Στο γύρο του κόσμου με ένα αυτοκίνητο 100 χρονών

Το να κάνεις το γύρο του κόσμου με ένα Ford Model T 100 ετών είναι σαν να προσπαθείς να περάσεις Windows 10 σε έναν υπολογιστή 386 με floppy disk.

Σε μια τέτοια περιπέτεια έχουν μπει ο Dirk με τη σύζυγό του Trudy Regter από την Ολλανδία, ξεκινώντας ένα επικό ταξίδι το καλοκαίρι του 2012. Το ζευγάρι κάλυψε 22.000km σε 180 ημέρες κατά τη διάρκεια του πρώτου σκέλους του ταξιδιού, που τους οδήγησε από την πόλη Edam της πατρίδας τους στο Cape Town της Ν. Αφρικής. Το 2013 γύρισαν τις ΗΠΑ και τον Καναδά, διασχίζοντας 22 πολιτείες σε 180 ημέρες, ενώ το 2014 “έγραψαν” ακόμη 26.000km στη Νότια Αμερική. Μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει σχεδόν 80.000km.

Το 2016 και 2017 προγραμματίζουν να συνεχίσουν σε Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ινδονησία και Ινδία, να διασχίσουν τα Ιμαλάια μέχρι την Κίνα, να περάσουν τη Μογγολία και να επιστρέψουν στην Ολλανδία μέσω Κεντρικής Ευρώπης.

Όσο για το αυτοκίνητο, η απλότητα του αλλά και η αντοχή του είναι σημεία κλειδί σε όλη αυτή την περιπέτεια. Μην ξεχνάμε ότι το Ford Model T είναι ηλικίας 100+ ετών και αυτό από μόνο του απαιτεί σοβαρή αφοσίωση. Το ζευγάρι έχει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο από το 1997, ενώ παλιότερα είχαν ένα 1923 Ford Model T και ένα 1928 Ford Model A. Προφανώς και μιλάμε για μια τεράστη αγάπη προς το κλασικό αυτοκίνητο, διαφορετικά δε θα μπορούσαν να βγουν καν από τα σύνορα της Ολλανδίας.

Το Ford Model T των Regters χρησιμοποιεί βενζινοκινητήρα 3.0lt και διατηρεί τις εργοστασιακές προδιαγραφές του από το 1915. Εξαίρεση αποτελούν τα μεγαλύτερα ελαστικά για ζάντες με ξύλινες ακτίνες που κάνουν την οδήγηση πιο άνετη και ξεκούραστη για μεγάλα ταξίδια. Ένα σετ ελαστικών μπορεί να αντέξει 15.000km σε νορμάλ δρόμους, αλλά πολύ λιγότερο σε κακοτράχαλους χωματόδρομους όπως αυτοί που κινήθηκαν οι Regters σε περιοχές της Αφρικής και Ν. Αμερικής.

Στην Αφρική, χρειάστηκε να κολλήσουμε ένα σπασμένο εμπρός τροχό στο τοπικό σιδηρουργείο. Πιάνουν τα χέρια μου και με ένα κατσαβίδι, σφυρί, ταινίες και δεματικά κάνεις θαύματα.

Περισσότερα γι αυτή τη θαυμάσια περιπέτεια μας περιγράφει ο Dirk Regter στο video που ακολουθεί: