Οι πρωτότυπες BMW M3 που δεν είδαμε ποτέ στο δρόμο

Η BMW M ξαναφέρνει στο φως τέσσερα εξαιρετικά πρωτότυπα με την ευκαιρία της επετείου για τα 30 χρόνια από την πρώτη M3, η οποία μπήκε στην παραγωγή το 1986.
Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε όλες τις BMW M3; Για δείτε ξανά…
Το BMW Motorsport Division, προάγγελος του BMW M Division, ήταν απίστευτα αυστηρό στην εφαρμογή καθαρά αγωνιστικής τεχνολογίας στη φάση δημιουργίας της πρώτης γενιάς BMW M3. Έτσι γεννήθηκε ένα καθαρόαιμο σπορ μοντέλο υψηλών επιδόσεων, βασισμένο στη Σειρά 3 παραγωγής, κατάλληλο για καθημερινή χρήση.
Η 30ή επέτειος της BMW M3 μας δίνει την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τέσσερις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που, για διάφορους λόγους, δεν ξεπέρασαν ποτέ το στάδιο του πρωτοτύπου. Τέσσερις “guest stars” κοσμούν το πάρτι γενεθλίων του μακρινού προγόνου τους: η BMW M3 Pickup (1986), η BMW M3 Compact (1996), η BMW M3 Touring (2000) και η δεύτερη ενσάρκωση της BMW M3 Pickup που αποκαλύφθηκε το 2011.

BMW M3 Pickup (1986)

Όταν κυκλοφόρησε η πρώτη γενιά της BMW M3, δεν ήταν μόνο οι πελάτες που ενθουσιάστηκαν από τις εξαιρετικές δυναμικές της δυνατότητες. Προκάλεσε αίσθηση και στο τμήμα της BMW Motorsport που ήταν υπεύθυνο για την εξέλιξή της. Οι άνθρωποι αυτοί την είδαν ως το τέλειο μέσο μεταφοράς επαγγελματικού εξοπλισμού και ανταλλακτικών στις εγκαταστάσεις του BMW M Division στο Garching κοντά στο Μόναχο. Μοναδικό πρόβλημα, το ότι η μεταφορά αγαθών δεν ήταν από τα δυνατά σημεία της πολυτάλαντης M3. Ωστόσο, δεν πέρασε πολύς καιρός για να αποκατασταθεί η τάξη αφού το αμάξωμα μιας BMW Σειράς 3 Cabrio μεταμορφώθηκε σε M3 Pickup
Η πρώτη M3 Pickup δεν είχε τα φουσκωτά φτερά του πρώτου μοντέλου, καθώς βασιζόταν στο στενότερο αμάξωμα του αντίστοιχου μοντέλου παραγωγής. Αρχικά χρησιμοποιούσε τον κινητήρα της λεγόμενης “Ιταλικής Μ3” που είχε μειωμένο κυβισμό 2.0lt λόγω φορολογικών κανονισμών εκεί και ιπποδύναμη 192 hp. Η BMW M3 Pickup έκανε τη δουλειά της στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αξιόπιστα πάνω από 26 χρόνια πριν τελικά αποσυρθεί πριν από 4 χρόνια.

BMW M3 Compact (1996)

Το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία της BMW M3 Compact ήταν να μυήσει κυρίως τους νεότερους πελάτες στον κόσμο των αυτοκινήτων M. Εάν είχε προχωρήσει στην παραγωγή, η ιπποδύναμη του κινητήρα της Μ3 πιθανόν να είχε κάπως μειωθεί. Στο πρωτότυπο όμως, μπορούσε να απελευθερώσει και τους 321 hp, κάνοντας παιχνίδι την ώθηση ενός ελαφρού αυτοκινήτου μόλις 1300 κιλών.

BMW M3 Touring (2000)

Η πρωτότυπη BMW M3 Touring δημιουργήθηκε έχοντας κατά νου ένα μοντέλο παραγωγής. Η M3 Compact δόθηκε σε δημοσιογράφους για δοκιμές για λόγους κύρους, αλλά και για να σφυγμομετρηθεί το ενδιαφέρον των πελατών. Ωστόσο η M3 Touring εξυπηρέτησε αποκλειστικά εσωτερικούς σκοπούς.

BMW M3 Pickup (2011)

Με την πρώτη γενιά M3 Pickup που περιγράψαμε πιο πάνω να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια φθοράς -μετά από 25 χρόνια ζωής- ήρθε η ώρα για τη διάδοχό της. Όπως και στο πρώτο μοντέλο, οι υπεύθυνοι εξέλιξης επέλεξαν και πάλι ένα cabrio αμάξωμα λόγω της ενισχυμένης δομής. Και ξαφνικά, κάποιος είχε την έμπνευση το όχημα να διαφημιστεί σαν πρωταπριλιάτικο αστείο, δίνοντας τροφή σε εικασίες σχετικά με σχέδια για την κατασκευή ενός μοντέλου παραγωγής. Και αυτό λειτούργησε.