Το νέο Dacia Spring Electric ξεκινά την πορεία του στην ελληνική αγορά σε τιμή απο 21.188 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου της κρατικής επιδότησης.

Η ηλεκτροκίνηση δεν απευθύνεται σε όλους, αφού η πιο βασική προϋπόθεση για έναν οδηγό είναι η δυνατότητα φόρτισης. Αν όμως θεωρήσουμε αυτό το θέμα λυμένο, το Dacia Spring είναι σήμερα το φθηνότερο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στη χώρα μας. Το Spring βεβαίως δεν είναι ένα καινούριο μοντέλο για τη Dacia. Κυκλοφορεί από το 2021 στην Ευρώπη και ήδη διαγράφει μια εξαιρετική πορεία, συμβάλλοντας μάλιστα στη διάδοση της ηλεκτροκίνησης σε πολλές χώρες. Μάλιστα, το πιο αξιοσημείωτο επίτευγμα του, είναι πως τα τρία τέταρτα των συνολικών πωλήσεων προέρχονται από πελάτες λιανικής. Έτσι, το 2022, ήταν το 3ο σε πωλήσεις λιανικής ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ευρώπη.

Πλέον, το μοντέλο ξεκινά την πορεία του και στην ελληνική αγορά και οι παραγγελίες είναι ανοιχτές για τις δύο εκδόσεις του Spring Electric, Extreme και Extreme Plus. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 65 ίππων (48kW) και ροπής 113 Nm. Υπάρχει και μία έκδοση Electric 45 (με 45 ίππους) η οποία ωστόσο δεν εισάγεται. Το Spring Extreme Electric 65 προσφέρει επιτάχυνση 0-50 km/h σε 3,9 δευτερόλεπτα και ενδιάμεση επιτάχυνση 80-120 km/h σε 13,5 δλ. Περισσότερη σημασία βεβαίως σε ένα ηλεκτρικό΄αυτοκίνητο έχουν τα νούμερα της αυτονομίας, η οποία σε μικτή χρήση είναι της τάξεως των 220 χλμ. (WLTP), ενώ αποκλειστικά σε αστικό κύκλο φτάνει στα 310 χλμ. Η μέση κατανάλωση εντός πόλης είναι στις 10,4 kWh/100χλμ., ενώ σε μικτή χρήση είναι στις 14,5 kWh/100χλμ. Όσο για τη φόρτιση, αυτή ολοκληρώνεται σε περίπου 13,5 ώρες σε μια απλή οικιακή παροχή ρεύματος, ενώ σε ταχεία φόρτιση (DC) μπορεί να πέσει και σε κάτι λιγότερο από 60 λεπτά για το 0-80% φόρτισης της μπαταρίας.

Παρά τις συμπαγείς του διαστάσεις (3,73 μ. μήκος), το Dacia Spring είναι ένα αρκετά άνετο αυτοκίνητο. Προσφέρει χώρους για 4 επιβάτες σε ένα σχήμα που θυμίζει μικρό SUV και έχει χώρο αποσκευών 290 λίτρα. Το μοντέλο θα διατίθεται και ως ελαφρύ επαγγελματικό – στην έκδοση Spring Cargo – που αφορά τους επαγγελματίες εμπόρους, τους διανομείς και άλλα παρόμοια επαγγέλματα, προσφέροντάς τους απεριόριστη πρόσβαση στο κέντρο των αστικών περιοχών. Το Spring Cargo θα είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά από το Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους.

Όσο για τις απλές εκδόσεις, όπως είπαμε οι παραγγελίες έχουν ανοίξει, με τα πρώτα αυτοκίνητα να έρχονται εντός του καλοκαιριού. Οι τιμές ξεκινούν από τις 21.188 ευρώ για την έκδοση Spring Extreme Electric 65, συμπεριλαμβανομένου της κρατικής επιδότησης του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά» (27.950€ χωρίς την επιδότηση), ενώ η πλουσιότερη έκδοση Extreme Plus Electric 65 ξεκινά από 22.704 ευρώ (με την επιδότηση). Το μοντέλο συνοδεύεται από από 8ετή εγγύηση (ή 120.000 χλμ.) για τη μπαταρία, 5ετή (ή 100.000 χλμ.) εργοστασιακή εγγύηση και 3ετή δωρεάν οδική βοήθεια.