Πράσινο φως για την υπηρεσία BMW eDrive Zones σε 80 πόλεις

Αυτόματη μετάβαση σε πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης όταν το όχημα εισέρχεται σε “ζώνες χαμηλών ρύπων” σε plug-in υβριδικά μοντέλα BMW.

Με τη νέα ψηφιακή υπηρεσία eDrive Zones που αυξάνει τη χρήση της ηλεκτροκίνησης, η BMW συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε αστικές περιοχές. Έτσι ανοίγονται νέες προοπτικές στην περαιτέρω αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα plug-in υβριδικά οχήματα BMW για οδήγηση μηδενικών ρύπων στις πόλεις. Η υπηρεσία eDrive Zones ενεργοποιεί την αυτόματη μετάβαση σε αμιγώς ηλεκτρικό πρόγραμμα οδήγησης μόλις το όχημα εισέρχεται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικές, όπως οι ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων. Η υπηρεσία διατίθεται τώρα σε αρκετά plug-in υβριδικά μοντέλα της BMW.

Επιπλέον, το πρόγραμμα πιστότητας BMW Points θα λανσαριστεί αργότερα μέσα στη χρονιά. Με αυτό, οι οδηγοί των plug-in υβριδικών μοντέλων BMW θα ανταμείβονται με ελκυστικά προνόμια μέσω ενός συστήματος επιβράβευσης με πόντους. Κάθε χιλιόμετρο που διανύεται με ηλεκτροκίνηση μετράει, ενώ μέσα σε μία eDrive Zone, συγκεντρώνονται ακόμα και διπλάσιοι πόντοι.  Συγκεντρώνοντας έναν ικανό αριθμό πόντων, οι συμμετέχοντες επιβραβεύονται με ελκυστικά δώρα, όπως δωρεάν φόρτιση της υπηρεσίας BMW Charging.

Με το λανσάρισμα των ψηφιακών υπηρεσιών BMW eDrive Zone και BMW Points, η μάρκα δείχνει πόσο αποφασισμένη είναι να χρησιμοποιεί τεχνολογικές καινοτομίες με συνέπεια, ακόμα και ανεξάρτητα από τη νομοθεσία, προς όφελος της βιωσιμότητας στο χώρο της ατομικής μετακίνησης. Η τεχνολογική προσέγγιση που ανέπτυξε το BMW Group για την υπηρεσία eDrive Zone θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε plug-in υβριδικά μοντέλα άλλων μαρκών. Επίσης, μπορεί να καθοριστεί μία eDrive Zone για κάθε μητροπολιτική περιοχή. Είναι ένα συγκριτικά απλό μέτρο που θα βοηθούσε τις πόλεις στην περαιτέρω προώθηση της ηλεκτροκίνησης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές.

Διαθέσιμη σε περίπου 80 ευρωπαϊκές πόλεις

Η ανάπτυξη της υπηρεσίας eDrive Zones βασίζεται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του BMW Group που εφαρμόστηκε στην Ολλανδική πόλη Rotterdam. Εκεί, 50 οδηγοί plug-in υβριδικών μοντέλων απέκτησαν πρόσβαση στις συντεταγμένες GPS ορισμένων περιοχών στο κέντρο της πόλης μέσω ειδικής εφαρμογής. Κάθε φορά που εισέρχονταν σε αυτή την περιοχή, η εφαρμογή τους ζητούσε να επιλέξουν το πρόγραμμα αμιγούς ηλεκτροκίνησης MAX eDrive. Μετά από λίγους μόλις μήνες, ήταν εμφανές ότι οι οδηγοί που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα είχαν καλύψει περίπου το 90% όλων των διαδρομών στην eDrive Zone Rotterdam αμιγώς με ηλεκτροκίνηση.

Η υπηρεσία BMW eDrive Zones, τώρα στάνταρ σε διάφορα plug-in υβριδικά μοντέλα, χρησιμοποιεί τεχνολογία geofencing μέσω GPS. Η αλλαγή στο αμιγώς ηλεκτρικό πρόγραμμα οδήγησης είναι αυτόματη. Όταν η υπηρεσία είναι ενεργοποιημένη, κάθε διαθέσιμη eDrive Zone στο χάρτη πλοήγησης επισημαίνεται στην Οθόνη Ελέγχου. Εκεί εμφανίζεται επίσης μία ειδοποίηση ότι το όχημα αλλάζει αυτόματα σε ELECTRIC mode μόλις φτάσει σε μία eDrive Zone. Το plug-in υβριδικό όχημα λειτουργεί με μηδενικούς ρύπους, όσο διάστημα το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας υψηλής τάσης το επιτρέπει εντός της eDrive zone. Εάν τα αποθέματα ενέργειας εξαντληθούν, τότε η ενεργοποίηση του κινητήρα καύσης ομοίως εμφανίζεται στο Control Display.

Η υπηρεσία BMW eDrive Zones διατίθεται τώρα σε όλες τις εκδόσεις των BMW plug-in-hybrid μοντέλων BMW 745e, BMW X5 xDrive45e και BMW 330e. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα.

Τα οφέλη της ψηφιακής υπηρεσίας BMW eDrive Zone μπορούν να απολαμβάνουν οι οδηγοί σε αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων τους από την αρχή. Έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι τρέχουσες 58 πόλεις και περιοχές της Γερμανίας που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων. Υπάρχουν επίσης 20 ακόμα βασικές περιοχές σε μεγάλες πόλεις σε Αυστρία, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία. Μελλοντικά, η λίστα θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει πρόσθετες χώρες και πόλεις, ώστε η αναλογία ηλεκτροκίνησης των plug-in υβριδικών μοντέλων να αυξάνεται σε όλο και περισσότερες περιοχές πόλεων.