Η Aristotle Racing Team (ART), η φοιτητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που κατασκευάζει το δικό της αγωνιστικό μονοθέσιο, σημείωσε την μεγαλύτερη επιτυχία στα 17 χρόνια παρουσίας της στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ύστερα από έναν χρόνο σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και καινοτομίας, η Aristotle Racing Team απέδειξε για ακόμα μία φορά το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και αγωνιστικότητας που την χαρακτηρίζει. Παρά τον υψηλό ανταγωνισμό, η ART κατάφερε να αφήσει το στίγμα της και να ξεχωρίσει στον διαγωνισμό της Ολλανδίας, ανάμεσα σε φοιτητικές ομάδες από όλον τον κόσμο. Στον εν λόγω διαγωνισμό, η ART κατέκτησε την δεύτερη θέση στην κατηγορία των μονοθεσίων εσωτερικής καύσης (combustion vehicles), κερδίζοντας συγχρόνως τον σεβασμό και την εκτίμηση των λοιπών συμμετεχόντων.

Η πορεία της ART στον διαγωνισμό Formula Student Netherlands (FSN) αποτέλεσε ένα εξαιρετικό επίτευγμα, δεδομένου του ότι η ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, η ομάδα υπέστει ζημιές, οι οποίες όμως δεν την πτόησαν, πετυχαίνοντας σημαντικές διακρίσεις, τόσο στα στατικά όσο και στα δυναμικά αγωνίσματα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, οι διακρίσεις της Aristotle Racing Team είναι:

  • 2η  θέση στην συνολική κατάταξη όσον αφορά τα οχήματα εσωτερικής καύσης (Combustion Vehicles)
  • 2η θέση στο Business Plan Presentation Event
  • 2η θέση στο Cost and Manufacturing Event
  • 2η θέση στο Engineering Design Event
  • 2η θέση στο Acceleration Event
  • 2η θέση στο Endurance Event
  • 4η θέση στο Autocross Event
  • 5η θέση στο Efficiency Event
  • Skid Pad Event : DNS

Λίγα λόγια για την ομάδα

Η Aristotle Racing Team (ART) είναι φοιτητική ερευνητική ομάδα του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιείται στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.  Στόχος της είναι η μελέτη, η σχεδίαση και η κατασκευή ενός πλήρως λειτουργικού αγωνιστικού μονοθέσιου, τύπου Formula.

Η ART ιδρύθηκε το 2006 από εννέα φιλόδοξους φοιτητές, και ένα χρόνο αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό της Ιταλίας, με το πρώτο μονοθέσιο, ART7. Έκτοτε, η ομάδα έχει κατασκευάσει 7 αγωνιστικά μονοθέσια, μετράει 24 διεθνείς συμμετοχές στο ενεργητικό της και πάνω από 300 φοιτητές έχουν υπάρξει μέλη της, διεκδικώντας κάθε χρόνο σημαντικές διακρίσεις.

Την φετινή σεζόν η ομάδα εστίασε στην βελτίωση του 7ου  αγωνιστικού μονοθεσίου της, ART22, με το οποίο και συμμετείχε στον φετινό διαγωνισμό της Ολλανδίας. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε ο σχεδιασμός του ART24, ενός μονοθεσίου με πολλές καινοτομίες και υψηλές προδιαγραφές. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η ομάδα κατάφερε, μέσω της συμμετοχής της στα «κατατακτήρια τεστ» (registration quiz) των διαγωνισμών FSAE, να προκριθεί στους διαγωνισμούς της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Τέλος, ο διαγωνισμός Formula Student διοργανώνεται από τη Society of Automotive Engineers (SAE), και αποτελεί μια σειρά από διεθνείς διαγωνισμούς στους οποίους λαμβάνουν μέρος αγωνιστικά μονοθέσια φοιτητικών ομάδων από πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

Τα επιτεύγματα αυτά αποτελούν καρπό της ομαδικής εργασίας και της αφοσίωσης των μελών της ART. Η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον διαγωνισμό της Ολλανδίας, συγκαταλέγεται  στις κορυφαίες επιδόσεις ελληνικών φοιτητικών ομάδων σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Με εφόδια την προσήλωση, την σκληρή δουλειά και το πάθος για εξέλιξη, είναι βέβαιο πως θα σημειωθούν νέες διακρίσεις από την Aristotle Racing Team στο μέλλον.