McLaren MP4-12C

10 Σεπτεμβρίου 2009

Ο κόσμος των Supercars γίνεται «πλουσιότερος» με την άφιξη της νέας McLaren MP4-12C, το «road legal» υπεραυτοκίνητο της Βρετανικής φίρμας. Μπορεί να άργησε ο διάδοχος της θρυλικής McLaren F1, ωστόσο η MP4-12C έχει εξελιχθεί και κατασκευάζεται στα άδυτα της McLaren, όπου κατασκευάζονται και τα μονοθέσια της Formula 1, και όπως είναι αναμενόμενο φέρει κορυφαία τεχνολογικά στοιχεία προερχόμενα απευθείας από την εμπλοκή στην F1.

Κατασκευαστικά, η MP4-12C βασίζεται σε ένα πανάλαφρο και μονοκόμματο πλαίσιο από ανθρακονήματα. Τα τμήματα του αμαξώματος είναι επίσης από ανθρακονήματα, κάνοντας έτσι τη νέα McLaren ακόμη πιο ακριβή στην κατασκευή της, αλλά σημαντικά ελαφρύτερη στο δρόμο από τους ανταγωνιστές της. Πίσω από το carbon πλαίσιο κάθεται ένας διπλά υπερτροφοδοτούμενος V8 κινητήρας 3,8 λίτρων, απόδοσης 600 ίππων. Σε αντίθεση με φήμες που ήθελαν το μοντέλο να χρησιμοποιεί κινητήρα της Mercedes, το μοτέρ της MP4-12C κατασκευάζεται από την ίδια τη McLaren και είναι ικανό να «στροφάρει» ως τις 8.500 σ.α.λ. με το 80% της ροπής να είναι διαθέσιμο από τις 2.000 σ.α.λ. Στον τομέα των επιδόσεων, το 0-100 χλμ./ώρα βρίσκεται κοντά στα 3 δευτερόλεπτα και η τελική ξεπερνά τα 320 χλμ./ώρα. Η McLaren χρησιμοποιεί 7-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Στο εσωτερικό τέλος, η εικόνα είναι πιο κοντά σε συμβατικά αυτοκίνητα, αφήνοντας στο παρελθόν την 1+2 διάταξη της προηγούμενης McLaren F1 με τον οδηγό στο κέντρο του κόκπιτ.
Το εργοστάσιο της εταιρίας θα είναι σε θέση να παράγει 1.000 αυτοκίνητα μέσα στο 2011, εκ των οποίων τα 250 θα διατεθούν στην αγορά της Βρετανίας.


[Πηγή: McLaren]