Η Toyota ανακοίνωσε 30 ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας που θα κυκλοφορήσουν ως το 2030, ενώ ένα νέο ηλεκτρικό crossover έρχεται αμέσως μετά το λανσάρισμα του bZ4X στο νέο έτος!

Ούτε 5, ούτε 10… αλλά 30 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπαταρίας θα είναι διαθέσιμα παγκοσμίως μέσα στα επόμενα 8 χρόνια από τις Toyota και Lexus. Ο πρόεδρος της Toyota Motor Corporation, Akio Toyoda, μαζί με την ανακοίνωση αυτή τόνισε πως η μάρκα θα μειώσει στο 100% τους ρύπους στην Ευρώπη ως το 2035.

Κατά την ανακοίνωση του ο Toyoda αναφέρθηκε στην ουδετερότητα του άνθρακα που επιδιώκει η μάρκα αλλά και τη στρατηγική της στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στόχος με τη νέα οικογένεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων bZ είναι να προσφέρουν, όχι μόνο μηδενικούς ρύπους, αλλά να μειώσουν το αποτύπωμα σε CO2 σε αρνητικό πρόσημο (σσ. beyon zero). Η νέα σειρά bZ βασίζεται σε αποκλειστικές πλατφόρμες ηλεκτροκίνησης με μπαταρίες και το πρώτο δείγμα έρχεται το 2022 με το bZ4X. Ένα ηλεκτρικό SUV που εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη Subaru.

Toyota bZ line-upΗ επόμενη γενιά ηλεκτρικών Toyota

Ο πρόεδρος Akio Toyoda ανακοίνωσε τη στρατηγική της μάρκας στεκόμενος εμπρός από 15 πρωτότυπα Toyota και Lexus που θα αποτελέσουν τη βάση για τα επόμενα αυτοκίνητα παραγωγής. Το 16ο μοντέλο της φωτογραφίας πιο πάνω, είναι το bZ4X που θα είναι διαθέσιμο από το 2022.

Ωστόσο, τα μοντέλα δίπλα στο bZ4X είναι τα δύο επόμενα που θα επεκτείνουν τη σειρά bZ. Ένα μεσαίου μεγέθους crossover με σπορ σιλουέτα αλλά και ένα μικρό crossover. Εντύπωσει προκαλεί και ένα μεσαίου μεγέθους sedan που θα ικανοποιήσει ένα μεγάλος εύρος αγοραστών σε διάφορες αγορές. Σύμφωνα με τον Toyoda η γκάμα μελλοντικά θα περιλαμβάνει και ένα μεγάλο SUV με τρεις σειρές καθισμάτων.

Toyota bz compact SUVΕπίσης, η Lexus θα λανσάρει το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο μέσα στο 2022. Αυτό θα είναι το RZ και πρακτικά θα βασίζεται στην τεχνολογία που υιοθετεί το Toyota bZ4X, την πλατφόρμα, τις μπαταρίες και τους ηλεκτροκινητήρες του. Στόχος της Lexus είναι ως το 2035 η γκάμα της να αποτελείται στο 100% από ηλεκτρικά μοντέλα.

Σήμερα η Toyota προσφέρει περισσότερα από 100 μοντέλα με συμβατικούς κινητήρες, υβριδικά, plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά κυψελών καυσίμου σε περίπου 170 χώρες. Αντίστοιχα η Lexus προσφέρει σχεδόν 30 μοντέλα σε 90 χώρες παγκοσμίως. Η γκάμα της κάθε μάρκας θα επεκταθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια, προσφέροντας ολοκληρωμένες σειρές ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων με μπαταρίες (BEV). Πιο συγκεκριμένα 30 τέτοια αυτοκίνητα θα είναι έτοιμα ως το 2030, παγκοσμίως.

Τα περισσότερα από αυτά τα μοντέλα θα είναι διαθέσιμα από τα επόμενα χρόνια. Με αυτή την κίνηση η Toyota στοχεύει σε 3,5 εκ. πωλήσεις ετησίως έως το 2040. Σε παγκόσμια κλίμακα.

Διαβάστε ακόμη:

Το πρώτο ηλεκτρικό Toyota είναι το bZ4X