Η επιστροφή του περιστροφικού κινητήρα είναι γεγονός! Η Mazda λανσάρει στην Ελλάδα το MX-30 R-EV, ένα compact SUV με τεχνολογία plug-in hybrid και έναν περιστροφικό κινητήρα.

Το Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV αποτελεί τη νέα προσθήκη στη γκάμα της Ιαπωνικής φίρμας και ταυτόχρονα μια καλοδεχούμενη επέκταση της σειράς MX-30. Πρόκειται για το γνώριμο μικρό SUV που γνωρίσαμε παλαιότερα ως 100% ηλεκτρικό, ωστόσο τώρα το μοντέλο επιστρέφει ως plug-in hybrid και μάλιστα με έναν περιστροφικό κινητήρα με ρότορα, ο οποίος λειτουργεί ως γεννήτρια. Το MX-30 θυμίζουμε ότι είναι το πρώτο μαζικής-παραγωγής ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία της Mazda, παρόλο που σε ορισμένες μη ευρωπαϊκές αγορές κυκλοφόρησε και ως ένα ήπιο υβριδικό μοντέλο.

Τώρα οι Ιάπωνες έκαναν το επόμενο βήμα με το MX-30 e-Skyactiv R-EV plug-in hybrid, το οποίο όμως παραμένει κατά μία έννοια ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αφού η κίνηση γίνεται και πάλι από ηλεκτροκινητήρα, ενώ συνεχίζουμε και έχουμε μπαταρίες. Με τη διαφορά ότι στο R-EV η μπαταρία είναι μικρότερη, τεχνολογίας ιόντων λιθίου και χωρητικότητα 17,8 kWh. Σύμφωνα με τη Mazda μια φόρτιση της προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 85 χλμ., η οποία και είναι επαρκής για τις καθημερινές μετακινήσεις. Η μεγάλη διαφορά στο MX-30 R-EV είναι η χρήση του περιστροφικού κινητήρα, ο οποίος λειτουργεί ως γεννήτρια και ηλεκτρική κίνηση για μεγαλύτερες αποστάσεις. Με αυτό τον τρόπο, σε όλη τη διάρκεια της οδήγησης το αυτοκίνητο συνεχίζει και κινείται με ηλεκτροκινητήρα.

Όσον αφορά στον θερμικό, περιστροφικό κινητήρα, αυτός είναι γνωστός με τον κωδικό 8C, είναι μονού ρότορα (και όχι πχ. διπλού όπως το αγαπημένο μας RX-8) και έχει χωρητικότητα 830 κ.εκ. Υπάρχει ένα ρεζερβουάρ καυσίμου (βενζίνης) 50 λίτρων, συνεπώς και το αυτοκίνητο μπορεί να κινείται ηλεκτρικά χωρίς να χρειάζεται μεγάλες στάσεις για φόρτιση. Ένας τυπικός ανεφοδιασμός σε βενζίνη αρκεί για να παρέχει αυτονομία της τάξεως των 640 χλμ. (συνολικά).

Οι ρύποι CO2 είναι στα 21 γρ/χλμ, αισθητά χαμηλότερα από τυπικά plug-in hybrid μοντέλα της αγοράς. Αυτό συμβαίνει γιατί ο θερμικός κινητήρας κινεί μόνο τη γεννήτρια και όχι το αυτοκίνητο, παράγοντας έτσι πολύ λιγότερο έργο και πρακτικά δεν επηρεάζεται από απαιτητικές συνθήκες οδήγησης, φόρτωμα του αυτοκινήτου ή οδήγηση σε ανηφόρα. Αυτά όλα τα κάνει ο ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος αποδίδει ισχύ 125 kW (170 ίπποι) με 260 Nm ροπής. Το MX-30 R-EV PHEV είναι ελαφρώς ταχύτερο από το αμιγώς ηλεκτρικό MX-30 BEV των 145 ίππων, με την τυπική διαδικασία 0-100 km/h να γίνεται σε 9,1 δευτερόλεπτα.

Το MX-30 e-Skyactiv R-EV είναι συμβατό με κανονική φόρτιση AC 1 ή 3 φάσεων, γρήγορη φόρτιση DC και τροφοδοσία 1.500 W, καθώς και τρεις λειτουργίες οδήγησης ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες οδήγησης: Normal, EV και Charge. Το plug-in hybrid μοντέλο δεν έχει αισθητές διαφοροποιήσεις από το ηλεκτρικό MX-30. Υιοθετεί ακριβώς την ίδια σχεδίαση και τις αντίθετα ανοιγόμενες πόρτες, με τα μοναδικά ορατά στοιχεία να περιορίζονται στις χρωματικές επιλογές και τα λογότυπα e-Skyactiv R-EV.

Οι τιμές του Mazda MX-30 R-EV

Στην Ελλάδα, το MX-30 R-EV είναι διαθέσιμο σε πέντε επίπεδα εξοπλισμού: Prime Line, Advantage, Exclusive, Makoto και Edition-R. Όλα με το ίδιο σύστημα κίνησης ισχύος 170 ίππων, αυτόματο κιβώτιο και κίνηση στους εμπρός τροχούς. Οι τιμές ξεκινούν από τις 42.637 ευρώ, ενώ για όσους ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν μέσω leasing η λιανική τιμή προ φόρων ξεκινά από τις 32.411 ευρώ.