Παίρνουμε θέση και μιλάμε για την οδική ασφάλεια

Με κεντρικό μήνυμα #SpeakUp ξεκίνησε η 5η Παγκόσμια Εβδομάδα για την Οδική Ασφάλεια του ΟΗΕ. Στόχο έχει να εμπνεύσει και να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους να βγουν στο προσκήνιο και να πάρουν θέση για τις προκλήσεις που συναντούν στις καθημερινές τους μετακινήσεις. Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» συμμετέχει ενεργά για άλλη μια φορά στην Παγκόσμια Εβδομάδα του ΟΗΕ μέσα από ποικίλες δράσεις που στόχο έχουν να προετοιμάσουν με όλα τα απαραίτητα εφόδια, παιδιά και ενήλικες, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να πρωτοστατήσουν με τη σωστή οδική και οδηγική τους συμπεριφορά. Άλλωστε το έργο του Ινστιτούτου, 14 χρόνια τώρα, σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Στο να μπορούμε όλοι μας να γίνουμε πρότυπα για τους άλλους γύρω μας ώστε οι δρόμοι μας να γίνουν ασφαλέστεροι και να μη θρηνούμε τόσες ανθρώπινες ζωές στη χώρα μας.

Οι πρωτοβουλίες του Ινστιτούτου στη διάρκεια της Εβδομάδας είναι οι εξής:

Διημερίδα LEARN! (Leveraging Education to Advance Road safety Now!)

Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων από 10 καταξιωμένους Οργανισμούς από 10 Ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από το Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς”. Η Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στις 8-9/5. Βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού έργου LEARN!, συντονιστής του οποίου είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και Κινητικότητας στην Ευρώπη δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο για ειδικούς, το οποίο θα περιέχει καλές πρακτικές για το σχεδιασμό, τον έλεγχο, την εφαρμογή και την αξιολόγηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων. Ταυτόχρονα, σκοπός του έργου είναι να ενδυναμώσει την κοινότητα των ειδικών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής στην Ευρώπη με τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας καθώς και με τη διοργάνωση ετησίων σεμιναρίων σε όλη την Ευρώπη.

BRAAVO (Bringing Road Safety Awareness and Advocacy to Voluntary Organisations).

Με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), υλοποιείται το έργο αυτό, διάρκειας ενός έτους (Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2019), συντονιστής του οποίου είναι το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για νέους σχετικά με την οδική ασφάλεια, βασισμένο στις καλές πρακτικές και την τεχνογνωσία του Ινστιτούτου. Το πρόγραμμα αυτό, πέρα από την Ελλάδα, έχει ήδη ξεκινήσει στο Μεξικό και στη Νότια Αφρική, με την εκπαίδευση Εκπαιδευτών από Λέσχες Αυτοκινητιστών των δύο αυτών χωρών. Στη Νότια Αφρική, μάλιστα, την 1η εβδομάδα του Μαΐου, το έργο παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της FIA από την κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά. Το καλοκαίρι του 2019 θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλης έκτασης παρουσίαση του προγράμματος στην Παγκόσμια Προσκοπική Συνάντηση (24th World Scout Jamboree), στη West Virginia των ΗΠΑ, όπου θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 50.000 έφηβοι πρόσκοποι από 155 χώρες. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί έρευνα στάσεων και συμπεριφορών των εφήβων σχετικά με την Οδική Ασφάλεια, όσον αφορά στις ηλικίες 14 – 18 ετών, σε συνεργασία με το Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα που θα προωθήσει την ασφάλεια των εφήβων στο δρόμο σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα μάλιστα, καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν τους πιο ευάλωτους χρήστες της οδού. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό γιατί ενδυναμώνεται η ενεργός συμμετοχή των εφήβων σε δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν στην οδική ασφάλεια, και συνεπώς στο δικό τους καλύτερο μέλλον.

JOIN THE PACT!

«Υπόσχομαι να μην πίνω πριν οδηγήσω και να βοηθήσω να κάνουμε τους δρόμους μας πιο ασφαλείς για όλους.» Αυτή είναι η ιδιαίτερα σημαντική υπόσχεση που δίνουν όσοι ευαισθητοποιημένοι οδηγοί, τωρινοί και μελλοντικοί, σε όλο τον κόσμο, πατούν το σύνδεσμο www.jointhepact.com και υπογράφουν ουσιαστικά την υπόσχεση για… νηφάλια οδήγηση. Το Join the Pact! αποτελεί μία παγκόσμια καμπάνια ευαισθητοποίησης της εταιρείας DIAGEO που έρχεται στην Ελλάδα με τη συνεργασία του Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς». Η εκστρατεία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και βιωματικών δράσεων του Ινστιτούτου, ξεκινώντας από την Παγκόσμια Εβδομάδα του ΟΗΕ, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση αποτελεί ένα από τα βασικότερα αίτια πρόκλησης τροχαίων συμβάντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την κρίση του οδηγού και το χρόνο αντίδρασής του, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή του, αλλά και τις ζωές των άλλων επιβατών του οχήματος, καθώς και τους άλλους χρήστες του δρόμου. Η νέα καμπάνια στόχο έχει να εμπνεύσει τις νέες γενιές αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία οδηγούς, για μια αλλαγή στάσης ζωής απέναντι στο αλκοόλ και την οδήγηση, καθώς αυτά τα δύο «δεν πάνε μαζί».