Car of the Week: Skoda Fabia 1.2 TSI

9 Μαρτίου 2011 |


Με 105 ίππους και πολύ καλές επιδόσεις η Fabia στην έκδοση 1.2 TSI αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις της κατηγορίας της. Οδηγούμε για μια ολόκληρη εβδομάδα το μικρό της Skoda και διαπιστώνουμε αμέτρητα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα 1,6 lt.

Ναι, η έκδοση 1,2 lt. αντικαθιστά τον κινητήρα 1,6 lt. και καταφέρνει εκτός από ίδιες και καλύτερες επιδόσεις να προσφέρει πιο χαμηλή κατανάλωση αλλά και γενικότερα μικρότερο κόστος χρήσης (τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα κ.λ.π.). Ταυτόχρονα, οι σχεδιαστές της Skoda έκαναν ένα απαραίτητο botox στο πρόσωπο της μικρής Fabia, έτσι ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική και σχεδιαστικά, έστω και αν χρειαστεί να κρύψει τα χρονάκια της. Οι αλλαγές αυτές αφορούν στη σχεδίαση των φώτων, του καπό αλλά και του προφυλακτήρα με ενσωματωμένα φώτα ημέρας (στη θέση των προβολέων ομίχλης), στοιχεία που εκτός από φρέσκια εμφάνιση χάρισαν και επιπλέον 8 mm στο συνολικό μήκος του αυτοκινήτου, που τώρα φτάνει ακριβώς στα 4 μέτρα.

Η ουσία ωστόσο βρίσκεται κάτω από το εμπρός ανανεωμένο καπό. Ο γνώριμος 1.2 TSI από τα αδελφά Polo, Golf, Ibiza, Leon και φυσικά Octavia5 και Yeti, ταιριάζει γάντι στο μικρό αμάξωμα της Fabia. Με άμεσο ψεκασμό και turbo, το 8βάλβιδο σύνολο προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις και μια γραμμική απόκριση που θυμίζει ατμοσφαιρικό κινητήρα μεγαλύτερου κυβισμού με τη διαφορά ότι το Fabia 1.2 TSI είναι πρόθυμο από πολύ χαμηλά και παρά την κάποια υστέρηση μεταξύ 1.500-2.000 σ.α.λ. μπορεί άνετα να οδηγηθεί με «μια σχέση επάνω» ακόμη και σε συνθήκες πόλεως. Φυσικά, μπορεί να συνδυαστεί και με 7τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG (+2.000 €), ωστόσο στη μηχανική επιλογή θα πρέπει να αρκεστούμε στο 5τάχυτο αντί για 6τάχυτο όπως σε άλλα μοντέλα 1.2 TSI.

Αν λοιπόν ζητάτε ένα βολικό, άνετο, ευχάριστο, ποιοτικό και οικονομικό αυτοκίνητο για καθημερινές μετακινήσεις, εντός ή εκτός πόλης, τότε περάστε μια βόλτα από τη Skoda της περιοχής σας. Μπορεί να μην έχει την ποιότητα στο εσωτερικό του ακριβότερου VW Polo, ωστόσο κινείται το ίδιο ευχάριστα στο δρόμο και κυρίως με ασφάλεια ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες. Η διάταξη των αναρτήσεων του χρησιμοποιεί γόνατα McPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω και προσφέρουν στιβαρή αίσθηση, ωστόσο με κάποιες αναπηδήσεις σε κακοτράχαλους δρόμους. Η έκδοση Dynamic, όπως το αυτοκίνητο των φωτογραφιών, πατάει σε 16άρες ζάντες αλουμινίου με ελαστικά 205/45.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός: 1.197 cc
Ισχύς (PS/rpm): 105/5000
Ροπή (Nm/rpm): 175/1550-4100
0-100 km/h: 10,1 sec
Τελική ταχύτητα: 191 km/h
Μέση κατανάλωση: 5,3 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 124 g/km
Βάρος: 1130 kg

Αρχική τιμή Skoda Fabia 1.2 TSI: 12.890 €
Τιμή με όφελος απόσυρσης και έκπτωση: 11.690 €

Σύμφωνα με τιμοκατάλογο Μαρτίου 2011.

Διαβάστε ακόμη:
Skoda Fabia RS
Skoda Fabia Monte Carlo Edition