Κολόνια με άρωμα… βενζίνης!

Για να συνοδεύσει τους παραδοσιακούς petrolheads στο πέρασμά τους στο ηλεκτρικό μέλλον της αυτοκίνησης, η Ford δημιούργησε ένα premium άρωμα για όσους λαχταρούν τις επιδόσεις ενός ηλεκτρικού αλλά αγαπούν εξίσου τις προκλητικές μυρωδιές των παραδοσιακών βενζινοκίνητων αυτοκινήτων.

Σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Ford, ένας στους πέντε οδηγούς δήλωσε ότι εκείνο που θα του λείψει περισσότερο εάν επιλέξει ένα ηλεκτρικό όχημα είναι η μυρωδιά της βενζίνης, ενώ σχεδόν το 70% παραδέχτηκε ότι θα του λείψει αυτή τη μυρωδιά μέχρις ενός σημείου. Η μυρωδιά της βενζίνης αναδείχτηκε επίσης πιο δημοφιλής από αυτή του κρασιού και του τυριού, ενώ κατατάσσεται σχεδόν στην ίδια θέση με αυτή των καινούργιων βιβλίων.

Το νέο άρωμα σχεδιάστηκε με σκοπό να συνοδεύσει τους οδηγούς αυτούς στο μέλλον της αυτοκίνησης. Όμως, αντί να μυρίζει απλά όπως η βενζίνη, το Mach-Eau είναι σχεδιασμένο για να ικανοποιεί τη «μύτη» όποιου το φορά. Πρόκειται για ένα άρωμα υψηλών προδιαγραφών που αναμιγνύει «νότες» καπνού, οσμή καουτσούκ και ένα ακόμα πιο «ζωώδες» στοιχείο που παραπέμπει στην κληρονομιά της Mustang. Το άρωμα δεν είναι εμπορικά διαθέσιμο, αποτελεί ωστόσο μέρος της προσπάθειας της Ford να διαλύσει τους μύθους γύρω από τα ηλεκτρικά και να πείσει τους φίλους των παραδοσιακών αυτοκινήτων για τις δυνατότητες των ηλεκτρικών οχημάτων.

Πώς δημιουργήθηκε το άρωμα

Το άρωμα Mach-Eau δημιουργήθηκε από την ομάδα αρωματοποιών της διάσημης εταιρείας συμβούλων αρωμάτων Olfiction, με συστατικά που το καθένα προσθέτει ένα συγκεκριμένο στοιχείο στην ιστορία του αρώματος. Η δημιουργός αρωμάτων Pia Long και συνεργάτης της British Society of Perfumers, που δημιουργεί αρώματα για μερικές από τις πιο διάσημες μάρκες στο χώρο της αρωματοποιίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη «σύλληψη» του αρώματος Mach-Eau.

Αφετηρία για την Pia Long αποτέλεσε η μελέτη των χημικών ουσιών που αναδύονται από τα εσωτερικά των αυτοκινήτων, τους κινητήρες και τη βενζίνη. Μεταξύ αυτών ήταν η βενζαλδεϋδη, μία μυρωδιά που θυμίζει πικραμύγδαλο και χαρακτηρίζει το εσωτερικό των αυτοκινήτων, καθώς και η παρακρεσόλη, η οποία είναι βασικό συστατικό της οσμής των ελαστικών. Οι τελευταίες αναμίχθηκαν με συστατικά όπως μπλε τζίντζερ, λεβάντα, γεράνι και σανδαλόξυλο που πρόσθεσαν με τη σειρά τους «νότες» από μέταλλο, καπνό, και καουτσούκ. Επίσης, στο μίγμα προστέθηκε και ένα «ζωώδες» στοιχείο, που παραπέμπει σε άλογο, υπογραμμίζοντας την κληρονομιά της Mustang.