Καμπάνια για την υπερβολική ταχύτητα

Τη νέα ενημερωτική καμπάνια για τους κινδύνους της υπερβολικής ταχύτητας παρουσίασε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς” στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Η καμπάνια που έχει τίτλο “πριν από λίγο καιρό….” και μήνυμα “Κόψε ταχύτητα. Προστάτεψε τη ζωή”, δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που υλοποιεί το Ι.Ο.ΑΣ. στο πλαίσιο της φετινής 4ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ (8-15/5 2017) και επικεντρώνεται στο θέμα της ταχύτητας.
Στόχος του εγχειρήματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους και τις οδυνηρές συνέπειες της υπερβολικής ταχύτητας, έναν από τους πιο καταστροφικούς παράγοντες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και τραυματισμών διεθνώς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την καμπάνια στους νέους άνδρες, μια κατηγορία οδηγών που εμπλέκονται συχνότερα σε σοβαρά τροχαία συμβάντα εξ’ αιτίας της ταχύτητας και γενικότερα στους οδηγούς 19-29 ετών, ηλικιακή ομάδα για την οποία τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως πρώτη αιτία θανάτου.
Η νέα καμπάνια περιλαμβάνει τηλεοπτικό/ραδιοφωνικό σποτ και αφίσα και έχει την έγκριση του ΕΣΠ για πανελλαδική προβολή ως κοινωνικό μήνυμα. Ήδη προβάλλεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) και υλοποιείται στην Ελλάδα με τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ομίλου Ο.Α.Σ.Α. και άλλων φορέων.
Η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ., κυρία Βασιλική Δανέλη-Μυλωνά, δήλωσε: 

Η ταχύτητα μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου σε μια στιγμή. Η νέα μας καμπάνια έχει σκοπό να σοκάρει το θεατή δείχνοντάς του μια από τις επιπτώσεις της ταχύτητας, βάζοντάς τον έτσι σε σκέψη για το αν αξίζει να θυσιάσει τη ζωή του και την ακεραιότητά του (σωματική και ψυχική). Αν όλοι μείωναν τη μέση ταχύτητά τους κατά 5% θα είχαμε 30% λιγότερους θανάτους στο δρόμο. Στο Ινστιτούτο οραματιζόμενοι ένα κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα, με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Ασφαλείας του ΟΗΕ που διανύουμε, συσπειρώνουμε φορείς και δυνάμεις ώστε το μήνυμα για την ασφάλεια στους δρόμους να ταξιδέψει πιο μακρυά: Κόβουμε ταχύτητα, σώζουμε ζωές.

Δείτε το σχετικό video της καμπάνιας:

Η ταχύτητα ως παράγοντας κινδύνου στο δρόμο

Το 40-50% των οδηγών παραδέχονται πως έχουν παραβιάσει τα όρια ταχύτητας.

Η παραβίαση των ορίων και η οδήγηση σε ακατάλληλες ταχύτητες αυξάνουν δραματικά την πιθανότητα πρόκλησης δυστυχημάτων και σοβαρότητα τραυματισμού για όσους εμπλέκονται σε αυτά. Ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τους οδηγούς και τους επιβάτες αυτοκινήτων, αλλά και τους μοτοσικλετιστές, τους πεζούς, τους ποδηλάτες και κυρίως τους πιο ευάλωτους χρήστες του δρόμου όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Όσο αυξάνει η ταχύτητα τόσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος. Εάν οι οδηγοί μείωναν τη μέση ωριαία ταχύτητά τους κατά 5% οι θάνατοι στο δρόμο θα μειωνόταν κατά 30%. Οι υψηλές ταχύτητες στο αστικό περιβάλλον, συμβάλλουν επιπλέον στην ηχορύπανση και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, πέραν των κινδύνων που εγκυμονούν.