Οι πρόσκοποι του κόσμου για την οδική ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια μιας από τις σημαντικότερες διοργανώσεις του Προσκοπισμού, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” με την υποστήριξη του Ισλανδικού Οργανισμού για την Οδική Ασφάλεια Brautin και σε συνεργασία με το Σώμα Προσκόπων Ισλανδίας, διοργάνωσε ενημερωτικές δράσεις και εκπαιδεύσεις στην οδική ασφάλεια, ενώ διερεύνησε τις στάσεις και τις συμπεριφορές των νέων σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Περισσότεροι από 5.000 πρόσκοποι, από 95 χώρες, ηλικίας 18-26 ετών συμμετείχαν στην Παγκόσμια Προσκοπική Συνάντηση στην Ισλανδία. Οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Úlfljótsvatn στην Ισλανδία από τις 31/07 έως τις 03/08. Περισσότεροι από 1.800 πρόσκοποι εκπαιδεύτηκαν στην οδική ασφάλεια και ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η χρήση κινητού κατά την οδήγηση, η χρήση ζώνης ασφαλείας και πολλά ακόμα.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε ακόμη εκπαιδεύσεις με τη χρήση προσομοιωτών, όπως είναι το ανατρεπόμενο όχημα, τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης, ο προσομοιωτής επικίνδυνων συνθηκών οδήγησης, η ζυγαριά συσχέτισης βάρους και ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές για την απόσπαση προσοχής. Εξαιρετικές εντυπώσεις συγκέντρωσε η ελληνο-ισλανδική αποστολή από τους εκατοντάδες νεαρούς προσκόπους, από κάθε γωνιά του πλανήτη, που περίμεναν υπομονετικά στην ουρά και τις τρεις ημέρες που διήρκησε το πρόγραμμα προκειμένου να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την οδική ασφάλεια.
Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Scouting for Global Road Safety” που αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” σε συνεργασία με το Σώμα Προσκόπων Ιρλανδίας και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.