Η Seat θα λανσάρει ένα αστικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο το 2025

Η Seat ανακοίνωσε το λανσάρισμα ενός αστικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην αγορά το 2025, ενώ έρχεται και δεύτερο ηλεκτρικό από την CUPRA.

Με το νέο αστικό ηλεκτρικό της αυτοκίνητο, η Seat θα εισέλθει στην κατηγορία των 20.000–25.000 ευρώ, ώστε να κάνει τον εξηλεκτρισμό προσιτό και να επιτύχει τους στόχους της “πράσινης συμφωνίας”.

Στην ετήσια συνέντευξη τύπου του 2021, η Ισπανική εταιρεία παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο, που ονομάζεται Future Fast Forward, για να ηγηθεί του εξηλεκτρισμού της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ισπανία. Ο βασικός παράγοντας αυτού του σχεδίου είναι η παραγωγή αστικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ισπανία από το 2025.

Ο Πρόεδρος της SEAT S.A. Wayne Griffiths εξήγησε:

Φιλοδοξία μας είναι να παράγουμε περισσότερα από 500.000 αστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως στο Martorell για τον Όμιλο Volkswagen, αλλά χρειαζόμαστε μια σαφή δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιό μας είναι να μετατρέψουμε το τεχνικό κέντρο μας, το μοναδικό στο είδους του στη νότια Ευρώπη σε ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα R&D για την περιοχή. Πιστεύουμε ότι είναι μέρος της ευθύνης μας να εξηλεκτρίσουμε την Ισπανία. Πριν από 70 χρόνια, βάλαμε αυτή τη χώρα σε τροχούς. Στόχος μας, τώρα, είναι να βάλουμε την Ισπανία σε ηλεκτρικούς τροχούς.

Το αστικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ένα μεγάλο έργο όσον αφορά τον πιθανό του όγκο. Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στο δρόμο προς τη βιωσιμότητα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στοχεύει να γίνει ο κινητήρας για τη μετατροπή της Ισπανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Το Future Fast Forward θα χρησιμεύσει ως κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ειδικά για τους νέους. Το έργο περιλαμβάνει τη SEAT S.A. καθώς και τοπικές κυβερνήσεις, τεχνολογικά κέντρα και μεγάλες, μεσαίες και μικρές εταιρείες. Ένα σύνολο από 15 συμμετέχοντες, από τουλάχιστον 6 τομείς, υποστηρίζουν το σχέδιο.

Ο Wayne Griffiths ανακοίνωσε ακόμη ότι και η CUPRA θα λανσάρει ένα νέο ηλεκτρικό όχημα. Το CUPRA Tavascan θα έρθει το 2024 και θα είναι είναι το δεύτερο 100% ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας, μετά το Born που θα δούμε στα τέλη του τρέχοντος έτους. Το Tavascan θα είναι βασισμένο στην πλατφόρμα MEB του ομίλου Volkswagen, ενώ θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί στη Βαρκελώνη.