Αλλαγές στην ελεγχόμενη στάθμευση

Σαρωτικές αλλαγές στην ελεγχόμενη στάθμευση στο ιστορικό κέντρο της πόλης ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Την εκπόνηση του έργου ανέλαβε ανάδοχος εταιρεία (Intrakat), η οποία θα μεριμνήσει για τις απαραίτητες διαγραμμίσεις, την τοποθέτηση ειδικών πινακίδων, αλλά και τον τομέα της ενημέρωσης των πολιτών.
Οι κάτοικοι του κέντρου θα μπορούν να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους δωρεάν σε χώρους που θα έχουν μπλε διαγράμμιση, ενώ οι επισκέπτες του κέντρου θα σταθμεύουν σε χώρους με λευκή διαγράμμιση και η χρήση του parking θα χρεώνεται ανά λεπτό της ώρας, με μέγιστο χρόνο επιτρεπόμενης στάθμευσης τις 4 ώρες.
Θα υπάρχουν διαθέσιμες 6.000 θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους και 2.000 θέσεις για τους επισκέπτες. Η ελεγχόμενη στάθμευση θα λειτουργεί Δευτέρα-Παρασκευή από τις 8:00 το πρωί μέχρι 21:00 το βράδυ, ενώ το Σάββατο από 9:00 έως τις 16:00. Τις Κυριακές και τις αργίες οι θέσεις των επισκεπτών θα παρέχονται δωρεάν. Οι υπηρεσίες ελεγχόμενης στάθμευσης θα παρέχονται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, ηλεκτρονικά μέσω κινητού τηλεφώνου ή μέσω διαδικτύου, καθώς και αγορά της ειδικής κάρτας στάθμευσης από τα περίπτερα. Η χρέωση θα γίνεται ανά λεπτό (0,03 ευρώ) και όχι ανά ώρα όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Το κόστος της ώρας έχει οριστεί στα 1,70 ευρώ.
Το νέο μέτρο είναι σαφώς πιο δίκαιο. Αν για παράδειγμα κάποιος σταθμεύσει το αυτοκίνητό του για 65 λεπτά θα πληρώσει 65×0,03=1,95 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα θα πλήρωνε το αντίτιμο των 2 ωρών. Η εφαρμογή του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει τους δρόμους που βρίσκονται κάτω από την Τσιμισκή, από το Λιμάνι μέχρι την οδό Αγγελάκη. Επίσης υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα ΑμεΑ. Οι έλεγχοι των παραβατών θα γίνονται από τη Δημοτική Αστυνομία