Μειωμένα κατά 40% τα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ.

Μειωμένα κατά 40% τα περισσότερα πρόστιμα που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και προσαυξήσεις μέχρι και στο τριπλάσιο, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια των παραβατών, (αυτό είναι ανεξήγητο) προβλέπει το Σχέδιο Νόμου που παρουσίασε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρ. Σπίρζης.
Εξαιρούνται από την… «έκπτωση» οι παραβάσεις που έχουν να κάνουν με την οδήγηση υπο την επήρεια αλκοόλ, η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και του σήματος Stop, καθώς και το αντικανονικό προσπέρασμα.
Ακόμη, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, χωρίς ακουστικά ή μέσω συστήματος ανοικτής ακρόασης, τιμωρείται με άμεση αφαίρεση πινακίδων και χρηματικό πρόστιμο. Το ίδιο θα ισχύει και για την παρεμπόδιση διαβάσεων για ΑμεΑ, καθώς και για την χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).
Πινακίδες και δίπλωμα θα αφαιρούνται για ένα μήνα, από οχήματα και οδηγούς που δεν φορούν ζώνη ασφαλείας ή κράνος, από τη μη χρήση ειδικών καθισμάτων κατά τη μεταφορά παιδιών, αλλά και για τη ρίψη από το όχημα αντικειμένων και ουσιών (τσιγάρα, σκουπίδια) που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο περιβάλλον.
Οι ποινές γίνονται ακόμη πιο αυστηρές όταν ο ίδιος οδηγός εντός 6 μηνών υποπέσει στην ίδια παράβαση. Τότε αφαιρούνται άμεσα πινακίδες κυκλοφορίας και δίπλωμα οδήγησης για διπλάσιο χρονικό διάστημα (2 μήνες) και ο παραβάτης οδηγός υποχρεούται να προχωρήσει στην επανέκδοση του διπλώματος οδήγησης δίνοντας πάλι εξετάσεις.
Επίσης οι επαγγελματίες οδηγοί μεγάλων οχημάτων που κινούνται στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας ή τη χρησιμοποιούν για προσπέραση, θα τιμωρούνται με άμεση αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας και διπλώματος οδήγησης για 30 ημέρες και σε περίπτωση υποτροπής η ποινή θα διπλασιάζεται.