1 στα 10 πρατήρια κλέβει καύσιμα


Το θέμα της κλοπής στα καύσιμα είναι γνωστό εδώ και χρόνια και έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα για αυτό, αλλά η κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες της για πάταξη του φαινομένου δεν έχει κάνει τίποτε το σοβαρό για το σταματήσει, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να “αλωνίζουν” ανεξέλεγκτοι. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) μαζί με το Πολυτεχνείο, σε Θεσσαλονίκη, Μαγνησία και Αχαΐα, διαπιστώθηκε ότι 1 στα 10 πρατήρια καυσίμων βάζει στο ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων λιγότερο κατά 9,69% καύσιμο απ’ ότι έγραφε η αντλία και πλήρωνε ο καταναλωτής.
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε το ειδικό όχημα του Πολυτεχνείου, το οποίο είναι εξοπλισμένο με συστήματα που ελέγχουν με ακρίβεια την ποσότητα καυσίμου που μπαίνει από την αντλία στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου. Συνολικά ελέγχθηκαν 120 πρατήρια σε Θεσσαλονίκη, Μαγνησία και Αχαΐα και απ’ αυτά τα 13 έκλεβαν καύσιμα! Και στα υπόλοιπα 107 πρατήρια διαπιστώθηκαν αποκλίσεις μεταξύ αντλίας-ρεζερβουάρ, αλλά αυτές ήταν στα ανεκτά όρια (0,5%) που ορίζει το κράτος, ενώ βεβαίως δεν βρέθηκε ούτε μια αντλία από τα ελεγχθέντα πρατήρια που να έχει απόκλιση προς όφελος των καταναλωτών!
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ανάλογη έρευνα πραγματοποιήθηκε και στην Αττική τον Οκτώβριο του 2016 , όπου διαπιστώθηκαν σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα. Και τότε αλλά ούτε και τώρα, δεν έγινε τίποτε από πλευράς κράτους και οι παραβάτες συνεχίζουν το έργο τους. Για το θέμα αυτό ο ΣΕΕΠΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει για μια ακόμη φορά την έκταση και ένταση των φαινομένων παραβατικότητας. Όσο η Πολιτεία δεν θέτει σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα που προβλέπονται από το Νομοθετικό πλαίσιο και δεν ενισχύσει τους μηχανισμούς ελέγχου, οι καταναλωτές και οι νομοταγείς επιχειρήσεις του Κλάδου μας, θα παραμένουν ανυπεράσπιστοι.