1ο Formula Student Festival

Έξι ομάδες φοιτητών, από ισάριθμα δημόσια ελληνικά ΑΕΙ, συμμετείχαν στον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό Formula Student στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου στην Αθήνα.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Formula Student Festival που συνδιοργάνωσε το περιοδικό Car and Driver με τη Περιφέρεια Αττικής. Οι έξι ομάδες των φοιτητών έδωσαν επί δύο μέρες το παρών με τα μονοθέσιά τους σε μια διημερίδα που αποτέλεσε αφορμή για να αναπτυχθεί γόνιμος προβληματισμός για το παρόν και το μέλλον της αυτοκίνησης, αλλά και της παιδείας στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι το 1ο Formula Student Festival ήρθε σαν φυσική συνέχεια της ημερίδας η οποία είχε διοργανωθεί το 2022 στο Υπουργείο Παιδείας. Και αν πέρυσι είχαμε να κάνουμε με μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση διάρκειας μίας ημέρας, φέτος βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πραγματικό φεστιβάλ, το οποίο υπήρξε εντυπωσιακό. Θα μπορούσε ενδεχομένως να δικαιολογήσει κάνεις αυτόν τον χαρακτηρισμό από το γεγονός και μόνο της συμμετοχής έξι (6) ομάδων φοιτητών που εκπροσωπούν επάξια αντίστοιχα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στο Formula Student, τον μεγάλο διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό με τις εκατοντάδες συμμετοχές από ολόκληρο τον κόσμο. Οι έξι αυτές ομάδες κατάφεραν εύκολα να ξεσηκώσουν το πλήθος που βρέθηκε στον Πανελλήνιο με τις επιδείξεις των μονοθεσίων τους. Αυτών των οχημάτων που οι ίδιοι οι φοιτητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν μόνοι τους, με ελάχιστα χρήματα, συγκεντρώνοντας τα επαινετικά σχόλια ειδικών μηχανικών της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα κατασκευής και η τεχνολογία που ενσωματώνουν τα ελληνικά μονοθέσια του Formula Student έρχονται να επιβεβαιώσουν την αξία της Δημόσιας Παιδείας, των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων που «παράγουν» μηχανικούς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων που όντας ακόμα φοιτητές είναι σε θέση με ελάχιστη οικονομική υποστήριξη να αντιμετωπίσουν ομάδες συναδέλφων τους που έχουν τη στήριξη μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Στην διημερίδα συμμετείχαν Πανεπιστημιακοί, Δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, Θεσμικοί Φορείς, στελέχη από τον χώρο της αγοράς του Αυτοκινήτου, σπουδαστές Πολυτεχνικών Σχολών, κ.α. Οι δε έξι φοιτητικές ομάδες που βρέθηκαν με τα μονοθέσιά τους στο 1ο Formula Student Festival προέρχονται από τα:

  • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Democritus Racing Team)
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Aristotle Racing Team)
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Centaurus Racing Team)
  • Πανεπιστήμιο Πατρών (UoP Racing Team)
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Poseidon Team)
  • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Prom Racing Team).