Κλείνουν τα σύνορα για τους… καζινόβιους!

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η υποχρέωση όλων όσων εισέρχονται στην χώρα- επομένως και των Ελλήνων που εισέρχονται στα Σκόπια για να βάλουν βενζίνη ή να ..καταθέσουν τα χρήματά τους στα καζίνο της συνοριακής ζώνης, καθιστά πλέον ασύμφορο το ταξίδι λίγων ωρών.

Χρειάστηκε μια πανδημία, αυτή του κορονοϊού, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η επιδημία της διαρροής εισοδήματος – και από το ν. Κιλκίς- προς τα Σκόπια, διαρροή που είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα στην τοπική μας οικονομία.

Κι αυτό που δεν κατάφεραν τόσα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις, να περιορίσουν δηλαδή το φαινόμενο, το πέτυχε η πανδημία του κορονοϊού. Ή μάλλον τα μέτρα αντιμετώπισής του.

Από σήμερα λοιπόν, 1 Ιουλίου, ισχύει σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας η υποχρέωση σε κάθε εισερχόμενο -και Έλληνα- να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF σε χρονικό διάστημα σαράντα οκτώ (48) έως εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τη μοναδική καλή είδηση για την τοπική οικονομία. Σημειώνουμε ότι από σήμερα ανοίγουν οι Εύζωνοι για τους πολίτες, πέραν των πολιτών της ΕΕ, μερικών δεκάδων χωρών – μέχρι την ώρα έκδοσης είχε κυκλοφορήσει το σχέδιο της ΕΕ η οποία και θα αποφασίσει και αναφερόταν σε 14 χώρες. Από τις εν λόγω χώρες εξαιρούνταν χώρες κολοσσοί της παγκόσμια τουριστικής αγοράς (ΗΠΑ, Ρωσία κ.α.).

Ειδικότερα όλες τις πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα επιτραπεί η είσοδος σε πολίτες από την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Τυνησία, την Ουρουγουάη, καθώς και το Βατικανό, την Ανδόρα, το Σαν Μαρίνο και το Μονακό. Επιπλέον, θα είναι δυνατή η υποδοχή Κινέζων στην Ε.Ε., υπό τον όρο της αμοιβαιότητας (με άλλα λόγια, ότι θα επιτρέψει και το Πεκίνο σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν στην Κίνα).

Η Απόφαση

«Κοινή Υπουργική Απόφαση για την είσοδο των τουριστών, επισκεπτών και την επανείσοδο των Ελλήνων από τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων.»

Τεύχος B’ 2602/28.06.2020 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 25995

Ισχύει από την 1η Ιουλίου 2020 έως 31η Αυγούστου 2020

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα. Ειδικότερα, οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα μέσω αεροπορικής σύνδεσης, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form) τουλάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την επιβίβασή τους. Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα μέσω των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων, πέραν των κατά περίπτωση λοιπών υποχρεώσεών τους, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF σε χρονικό διάστημα σαράντα οκτώ (48) έως εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

2. Τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν έντυπο ή ηλεκτρονικό αντίγραφο της φόρμας της παρ. 1 στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Εφόσον δεν προβλέπεται διαφορετικά, κατά την άφιξή τους υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια.

3. Τα πρόσωπα που υπόκεινται στον δειγματοληπτικό έλεγχο της παρ. 2 υπόκεινται σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων του ελέγχου.

Εφόσον τα πρόσωπα αυτά στερούνται κατοικίας στην Ελλάδα υποχρεούνται να παραμένουν για το ανωτέρω χρονικό διάστημα στον τόπο της προσωρινής διαμονής τους, όπως οικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου ή ξενοδοχείο, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα. Στις αρμόδιες αρχές και τα όργανα ελέγχου της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με το άρθρο εικοστό τρίτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), παρέχονται όλα τα αναγκαία στοιχεία για την εφαρμογή της παρούσας, τηρούμενης σε κάθε περίπτωση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

4. Τα πρόσωπα της παρ. 2 υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό, κατ΄οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές, για δεκατέσσερις (14) ημέρες στις περιπτώσεις ανίχνευσής τους ως θετικών στον κορωνοϊό COVID-19.

5. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν την παρούσα, και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής κατά την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου εικοστού τρίτου της από 14.3.2020Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (A΄76), διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Ειδικώς στην περίπτωση παραβίασης του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του παρόντος το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε πεντακόσια (500) ευρώ.

6. Σε κάθε περίπτωση, τα πρόσωπα που παρόντος οφείλουν κατά τα λοιπά, κατά το χρονικό διάστημα παραμονής τους στη Χώρα, να τηρούν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

7. Οι διατάξεις της παρούσας ισχύουν για τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουλίου 2020 έως και τις 31 Αυγούστου 2020.

Πηγή: eidisis.gr