Η Audi χρησιμοποιεί drones στα logistics της

Σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, η Audi χρησιμοποιεί drones για το γρήγορο και ακριβή εντοπισμό αυτοκινήτων που πρόκειται να φορτωθούν από τις εγκαταστάσεις της στο Neckarsulm.

Η Audi χρησιμοποιεί ένα στόλο από drones στη διαδικασία φόρτωσης των αυτοκινήτων που παράγονται στο εργοστάσιο του Neckarsulm. Στο ακόμα σε πιλοτική φάση πρόγραμμα, τα drones χρησιμοποιούν τεχνολογίες GPS και RFID για τον εντοπισμό και την αποθήκευση της ακριβούς θέσης όλων των προς φόρτωση οχημάτων, συμβάλλοντας στην πιο γρήγορη και αποτελεσματική αποστολή τους στους πελάτες.

Πολλά διαφορετικά μοντέλα Audi (A4 Sedan, A5 Cabriolet, A6, A7, A8 και R8) παράγονται καθημερινά στις εγκαταστάσεις της μάρκας στο Neckarsulm. Μετά την παραγωγή, τα οχήματα σταθμεύουν σε καθορισμένες περιοχές του εργοστασίου, αναμένοντας τη φόρτωση για τον τελικό προορισμό του καθενός. Η διασφάλιση ότι κάθε αυτοκίνητο θα προωθηθεί αποτελεσματικά και γρήγορα στο νέο ιδιοκτήτη του, απαιτεί ακριβή σχεδιασμό.

Σε ένα πρόγραμμα που ακόμα βρίσκεται σε πιλοτική φάση, οι εργαζόμενοι στο Neckarsulm χρησιμοποιούν drones που καθιστά ακόμη πιο εύκολο και πιο αποτελεσματικό τον εντοπισμό των οχημάτων ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα, στον ανοικτό χώρο στάθμευσης. Το εργοστάσιο του Neckarsulm δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς εκεί παράγονται πολλά μοντέλα σε διαφορετικές εκδόσεις, που προωθούνται σε όλο τον κόσμο, κάτι που καθιστά τον ακριβή προγραμματισμό ιδιαίτερα περίπλοκο.

Εντοπισμός μέσω ραδιοσυχνοτήτων

Σημείο κλειδί του εντοπισμού των αυτοκινήτων είναι η τεχνολογία RFID (ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων). Κάθε αυτοκίνητο φέρει ένα chip με ένα μοναδικό κωδικό ο οποίος αναγνωρίζεται από το drone κατά την πτήση του πάνω από τα οχήματα, σε ύψος περίπου 10 μέτρων. Η θέση του κάθε οχήματος αποθηκεύεται με τεχνολογία GPS και τα δεδομένα μεταδίδονται σε μια βάση δεδομένων. Στη συνέχεια, εμφανίζεται το σύνολο των στοιχείων, κατά προέκταση η ακριβής θέση όλων των αυτοκινήτων, σε ένα ψηφιακό χάρτη για περαιτέρω επεξεργασία.

Τα drones απογειώνονται, πετούν και προσγειώνονται εντελώς αυτόνομα. Οι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της Audi παρακολουθούν την πτήση από φορητό υπολογιστή ή tablet. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα τηλεχειριστήριο για παρέμβαση στην κατά τα άλλα αυτόματη λειτουργία. Το συγκεκριμένο έργο είναι ακόμα σε πιλοτική φάση, εντούτοις η βελτίωση που επιφέρει στην όλη διαδικασία είναι εμφανής και στο άμεσο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστεί και σε άλλα εργοστάσια της Audi.