Η ενδεδειγμένη και σαφής οδηγία της Πολιτείας είναι για τις προσεχείς ημέρες να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις μας και να παραμείνουμε στο σπίτι. Ωστόσο, αν χρειαστεί να οδηγήσουμε, ακολουθούμε πρακτικές συμβουλές για την προστασία μας κατά τη χρήση του αυτοκινήτου.

Η παγκόσμια πανδημία του νέου κορωνοϊού μας επηρεάζει όλους. Η απλούστερη συμβουλή προκειμένου να παραμείνει κάποιος ασφαλής και να περιοριστεί η διάδοση, είναι να αποφύγει τις μετακινήσεις και να μείνει σπίτι. Τί γίνεται όμως αν επιβάλλεται η μετακίνηση με το αυτοκίνητο;

Ιδανικά, δε μοιραζόμαστε το αυτοκίνητο με κάποιον άλλον. Αν αυτό δεν γίνεται, βεβαιωνόμαστε ότι ο συνεπιβάτης μας δεν έχει έντονα συμπτώματα αναπνευστικής νόσου. Χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μάσκα προσώπου για όλους. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ακόμα κι αν ένα αυτοκίνητο είναι ένα είδος κινητής μονάδας απομόνωσης, δεν παύει να εγκυμονεί κινδύνους.

Απολύμανση

Εάν δεν μπορούμε να αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή με άλλους και να πάμε κάπου με το αυτοκίνητο, δίνουμε προσοχή στα προληπτικά μέτρα υγιεινής. Απολυμαίνουμε όλες τις επιφάνειες που αγγίζουμε πριν και μετά το ταξίδι. Παίρνουμε τον καθαρισμό πολύ σοβαρά και απολυμαίνουμε:

 • το τιμόνι
 • τον επιλογέα ταχυτήτων
 • το χειρόφρενο
 • τις χειρολαβές στις πόρτες
 • τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος και του κλιματισμού
 • τους μοχλοδιακόπτες στην κολόνα του τιμονιού (φλας, υαλοκαθαριστήρες κλπ)
 • τα υποβραχιόνια
 • τους διακόπτες ρύθμισης των καθισμάτων
 • τα πλαίσια των θυρών
 • τις εξωτερικές χειρολαβές
 • τη χειρολαβή του πορτμπαγκάζ

Τι χρησιμοποιούμε για την απολύμανση του αυτοκινήτου;

Διάλυμα αλκοόλης με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% όπως και η ισοπροπυλική αλκοόλη (γνωστή και ως οινόπνευμα 99,5%) είναι αποτελεσματικά ενάντια στον κορωνοϊό και δεν θα βλάψουν τις κύριες επιφάνειες του αυτοκινήτου μας. Άλλωστε αυτό το διάλυμα χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι υπεργολάβοι τους για την απολύμανση εξαρτημάτων.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οινόπνευμα προκειμένου να σκουπίσουμε τις επενδύσεις των καθισμάτων, καθώς και άλλες μαλακές επιφάνειες του αυτοκινήτου. Το αλκοόλ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα επηρεάσει ούτε το δέρμα ούτε τη δερματίνη, όμως η υπερβολική χρήση του μπορεί να ξεβάψει το υλικό. Έτσι λοιπόν δεν τρίβουμε έντονα τα καθίσματα ή άλλες επιφάνειες καλυμμένες με δέρμα.

Τι ΔΕΝ χρησιμοποιούμε

Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), το οποίο πιθανότατα θα βλάψει τις επιφάνειες του αυτοκινήτου. Επίσης δε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν αμμώνιο σε οθόνες αφής στο αυτοκίνητο. Τα πανιά μικροϊνών είναι ιδανικά ως μέσο για τον καθαρισμό όλων των επιφανειών και για όλες τις μεθόδους καθαρισμού. Μετά τον αερισμό προτείνεται ο καλός αερισμός του αυτοκίνητου.

Ανεφοδιασμός με ασφάλεια

Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστούμε καύσιμο. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να είμαστε προσεκτικοί με τις συνθήκες υγιεινής στα πρατήρια. Ελαχιστοποιούμε την επαφή με το προσωπικό, ιδανικά επιλέγουμε πληρωμή για παράδειγμα με ανέπαφη κάρτα. Ένας τρόπος να μειώσουμε τον κίνδυνο είναι να γεμίσουμε πλήρως το ρεζερβουάρ, επομένως δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούμε σύντομα το πρατήριο. Μετά τον ανεφοδιασμό, πλένουμε αμέσως τα χέρια ή απολυμάνουμε με ειδικό διάλυμα.

Αν και ορισμένα από τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού φαίνονται υπερβολικά, η προσοχή είναι υψίστης σημασίας. Όσο περισσότερο τηρούμε αυτά τα μέτρα, τόσο περισσότερο μειώνουμε τον κίνδυνο της διάδοσης της λοίμωξης και τόσο πιο γρήγορα η ζωή μας θα επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Ιδανικά, μένουμε σπίτι.