Abarth 695 Tributo Ferrari

10 Σεπτεμβρίου 2009


Πολλοί από εμάς έχουμε δει στο δρόμο κάποια Fiat Seicento με αυτοκόλλητα λογότυπα Ferrari ή φράσεις του τύπου «όταν μεγαλώσω θα γίνω Ferrari». Στην περίπτωση του Abarth 500 όμως αυτό γίνεται πραγματικότητα, κατόπιν συνεργασίας της θρυλικής μάρκας με την ίδια τη Ferrari, σε μια ένδειξη φόρου τιμής στο ένδοξο αγωνιστικό παρελθόν των δύο εταιριών.

Μια σειρά από Abarth 500 ήταν εδώ και μήνες στη διάθεση της Ferrari ως αυτοκίνητα εξυπηρέτησης πελατών στο Μαρανέλο, οπότε ήταν μάλλον θέμα χρόνου να δούμε και μια ειδική έκδοση, η οποία κάνει την παγκόσμια εμφάνισή της στην έκθεση της Φρανκφούρτης. Συνολικά θα κατασκευαστούν μόλις 500 μοντέλα Abarth 695 Tributo Ferrari, τα οποία σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες θα πωλούνται αποκλειστικά από επιλεγμένους dealers Ferrari, ενώ λογικό είναι προτεραιότητα στην αγορά τους να έχουν οι ήδη πελάτες της Ferrari.
Στην πράξη τώρα, το Abarth 695 Tributo Ferrari χρησιμοποιεί μια βελτιωμένη εκδοχή του 1,4 Turbo, ο οποίος με τη βοήθεια των μηχανικών της Ferrari αγγίζει πλέον τους 180 ίππους, ενώ συνεργάζεται με ένα νέο 6-τάχυτο σειριακό κιβώτιο με paddles στο τιμόνι. Οι εξατμίσεις προέρχονται από τη Ferrari και ναι… είναι τέσσερις στον αριθμό, ενώ τα φρένα είναι της Brembo με τετραπίστονες δαγκάνες εμπρός και δίσκους 284 χλστ. Αλλαγές έχουν γίνει και στη ρύθμιση της ανάρτησης, επίσης από τους μηχανικούς της Ferrari.
Σχεδιαστικά, η Ferrariοποίηση του Abarth 500 περιλαμβάνει χρωματικές επιλογές που θυμίζουν 430 Scuderia, όπως είναι δηλαδή το Scuderia Red χρώμα σε συνδυασμό με τις Racing Grey ρίγες αλλά και τους εξωτερικούς καθρέπτες από carbon fiber. Οι τροχοί χρησιμοποιούν νέας σχεδίασης ζάντες 17 ιντσών σκούρης απόχρωσης. Στο εσωτερικό υπάρχουν τα νέα καθίσματα που εξέλιξε η Sabelt ειδικά για το Abarth 500, ενώ ο πίνακας οργάνων είναι νέος για να ταιριάζει στα πρότυπα της Ferrari.

Για την ιστορία, η τελευταία φορά που το άλογο της Ferrari είχε σταθεί παρέα με το σκορπιό της Abarth ήταν το 1953, όταν η αγωνιστική Ferrari 166/250 MM Abarth που εξέλιξαν από κοινού, κέρδισε το θρυλικό αγώνα Mille Miglia.