Αστυνομική ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

Τώρα εκτός από τις πιστωτικές σου κάρτες μπορείς να έχεις στο κινητό την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. Τα ψηφιακά πάσα μάλιστα έχουν την ίδια ισχύ με τα έντυπα!

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουλίου η παρουσίαση του Gov.gr Wallet. Πρόκειται για τη νέα επίσημη εφαρμογή της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη δημιουργία, την αποθήκευση και τον έλεγχο γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο.

Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια. Με τον τρόπο αυτό, πλέον θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το κινητό μας για οποιαδήποτε συναλλαγή εντός Ελλάδας, όπως ακριβώς χρησιμοποιούσαμε ως τώρα την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής.

Εγκατάσταση εφαρμογής και αυθεντικοποίηση

Το Gov.gr Wallet είναι ήδη διαθέσιμο στα app stores των κινητών με λογισμικό iOS και Android. Εναλλακτικά, η εφαρμογή διατίθεται και μέσω της σελίδας wallet.gov.gr. Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που μας ανήκει επιβεβαιωμένα.

Αφού γίνει η αυθεντικοποιηθεί, θα πρέπει να δώσουμε άδεια για να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία της εφαρμογής λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε την εύκολη πρόσβαση (quick login), ανάλογα με τις προδιαγραφές του κινητού μας.

Δημιουργία και αποθήκευση αντιγράφων

Αφού εισέλθουμε στο περιβάλλον της εφαρμογής, μπορούμε με ελάχιστα κλικ να δημιουργήσουμε και να αποθηκεύσουμε το ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησης. Αρχικά επιλέγουμε το έγγραφο που θέλουμε να εκδοθεί και λαμβάνουμε με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password) τον οποίο και εισάγουμε στην εφαρμογή. Το έγγραφο δημιουργείται και αποθηκεύεται στην εφαρμογή και στο wallet του κινητού τηλεφώνου. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου για κάθε νέα έκδοση αντιγράφου.

Στοιχεία ψηφιακών αντιγράφων και επαλήθευση γνησιότητας

Τα ψηφιακά αντίγραφα του Gov.gr Wallet περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που περιέχονται στις αστυνομικές ταυτότητες και τα διπλώματα οδήγησης αντίστοιχα. Ενσωματώνουν, επιπλέον, έναν κωδικό QR και έναν μοναδικό κωδικό εγγράφου, μέσω του οποίου πραγματοποιείται η επαλήθευση γνησιότητάς τους. Ειδικά αναφορικά με το ψηφιακό αντίγραφο του διπλώματος οδήγησης, η φωτογραφία που θα εμφανίζεται αντλείται από το Μητρώο Δελτίων Αστυνομικών Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεπώς θα είναι ίδια με της αστυνομικής ταυτότητας και όχι κατ’ ανάγκη ίδια με εκείνη του διπλώματος οδήγησης.

Η επαλήθευση γνησιότητας κάθε ψηφιακού αντιγράφου γίνεται με τον κωδικό QR του. Μόλις κάποιος σκανάρει τον κωδικό QR μας μέσω της ίδιας εφαρμογής Gov.gr Wallet, λαμβάνουμε ειδοποίηση από την εφαρμογή, προκειμένου να δώσουμε έγκριση στον ελεγκτή για επαλήθευση στοιχείων. Αφού εγκρίνουμε τον έλεγχο, στην οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο πρέπει να υπαγορεύσουμε ή να δείξουμε στον ελεγκτή και εκείνος με τη σειρά του να τον καταχωρίσει στη δική του συσκευή. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε και μόνο τότε τα στοιχεία του ψηφιακού αντιγράφου εμφανίζονται για μία και μόνο φορά στη συσκευή του ελεγκτή, χωρίς τη δυνατότητα αποθήκευσης.

Η δυνατότητα γρήγορης επαλήθευσης

Μπορούμε ακόμη να επιλέξουμε τη δυνατότητα γρήγορης επαλήθευσης (quick scan). Μέσω της συγκεκριμένης λειτουργίας, δίνουμε ουσιαστικά «προέγκριση» για τον επόμενο και μόνο έλεγχο, εφόσον αυτός πραγματοποιηθεί αποκλειστικά εντός των επόμενων πέντε λεπτών. Επιδεικνύοντας τον quick scan κωδικό QR ο έλεγχος πραγματοποιείται ταχύτερα, καθώς ο ελεγκτής αποκτά απευθείας πρόσβαση στα στοιχεία μας. Με τον τρόπο αυτό η διαδικασία είναι ταχύτερη και θα εξυπηρετήσει σε περιπτώσεις που παρατηρείται συνωστισμός ή που απαιτείται ταχύτητα, όπως πχ είσοδος σε αεροπλάνα κλπ.

Απώλεια έγχαρτων πιστοποιητικών και απώλεια συσκευής

Εάν δηλώσουμε απώλεια αστυνομικής ταυτότητας είτε αυτοπροσώπως σε ένα Αστυνομικό Τμήμα είτε μέσω του gov.gr, τότε αυτόματα και άμεσα οποιοδήποτε ψηφιακό αντίγραφο έχει εκδοθεί ακυρώνεται. Το ίδιο ισχύει και εάν δηλώσουμε απώλεια διπλώματος οδήγησης σε Αστυνομικό Τμήμα, ΚΕΠ ή στη Διεύθυνσης Μεταφορών. Σε περιπτώσεις που εκδίδεται νέα αστυνομική ταυτότητα ή νέο δίπλωμα οδήγησης για άλλον λόγο πέραν της απώλειας, τότε τα ψηφιακά αντίγραφα των παλαιότερων έγχαρτων πιστοποιητικών ακυρώνονται αυτόματα και πρέπει να εκδοθούν ψηφιακά αντίγραφα των νέων πιστοποιητικών, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία για την αρχική τους έκδοση.

Σε περίπτωση απώλειας της συσκευής όπου είναι αποθηκευμένα τα ψηφιακά αντίγραφα, μπορούμε να ανακαλέσει την ισχύ των αποθηκευμένων ψηφιακών αντιγράφων μέσω της σχετικής υπηρεσίας στο gov.gr. Η ανάκληση των φυσικών αντιγράφων δεν ακυρώνει τα αντίστοιχα έγχαρτα πιστοποιητικά. Τα ψηφιακά αντίγραφα αποθηκεύονται μόνο σε μία συσκευή. Έτσι λοιπόν αν αγοράσουμε άλλο τηλέφωνο θα πρέπει να εκδόσουμε και αποθηκεύσουμε τα ψηφιακά αντίγραφα εκ νέου στη νέα συσκευή. Τότε τα προηγούμενα ψηφιακά αντίγραφα στο παλιό τηλέφωνο ανακαλούνται αυτόματα.

Στο μέλλον θα προστεθούν στην εφαρμογή περισσότερα έγγραφα, όπως τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος μας, τα στοιχεία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, το αποτέλεσμα του Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και η ημερομηνία του επόμενου ελέγχου, τα στοιχεία ασφάλισης κλπ. Περαιτέρω, μελλοντικά θα είναι δυνατή και η αυθεντικοποίηση στο gov.gr μέσω του Gov.gr Wallet.