Τεχνολογία αποφυγής σύγκρουσης από τη Nissan

Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα θεμελιώδους σημασίας για τη μελλοντική αυτόνομη οδήγηση που θα συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η Nissan παρουσιάζει μια, υπό εξέλιξη, νέα τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού. Χρησιμοποιεί εξαιρετικά ακριβείς πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με το περιβάλλον του οχήματος για να βελτιώσει δραματικά την αποφυγή σύγκρουσης. Η τεχνολογία «αληθινής εδαφικής αντίληψης» της Nissan, συνδυάζει πληροφορίες από συσκευές υψηλών επιδόσεων επόμενης γενιάς, όπως LIDAR, ραντάρ και κάμερες. Μπορεί να ανιχνεύσει το σχήμα και την απόσταση των αντικειμένων, καθώς και τη δομή της περιοχής που περιβάλλει το όχημα, σε πραγματικό χρόνο και  με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, το όχημα είναι δυνατό να αναλύσει άμεσα την τρέχουσα κατάσταση, να κρίνει και να εκτελέσει αυτόματα τις απαιτούμενες λειτουργίες αποφυγής σύγκρουσης. Αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να ανιχνεύσει βεβαρυμμένη κυκλοφορία και εμπόδια στο δρόμο σε απόσταση και να εκτελέσει αναλόγως αλλαγές στην λωρίδα κυκλοφορίας. Επίσης είναι σημαντικό ότι η τεχνολογία μπορεί να παρέχει αυξημένη υποστήριξη στους οδηγούς σε περιοχές όπου δεν είναι διαθέσιμες λεπτομερείς πληροφορίες χάρτη.

Η Nissan έχει συνεργαστεί με εταιρείες αιχμής για την έρευνα και την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Το LIDAR επόμενης γενιάς, ένα κρίσιμο στοιχείο, ενσωματώνεται στο σύστημα της Nissan σε συνεργασία με την Luminar, χρησιμοποιώντας κορυφαίες τεχνολογίες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον τομέα του προηγμένου ελέγχου αποφυγής σύγκρουσης, είναι κρίσιμο να αναπτυχθεί τεχνολογία επαλήθευσης υψηλής ακρίβειας,  σε ψηφιακό περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, η Nissan συνεργάζεται με το Applied Intuition, το οποίο διαθέτει τεχνολογία προσομοίωσης αιχμής.

Η ολοκλήρωση της τεχνολογίας θα γίνει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, ενώ αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε επιλεγμένα νέα μοντέλα Nissan και σχεδόν σε κάθε νέο μοντέλο μέχρι το 2030.