Από χθες ο κόσμος έχει γεμίσει εικόνες και video από το πιο τρελό επίτευγμα στην αυτοκινηση. Ένα αυτοκίνητο βρίσκεται στο διάστημα, στην πρώτη βόλτα εκτός γης! Και είναι βεβαίως ένα Tesla Roadster. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό! Το αυτοκίνητο έχει στη θέση του οδηγου τον Starman, ένα ανδρίκελο με στολή αστρονάυτη και αυτή τη στιγμή ταξιδεύει προς τον Άρη! Τον πλανήτη Άρη… ένα αυτοκίνητο που ξεκίνησε από τη γη! Κι όμως…

Όλα αυτά βεβαίως ως κερασάκι στην τούρτα που λέγεται Falcon Heavy, τον ισχυρότερο και ταχύτερο πύραυλο που έφτιαξε ποτέ ο άνθρωπος και χθες τον εκτόξευσε η SpaceX από το ακρωτήρι Canaveral, στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Γιατί ένα Tesla;

Αυτή η σούπερ ρουκέτα ανήκει στον Elon Musk, τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Tesla. Οπότε το να “δέσει” το προσωπικό του κόκκινο Roadster επάνω στον γρήγορο πύραυλό του, φάνταζε μια πολύ καλή ιδέα. Και διάολε, είναι ένα εκπληκτικό τακτ σε επίπεδο μάρκετινγκ! Ειδικά όταν κατά την εκτόξευση το μικρό Tesla Roadster με τον Starman στη θέση του οδηγού έπιασε τα 11,2 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Μιλάμε για ταχύτητα 40.300+ km/h για να έχουμε μια πιο “αυτοκινητιστικη” προοπτική εδώ!

Μιλάμε λοιπόν για μια εκπληκτική εκτόξευση που θα μείνει στην ιστορία! Ακόμη και ο ίδιος ο Elon Musk έδινε 50-50 πιθανότητες για την επιτυχία. Μία ημέρα μετά και ο Starman κατευθύνεται στη ζώνη αστεροϊδών ανάμεσα στον Άρη και τον Κρόνο. Βέβαια αυτό που όλοι παρακαλάμε αυτή τη στιγμή είναι να αντέξουν οι κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως το αυτοκίνητο με όλο τον εξοπλισμό του δε θα αντέξει και πολύ, μιας και οι συνθήκες στο μακρινό διάστημα δεν είναι αυτές που χαρακτηρίζουμε ιδανικές για ένα διθέσιο cabrio.

Τι θα συμβεί στο Tesla Roadster;

Γενικότερα το διάστημα δεν είναι τόσο κενό όσο φαίνεται. Υπάρχει εκεί πάνω πολλά και διάφορα αντικείμενα, κυρίως μικροί μετωρίτες, αλλά και ακτινοβολία. Το ρίσκο να χτυπήσει κάτι το αυτοκίνητο, ειδικά αν πηγαίνει με ταχύτητα ρουκέτας στο διάστημα, είναι μεγάλο. Και βεβαίως είναι η αστρική ακτινοβολία που εδώ στη γη φιλτράρεται από την ατμόσφαιρα. Αυτο σημαίνει πως πλαστικά μέρη του αυτοκινήτου, δέρματα, βαφή, ακόμη και τα λάστιχα έχουν ημερομηνία λήξης. Ακόμη και το carbon-fibre πλαίσιο του Roadster θα υποστεί σοβαρές ζημίες, έστω και πιο αργά από κάθε άλλο εξάρτημα.

Οι ειδικοί εκτιμούν πάντως ότι όλα αυτά τα οργανικά τμήματα θα αποτελούν παρελθόν σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Αυτά που θα διαρκήσουν περισσότερο είναι στοιχεία όπως το αλουμινένιο σασί, η μπαταρία αλλά και τα κρύσταλλα. Αν δεν σπάσουν από κάποιον διερχόμενο μετεωρήτη.

Printed on the circuit board of a car in deep space

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Ο Elon Musk πάντως έχει δείξει απίστευτο χιούμορ με αυτό το εγχείρημα. Πέρα από την ιδέα του να στείλει ένα αυτοκίνητο στο διάστημα και μάλιστα με οδηγό, έδωσε και άλλες μικρές πινελιές. Όπως το μύνημα “Don’t Panic!” στην οθόνη του ταμπλό, μια έξυπνη αναφορά στη νουβέλα του 1979 “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” του Douglas Adams. Διηγείται το κατά λάθος ταξίδι στο διάστημα ενός ταξιδιώτη ονόματι Arthur Dent.

Ακόμη, στα ηλεκτρικά του Tesla Roadster υπάρχει μια πλακέτα με τη φράση “Made on Earth by humans”. Σε περίπτωση που βρει κανείς το αυτοκίνητο και τυχαίνει να διαβάζει Αγγλικά. Ο Musk είναι λάτρης της επιστημονικής φαντασίας. Ακόμη και η ονομασία της εταιρίας SpaceX Falcon έχει τη δική της ιστορία, αφού προέρχεται από το Millennium Falcon των ταινιών Star Wars.

Δείτε σε Live Stream το ταξίδι του Starman και του Tesla

Δεν είναι όμως μόνο το αυτοκίνητο…

Και ενώ υπάρχει ένα πραγματικό αυτοκίνητο αυτή τη στιγμή στο διάστημα, πίσω στη γη οι δυο προωθητήρες του Falcon Heavy επέστρεψαν με τον πλέον θεαματικό τρόπο. Όχι απλά γύρισαν, αλλά έκαναν μια εντυπωσιακή επάνοδο με αυτόματη κάθετη προσγείωση, ελεγχόμενη από 9 μικρότερους προωθητήρες. Εκτός από το γεγονός ότι η όλη επιστροφή ήταν εξαιρετικά cool, οι προωθητήρες έκαναν και διπλά υπερηχητικά μπουμ, όταν έσπασαν το φράγμα του ήχου κατεβαίνοντας. Δείτε και κλάψτε…