μπαταρίας σε συνδυασμό με έναν πιο ισχυρό ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη, ισχύος 185 kW, που μεταδίδει την κίνηση στους πίσω τροχούς. Αυτή η δεύτερη νέα επιλογή συνοδεύεται από μπαταρία 82 kWh που αυξάνει την αυτονομία στα 515 km στο XC40 Recharge single motor extended range και στα 533 km στο C40 Recharge single motor extended range.

Και εδώ, η ισχύς φόρτισης είναι βελτιωμένη, καθώς η μεγαλύτερη μπαταρία επιτρέπει αναβαθμισμένη φόρτιση 200 kW σε συνεχές ρεύμα (η προηγούμενη μέγιστη τιμή ήταν 150 kW), ενώ η φόρτιση από το 10% έως το 80% απαιτεί περίπου 28 λεπτά.

Βελτιωμένη τετρακίνητη (AWD) έκδοση

Οι τετρακίνητες (AWD) εκδόσεις επίσης επωφελούνται από αυτές τις αναβαθμίσεις. Η  διάταξη με δύο ηλεκτροκινητήρες 150 kW, έναν στον εμπρός και έναν στον πίσω άξονα, αντικαταστάθηκε από τον εσωτερικά εξελιγμένο ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη με ισχύ 183 kW στον πίσω άξονα και έναν νέο ασύγχρονο ηλεκτροκινητήρα 117 kW στον εμπρός άξονα. Η νέα διάταξη, σε συνδυασμό με μία μπαταρία 82 kWh και με βελτιώσεις στην αποδοτικότητα της ψύξης της, παρέχει πλέον στο XC40 Recharge Twin Motor AWD αυτονομία έως και 500 km με μόνο μία φόρτιση, αυξημένη κατά 62 km σε σύγκριση με την προηγούμενη διάταξη. Η αντίστοιχη αυτονομία για το C40 Recharge Twin Motor AWD έχει αυξηθεί στα 507 km, από 451 km προηγουμένως (WLTP).

Εξωτερικές βελτιώσεις επίσης συμβάλλουν στη βελτίωση της οικονομίας όπου είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, νέοι τροχοί ελαφρού κράματος 19 ιντσών τόσο στο XC40 όσο και στο C40 Recharge όχι μόνο αναβαθμίζουν συνολικά την εμφάνιση των δύο μοντέλων, αλλά βοηθούν και στη μείωση της οπισθέλκουσας μέσω της αεροδυναμικής τους σχεδίασης.