Car of the Week: BMW X6 xDrive35i

2 Μαρτίου 2010


Μέγεθος, πολυτέλεια, δύναμη. Τρεις λέξεις που περιγράφουν ιδανικά το τετρακίνητο της BMW που ακούει στον κωδικό Χ6. Αν έπρεπε να επιλέξω ακόμη τρεις λέξεις αυτές θα ήταν «ασφάλεια», «κουπέ (ύφος)» και «τεχνολογία», ενώ δε θα διάλεγα ποτέ τις «οικονομία», «ευρυχωρία» και «πρακτικότητα».

Η BMW X6 είναι ένα ιδιαίτερο όχημα για οδηγούς που θέλουν να ξεχωρίζουν. Ιδιαίτερο όσο και η κατηγορία του, που η BMW ονομάζει SAC (Sports Activity Coupe). Είναι ένα όχημα με πληθωρικές διαστάσεις και μυώδη σιλουέτα που προκαλεί τα βλέμματα, κάνοντας τα υπόλοιπα αυτοκίνητα στο δρόμο να δείχνουν μικρά και αδύναμα. Η Χ6 αποτελεί ένα σχεδιαστικό υβρίδιο που ισορροπεί μεταξύ δύο ή και τριών κατηγοριών, συνδυάζοντας λίγο απ’ όλα. Είναι τετρακίνητη αλλά όχι εκτός δρόμου, είναι κουπέ αλλά όχι 2θυρη, είναι μεγάλη αλλά όχι ευρύχωρη για τους πίσω. Τελικά τι είναι αυτή η Χ6;

Μετά από μία εβδομάδα καθημερινής συμβίωσης, ανακαλύπτεις πολλά πράγματα που δεν είναι η BMW X6 και σε ενοχλεί, έχοντας πληρώσει ένα τεράστιο ποσό για να την αποκτήσεις. Σε ενοχλεί όμως στ’ αλήθεια; Ο αγοραστής στον οποίο απευθύνεται η Χ6 δεν είναι ο ίδιος με αυτόν της Χ5, αν και τα δύο αυτοκίνητα έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία. Ο οδηγός της Χ6 δε νοιάζεται για τους χώρους πίσω που είναι αποκλειστικά για δύο άτομα μεσαίου αναστήματος. Δε νοιάζεται ούτε για το μικροσκοπικό πίσω παρμπρίζ που περιορίζει σημαντικά την ορατότητα. Και σε πολλές περιπτώσεις δεν τον ενδιαφέρει να κινηθεί σε off road διαδρομές. Θέλει λίγα και συγκεκριμένα πράγματα. Μέγεθος, πολυτέλεια και δύναμη. Από εκεί και πέρα η ασφάλεια, το κουπέ ύφος και η τεχνολογία έρχονται σε δεύτερη μοίρα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρεται για πρακτικότητα, οικονομία και ευρυχωρία. Αυτά άλλωστε είναι χαρακτηριστικά του δεύτερου αυτοκινήτου του.

Μέγεθος
Με μήκος 4,877 μ., πλάτος 1,983 μ. και ύψος 1,690 μ. η βάρους περίπου 2,2 τόνων BMW X6 δε θα λέγαμε πως είναι το ιδανικό αυτοκίνητο για την πόλη, ωστόσο με μικρή εξοικείωση μπορεί να κινηθεί και να παρκάρει σχεδόν παντού. Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει το ηλεκτρικό και άμεσο σύστημα διεύθυνσης σε συνεργασία με τους περιμετρικούς αισθητήρες για το παρκάρισμα. Η Χ6 είναι επιβλητική και σίγουρα προσθέτει κάτι παραπάνω στο στιλ σου όταν την παρκάρεις έξω από ένα bar. Κάνει αυτό που λέμε… τα πράγματα λίγο πιο εύκολα. Από εκεί και πέρα είναι απολαυστική στον αυτοκινητόδρομο, κάνοντας το ταξίδι μια εύκολη υπόθεση ανεξαρτήτου καιρικών συνθηκών.

Πολυτέλεια
Σκεφτείτε κάτι και η BMW X6 θα το έχει. Head Up display, αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων με paddles στο τιμόνι, προβολείς bi-xenon με φώτα ημέρας, δερμάτινα θερμαινόμενα και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα, ηλεκτρικά ανοιγόμενο/κλεινόμενο πορτ μπαγκάζ, σύστημα εκκίνησης με «έξυπνο» κλειδί και Start button, πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων, iDrive με σύστημα Navigation, κορυφαίο ηχοσύστημα και Bluetooth με ανοιχτή ακρόαση. Μέχρι και το τιμόνι είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο, το οποίο με το που σβήσει ο κινητήρας απομακρύνεται από τον οδηγό για να διευκολύνει την έξοδο του από το όχημα. Φυσικά τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι υπεράνω κάθε κριτικής. Η πολυτέλεια είναι εξίσου έντονη και για τους πίσω επιβάτες, απλά αυτοί δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,80 μ. σε ύψος για να νιώσουν άνετα σε ένα ταξίδι.

Δύναμη
Η Χ6 xDrive35i χρησιμοποιεί τον βραβευμένο straight six 3,0 λίτρων της BMW με Twin Turbo και ισχύ 306 ίππων (όπως και η BMW Z4 sDrive35i που οδηγήσαμε πρόσφατα). Χαρακτηριστικό του κινητήρα αυτού είναι η έλλειψη υστέρησης (turbo lag), γεγονός που δίνει την αίσθηση ενός πανίσχυρου ατμοσφαιρικού συνόλου. Η απόκριση είναι άμεση σχεδόν σε κάθε ταχύτητα και ο ήχος που παράγει σε κάνει να αισθάνεσαι σαν το Δία στην κορυφή του Ολύμπου με τους κεραυνούς στα χέρια. Τον τρόπο με τον οποίο επιταχύνει το θηρίων των 2,2 τόνων θα ζηλέψουν πολλά αυτοκίνητα της κατηγορίας «GTi». Σημειώστε επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,7΄΄ και τελική 240 km/h.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός: 2979 cc
Ισχύς (PS/rpm): 306/5800
Ροπή (Nm/rpm): 400/1300-5000
0-100 km/h: 6,7 sec
Τελική ταχύτητα: 240 km/h
Μέση κατανάλωση: 10,9 lt/100 km
Βάρος: 2145 kg

Αρχική τιμή BMW X6 xDrive35i: 94.600 €*

*Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της 15ης Μαρτίου 2010 της BMW Hellas, με ΦΠΑ 19% και φόρο πολυτελείας.