Νυστάζεις στο τιμόνι; Πιες έναν καφέ!

Για τους περισσότερους Ευρωπαίους που επιβιώνουν με πολύ λόγο ύπνο, η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου μπορεί να προκαλέσει ανάμικτα συναισθήματα. Στη βορειότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το Ρέικιαβικ (Ισλανδία), ο ήλιος εξαφανίζεται μόνο για 2 ώρες και 56 λεπτά. Σύμφωνα με έρευνα ο 1 στους 3 ευρωπαίους κοιμάται πολύ λίγο. Πίσω από το τιμόνι, αυτό μπορεί να επηρεάσει τις οδηγικές ικανότητες, προκαλώντας μειωμένη συγκέντρωση και καθυστερημένες αντιδράσεις, όπως συμβαίνει με τους οδηγούς μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Η κούραση ευθύνεται για το 1 στα 5 τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη και 1 στους 5 οδηγούς παραδέχεται ότι τον πήρε ο ύπνος στο τιμόνι (έρευνα σε 19 ευρωπαϊκές χώρες που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research).
Στους αυτοκινητόδρομους και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, εναέριες και πλευρικές πινακίδες αναβοσβήνουν προειδοποιώντας για τους κινδύνους, αλλά και τα αυτοκίνητα εκδίδουν προειδοποιήσεις εάν οι οδηγοί παρουσιάσουν σημάδια κόπωσης. Ένα πρωτοποριακό σύστημα κατά της υπνηλίας εξέλιξε και η Ford που το ονομάζει Drive Alert System, το οποίο χρησιμοποιεί μια εμπρόσθια κάμερα που αναγνωρίζει τις οδικές σημάνσεις, ανιχνεύει την ακούσια εκτροπή από την πορεία του αυτοκινήτου και εμφανίζει στον πίνακα οργάνων το σύμβολο της κούπας καφέ για να δείξει ότι είναι η ώρα για διάλειμμα.
Το εν λόγω σύστημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο, η Ford συνεχίζει να βελτιώνει το σύστημα και για τα οχήματα που είναι εξοπλισμένα με σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 3, λέγοντας τη φράση «I need a coffee» το εξελιγμένο σύστημα αρχίζει αμέσως τη διαδικασία αναζήτησης κάποιου café.
Στην Ευρώπη, η αναβαθμισμένη τεχνολογία της Ford θα διατίθεται στα Edge, Galaxy, Mondeo, S-MAX και Transit. Το νέο Fiesta θα ωφεληθεί επίσης από τις βελτιώσεις και επιπλέον θα είναι εξοπλισμένο και με το σύστημα Pre Collision Assist With Pedestrian Detection, μια τεχνολογία που βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων με πεζούς τις νυχτερινές ώρες.