Η Elite της Lotus

20 Σεπτεμβρίου 2010


Όταν η Lotus ανακοίνωνε πως μια νέα εποχή ξεκινά, όλοι πίστευαν πως ο καιρός για την αναβίωση της θρυλικής Esprit έφτασε. Κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό που ετοίμαζε ήταν ακόμη καλύτερο…

Έτσι λοιπόν, σήμερα έχουμε την πρώτη γεύση από το μέλλον της Lotus, το οποίο ξεκινά με το λανσάρισμα της Elite, ένα υπεραυτοκίνητο που έρχεται την άνοιξη του 2014 για να μπει στην ελίτ της κατηγορίας και να ανταγωνιστεί πολλά καταξιωμένα GT υπερυψηλών επιδόσεων. Τι είναι όμως αυτή η Elite; Έιναι ένα εντυπωσιακό κουπέ 2+2 θέσεων, με “μεταξωτή” σιλουέτα και αθλητικό design, που εφοδιάζεται με V8 κινητήρα 5,0 λίτρων, απόδοσης 620 ίππων (προέρχεται από το Lexus IS-F). Η Lotus ανακοινώνει πως η Elite θα φτάνει τα 100 km/h από στάση σε περίπου 3,5 με 3,7 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική θα είναι 315 km/h!

Από εκεί και πέρα, η Elite θα είναι η πρώτη Lotus με κινητήρα εμπρός μετά την Elan της δεκαετίας των ’90s, η οποία θα είναι διαθέσιμη και ως υβριδική, χρησιμοποιώντας το σύστημα KERS που η ίδια η εταιρία ανέπτυξε, επιδιώκοντας έτσι χαμηλή κατανάλωση και μειωμένους ρύπους. Η στροφή αυτή της Lotus από τα μικρά, πανάλαφρα κουπέ (λέγε με Elise/Exige) στα μεγάλα και πολυτελή GT (με βάρος περί τα 1.650 kg), αναμένεται να τη φέρει αντιμέτωπη με μάρκες όπως η Aston Martin και Porsche, τη στιγμή που η εταιρία ανακοινώνει τιμές που θα διαμορφώνονται από τις 115.000 λίρες, δηλαδή περίπου 137.000 ευρώ, τιμή Αγγλίας. Θα τα καταφέρει η νέα Lotus να μπει τελικά στην Elite της κατηγορίας; Υπομονή ως το 2014. Τα αποκαλυπτήρια θα πραγματοποιηθούν σε 10 ημέρες, στο σαλόνι αυτοκινήτου του Παρισιού.