Ετοιμάζεται η γραμμή παραγωγής για το ηλεκτρικό Fiat 500

Η ιστορική μονάδα παραγωγής της FCA στο Τορίνο, το Mirafiori, κλείνει 80 χρόνια ζωής με αυτή τη σημαδιακή στιγμή να συμπίπτει με το ξεκίνημα της εγκατάστασης της γραμμής παραγωγής του νέου αμιγώς ηλεκτρικού Fiat 500.

Η εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου ρομπότ της Comau σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια αυτοκινήτου στον κόσμο, σηματοδοτεί τη σύνδεση του παρελθόντος και του μέλλοντος. Το εργοστάσιο του Mirafiori γιορτάζει τα 80 χρόνια ζωής, αλλά και το ξεκίνημα της εγκατάστασης μιας νέας γραμμής παραγωγής. Εδώ θα κατασκευάζεται το νέο ηλεκτρικό Fiat 500 BEV. Η νέα γενιά οχημάτων που κατασκευάζονται στο Mirafiori συνεχίζουν τη μακρά παράδοση της μονάδας παραγωγής από την οποία πέρασαν περισσότερα από 35 μοντέλα, μεταξύ των οποίον και το θρυλικό Fiat 500 του 1957.

Σήμερα περίπου 20.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στο βιομηχανικό συγκρότημα σε διάφορες θέσεις (παραγωγή, εξέλιξη νέων οχημάτων, σχεδιασμός, υπηρεσίες πωλήσεων και after sales, κ.α.). Το Mirafiori αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της FCA στον κόσμο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Πιεμόντε απασχολούνται επιπλέον 4.000 άτομα για την FCA και 40.000 για προμηθευτές.

Η νέα γραμμή παραγωγής είναι ειδικά σχεδιασμένη για ηλεκτρικά οχήματα, με το πρώτο από αυτά να είναι το νέο Fiat 500 BEV. Πλέον το πρώτο ρομπότ εγκαταστάθηκε, ενώ οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις θα δεχθούν τα νέα μηχανήματα στους αμέσως επόμενους μήνες. Στο τμήμα αμαξωμάτων αναμένεται να τοποθετηθούν 200 ρομπότ, ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα προ-παραγωγής θα παραχθούν στα τέλη του έτους. Σχεδόν 1.200 άτομα θα τοποθετηθούν στη γραμμή παραγωγής του 500 BEV η οποία θα μπορεί να κατασκευάζει 80.000 μονάδες ανά έτος με δυνατότητα αύξησης της συνολικής παραγωγής.

Το πρόγραμμα του ηλεκτρικού 500 αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος επενδύσεων της FCA στην Ιταλία για την περίοδο 2019-2021. Ο όμιλος θα επενδύσει συνολικά 5 δις. ευρώ με την ανανέωση της γκάμας να περιλαμβάνει νέα ή εξελιγμένα μοντέλα με ιδιαίτερη έμφαση στον εξηλεκτρισμό.