Πέντε υπερφορτιστές στην Ελλάδα από την Kosmocar-Audi

Οι πέντε υπερφορτιστές βρίσκονται στην Αθήνα (Μαρούσι & Αργυρούπολη), στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και τη Ρόδο. Είναι διαθέσιμοι για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάθε μάρκας.

Η Audi διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ηλεκτροκίνηση. Υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς τη στρατηγική μετασχηματισμού “Vorsprung 2030”, η οποία προβλέπει η εταιρεία να έχει στη γκάμα της περισσότερα από 20 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2025, ενώ από το 2026 όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που θα λανσάρει η μάρκα θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρικά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πελάτες ανταποκρίνονται στη στρατηγική της Audi, με τις παραδόσεις αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της μάρκας να έχουν αυξηθεί κατά 57,5% το 2021, σε σχέση με το 2020. Με το λανσάρισμα των e-tron GT quattro και RS e-tron GT στην αρχή του περασμένου έτους και των Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron το δεύτερο μισό του 2021, η Audi υπερδιπλασίασε τον αριθμό των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων που διαθέτει, προσφέροντας σήμερα στη γκάμα της – ήδη και στην Ελλάδα – επτά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Με στόχο να έχει ενεργό συμμετοχή σε αυτή τη φιλόδοξη στρατηγική, η Kosmocar-Audi προχώρησε σε μία κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού αλλά και μεγάλης πρακτικής σημασίας. Εγκατέστησε πέντε υπερφορτιστές (hyperchargers) με ισχύ 180 kW ο καθένας, σε αντίστοιχα νευραλγικά σημεία του δικτύου της, ενώ έχουν τη δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης έως 300 kW. Πρόκειται για τους πλέον ισχυρούς υπερφορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής σε αστικό περιβάλλον στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα σε οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάθε μάρκας και όχι μόνο της Audi, να φορτίσουν εξαιρετικά γρήγορα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα ένα Q4 e-tron σε 10’ να φορτίζει με ενέργεια αρκετή για απόσταση 130 χιλιομέτρων. Κάθε υπερφορτιστής έχει δύο θέσεις φόρτισης με συνεχές ρεύμα (DC) και μία θέση φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος (AC), για φόρτιση plug-in υβριδικών μοντέλων.

Δύο από τους πέντε υπερφορτιστές βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, συγκεκριμένα στο Μαρούσι (“Audi Karenta”) και στην Αργυρούπολη (“Karenta”). Οι υπόλοιποι, έχουν εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη (“Audi Karenta”), στα Ιωάννινα (“Audi Καψιώχας”) και στη Ρόδο (“Audi Ξενάκης”). Η διαδικασία φόρτισης είναι απλή. Ο χρήστης συνδέει το καλώδιο φόρτισης του υπερφορτιστή στο αυτοκίνητό του και μέσω της εφαρμογής “ΔΕΗ Blue” στο smartphone δίνει έγκριση για την έναρξη της φόρτισης. Πρακτικά, όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα μπορούν να συνδεθούν στους συγκεκριμένους υπερφορτιστές των 180 kW που έχουν εγκατασταθεί στο δίκτυο της Kosmocar-Audi. Η ισχύς, άρα και η ταχύτητα με την οποία θα φορτιστούν, «περιορίζεται» ανάλογα με τη μέγιστη ισχύ με την οποία κατασκευαστικά μπορεί να φορτιστεί το κάθε μοντέλο.