Το Volkswagen Passat με περισσότερες από 30 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς στην κατηγορία σε σχεδόν πέντε δεκαετίες εμπορικής του καριέρας. Πλέον το μοντέλο περνάει σε άλλο επίπεδο και αναβαθμίζεται σχεδόν σε όλους τους τομείς και κυρίως αυτούς της τεχνολογίας. Σχεδιαστικά, το αυτοκίνητο έχει υποστεί αυτό που λέμε ένα facelift, με αλλαγές στους προφυλακτήρες και στη μάσκα. Ωστόσο ξεχωρίζουν οι νέοι προβολείς LED, τα LED φώτα ημέρας, τα LED φώτα ομίχλης και τα LED πίσω φώτα. Η γκάμα απέκτησε ακόμη νέα χρώματα αμαξώματος και νέες επιλογές ζαντών αλουμινίου 17, 18 και 19 ιντσών.

Volkswagen Passat

Ένας νέος ψηφιακός κόσμος στην καμπίνα

Στο εσωτερικού του ανανεωμένου Passat υπάρχουν νέες επενδύσεις, ανανεωμένα χρώματα, νέος ψηφιακός πίνακας οργάνων και νέο τιμόνι. Στο ταμπλό και στην θέση του αναλογικού ρολογιού υπάρχει πλέον το λογότυπο του Passat με background φωτισμό, ενώ η κεντρική κονσόλα διαθέτει ένα μεγάλο, ανοικτό χώρο αποθήκευσης με προαιρετικό χώρο ασύρματης φόρτισης για συμβατά smartphones και φωτιζόμενη θύρα USB-C.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων (Active Info Display) και όλα τα υπόλοιπα ψηφιακά μέσα έχουν αναπτυχθεί σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Η οθόνη προσφέρει ακόμη καλύτερα γραφικά και τρεις διαφορετικές διαμορφώσεις εμφάνισης, που μπορούν πλέον να επιλεγούν μέσω ενός διακόπτη στο τιμόνι (VIEW). Σε συνδυασμό με την οθόνη του συστήματος Infotainment, τη νύχτα δημιουργείται μια εντυπωσιακή εικόνα που εμπλουτίζεται με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό (έως 30 χρώματα). Μάλιστα, το χρώμα του ατμοσφαιρικού φωτισμού επηρεάζει τόσο το σύστημα infotainment όσο και τον ψηφιακό πίνακα οργάνων.

Επίσης, το Passat ενσωματώνει την τρίτη γενιά του Modular Infotainment Matrix (MIB3), με μια σειρά από νέες λειτουργίες. Μία από αυτές είναι το We Connect App Wireless, ένα μενού που παρέχει άμεση πρόσβαση σε επιλεγμένες εφαρμογές smartphone μέσω της οθόνης του infotainment, συμπεριλαμβανομένης και της ασύρματης ενσωμάτωσης του Apple CarPlay. Εκτός από τη βελτιωμένη πλοήγηση και τις online υπηρεσίες, το MIB3 περιλαμβάνει υπηρεσίες μουσικής όπως “Apple Music” και TIDAL. Μάλιστα, για πρώτη φορά smartphones (συμβατά μοντέλα της Samsung) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως “κλειδί” για το ξεκλείδωμα και την εκκίνηση του αυτοκινήτου.

Οι κινητήρες του νέου Volkswagen Passat

Ο καινούργιος 2.0 TDI Evo με 150 PS κάνει το ντεμπούτο του στη γκάμα των κινητήρων πετρελαίου του Passat και θεωρείται ως ο πρωτοπόρος μιας νέας γενιάς κινητήρων diesel. Διαθέτει σύστημα διπλού καταλυτικού μετατροπέα SCR και διπλή παροχή AdBlue για τη δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων. Σε diesel διαθέσιμος είναι ακόμη ο 1.6 TDI με 120 ίππους αλλά και δύο ισχυρότεροι 2-λιτροι με 190 και 240 ίππους. Σε βενζίνη, η γκάμα περιλαμβάνει τρεις TSI. Έναν 1.5 TSI με 150 ίππους, έναν 2.0 TSI με 190 ίππους και έναν 1.4 TSI Plug-in hybrid με 218 ίππους στο Passat GTE. Πιο συγκεκριμένα, η έκδοση GTE παρέχει ηλεκτρική αυτονομία 56 χιλιομέτρων (κατά WLTP) χάρη σε μια ενισχυμένη μπαταρία χωρητικότητας 13 kWh. Το Passat GTE συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης με τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου ικανού να καλύψει μεγάλες αποστάσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός από τα πλέον οικονομικά μεσαία μοντέλα στην κατηγορία.

Volkswagen Passat

Εκδόσεις και εξοπλισμοί

Η νέα γενιά Passat λανσάρεται με μια νέα δομή επιπέδων εξοπλισμού. Η βασική έκδοση ονομάζεται πλέον  Executive, ενώ ακολουθούν οι Elegance και R-Line. Στην κορυφή βρίσκεται το Passat GTE με πλούσιο βασικό εξοπλισμό και όλα τα συστήματα IQ.DRIVE.

Το IQ.DRIVE είναι η ομπρέλα των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού της Volkswagen και συνδυάζει τεχνολογίες που οδηγούν προς την αυτόνομη οδήγηση. Σε αυτές περιλαμβάνεται το νέο Travel Assist. Έτσι το Passat είναι το πρώτο Volkswagen που μπορεί να κινείται ημιαυτόνομα και με υποβοήθηση πρακτικά σε ολόκληρη την κλίμακα ταχυτήτων, από 0 έως 210 χλμ./ ώρα (από τα 30 έως τα 210 χλμ./ ώρα όταν το κιβώτιο είναι χειροκίνητο). Επίσης, το μοντέλο είναι το πρώτο της Volkswagen παγκοσμίως με διαισθητικό τιμόνι, το οποίο αναγνωρίζει το άγγιγμα του οδηγού παρέχοντας μια διαδραστική διασύνδεση για συστήματα όπως το Travel Assist.

Οι τιμές του ανανεωμένου Volkswagen Passat

Η γκάμα του Passat είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά σε τρεις εκδόσεις εξοπλισμού και με έξι κινητήρες, ξεκινώντας από 27.300 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι πως όλες οι εκδόσεις εκτός της 1.5 TSI είναι διαθέσιμες αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG. Πιο αναλυτικά:

  • 1.5 TSI ACT Evo 150ps Elegance: 27.300 €
  • 1.5 TSI ACT Evo 150ps R-Line: 30.930 €
  • 1.5 TSI ACT Evo 150ps DSG7 Elegance: 31.450 €
  • 1.5 TSI ACT Evo 150ps DSG7 R-Line: 33.560 €
  • 2.0 TSI 190ps DSG7 R-Line: 36.870 €
  • 1.6 TDI 120ps DSG7 Executive: 27.300 €
  • 1.6 TDI 120ps DSG7 R-Line: 32.560 €
  • 2.0 TDI 150ps DSG7 Elegance: 34.900 €
  • 2.0 TDI 190ps DSG7 R-Line: 40.510 €
  • 1.4 TSI 218ps DSG6 GTE: 53.700 €