Η Renault αποκαλύπτει το πρωτότυπο Scenic Vision, ένα μοντέλο που αναδεικνύει το πλάνο της μάρκας για απελευθέρωση από τον άνθρακα σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου!

Οι προκλήσεις που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, τη διατήρηση των ενεργειακών πόρων και τις εξελισσόμενες συνήθειες μετακίνησης, αναδιαμορφώνουν ριζικά την αλυσίδα αξιών της αυτοκινητοβιομηχανίας. Μέσω του «Raison d’Etre» (Σκοπός ύπαρξης) και του σχεδίου «Renaulution», το Renault Group έχει στρέψει το βλέμμα του στην επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα στην Ευρώπη έως το 2040. Για να το πετύχει αυτό, η Renault στοχεύει σε μια εξ ολοκλήρου ηλεκτρική γκάμα στην Ευρώπη έως το 2030, η οποία και θα περιλαμβάνει μοντέλα όπως το Scenic Vision.

Το συγκεκριμένο πρωτότυπο ενσωματώνει όλες τις δεσμεύσεις της Renault για βιώσιμη ανάπτυξη, σε ένα όχημα. Είναι ένα μοντέλο που αντικατοπτρίζει τη λογική του «eco-design», αφού το 70% των υλικών του είναι προϊόν ανακύκλωσης, ενώ το 95% αυτών είναι ανακυκλώσιμα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαφύλαξη των πόρων. Ακόμη, πρόκειται για ένα υβριδικό – ηλεκτρικό και υδρογονοκίνητο – αυτοκίνητο που απαιτεί λιγότερες και μικρότερες στάσεις ανεφοδιασμού. Το ανθρακικό του αποτύπωμα, συμπεριλαμβανόμενης και της μπαταρίας του, είναι μικρότερο. To Scenic Vision είναι ένα όχημα μηδενικών εκπομπών (στην παραγωγή του και στη χρήση του), ενώ το αποτύπωμα άνθρακα είναι κατά 75% χαμηλότερο από ένα συμβατικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Τέλος, η τεχνολογία που ενσωματώνεται στο αυτοκίνητο αναβαθμίζει το επίπεδο ασφαλείας οδηγού και επιβατών περιορίζοντας τον αριθμό των ατυχημάτων, έως και 70%. Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου πρωτοτύπου αντανακλά επίσης την πρόθεση των σχεδιαστικών ομάδων να δημιουργήσουν ένα προσβάσιμο σε όλους και κατάλληλο για τον καθένα αυτοκίνητο.

Ηλεκτροκίνηση με τη βοήθεια του υδρογόνου

Το πρωτότυπο Renault Scenic Vision διαθέτει ένα μοναδικό στο είδος του υβριδικό σύστημα κίνησης, ηλεκτροκίνησης και υδρογόνου. Διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα νέας γενιάς, μικρότερη μπαταρία και fuel cells που λειτουργούν με «πράσινο» καύσιμο υδρογόνο. Ο ηλεκτροκινητήρας των 160 kW προέρχεται από το νέο Megane E-TECH Electric. Δεν χρησιμοποιεί στοιχεία σπάνιων γαιών, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Η μπαταρία των 40 kWh είναι ανακυκλώσιμη και θα κατασκευάζεται στη Γαλλία έως το 2024. Είναι ελαφρύτερη, μικρότερη και στην πραγματικότητα κοστίζει λιγότερο από μια μπαταρία ενός αντιστοίχου ηλεκτρικού οχήματος. Το σύστημα fuel cells έχει ισχύ 15 kW για την επαναφόρτιση σε μεγάλες διαδρομές, ώστε να επεκτείνει την αυτονομία του, καλύπτοντας αποστάσεις έως και 800km.

Πραγματικά μηδενικές εκπομπές CO2

«Κάντε περισσότερα με λιγότερα». Αυτή είναι η προσέγγιση του Renault Group για τη μείωση των εκπομπών CO2 καθόλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των οχημάτων του. Η δέσμευση αυτή έχει γίνει από κοινού με τους προμηθευτές, επομένως ο κάθε κρίκος στην αλυσίδα, στοχεύει σε ένα υπεύθυνο και βιώσιμο οικοσύστημα.

Εργοστάσια με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα: Το Scenic Vision σχεδιάστηκε για τοπική και υπεύθυνη παραγωγή σε εργοστάσια χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Τα τρία εργοστάσια στο Hub ElectriCity θα είναι ουδέτερα σε εκπομπές άνθρακα έως το 2025, ενώ θα ακολουθήσουν έως το 2030 και όλα τα εργοστάσια στην Ευρώπη. Το Flins Re-Factory θα είναι το πρώτο εργοστάσιο απο-ανθρακοποίησης της Ευρώπης με προσανατολισμό στην κυκλική οικονομία.

Μπαταρίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα: Το Renault Group αναπτύσσει πράσινες, χαμηλών εκπομπών άνθρακα, και βιώσιμες μπαταρίες. Στόχος είναι να μειωθεί κατά 60% το αποτύπωμα άνθρακα των μπαταριών, τόσο με την απαλλαγή από τον άνθρακα, της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη κατασκευή τους, όσο και με μια πιο υπεύθυνη εφοδιαστική αλυσίδα.

Υλικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα: Έξι υλικά και εξαρτήματα αντιπροσωπεύουν έως και το 90% του αποτυπώματος άνθρακα των αγορών. Χάλυβας, αλουμίνιο, πολυμερή, ηλεκτρονικά εξαρτήματα γυαλί και ελαστικά. Εστιάζοντας από σήμερα έως το 2030 τις προσπάθειες σε αυτά τα έξι υλικά και εξαρτήματα, η Renault στοχεύει να συρρικνώσει κατά 30% αυτό το αποτύπωμα άνθρακα.

Ανακυκλωμένα υλικά

Η μάρκα στοχεύει να αυξήσει σε 33%, μέχρι το 2030, το ποσοστό των ανακυκλωμένων υλικών στο σύνολο του βάρους των καινούργιων αυτοκινήτων. Μάλιστα το Scenic Vision δείχνει το δρόμο εμφανίζοντας πρωτοφανή ποσοστά. Περισσότερο από το 70% του συνολικού του βάρους αντιστοιχεί σε υλικά ανανεώσιμα και ανακυκλώσιμα, και το 95% των υλικών του σχεδιασμού του (συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας) είναι επαναχρησιμοποιήσιμα, ανακτήσιμα ή/και ανακυκλώσιμα.

Όλα τα δομικά εξαρτήματα αλουμινίου (περιβλήματα, βάσεις μπαταριών, καθίσματα) και τα διακοσμητικά στοιχεία (κονσόλα, cockpit) είναι κατασκευασμένα από 100% ανακυκλωμένο αλουμίνιο και έχουν υποστεί μόνο μία ελαφρά κατεργασία. Οι πόρτες έχουν κατασκευαστεί από 100% ανακυκλώσιμα φύλλα αλουμινίου. Στο μοντέλο χρησιμοποιούνται ακόμη ανθρακονήματα προερχόμενα από την αεροπορική βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής χαρτιού. Το 100% των ανθρακονημάτων (π.χ. στα μέρη του αμαξώματος και στα μαρσπιέ των θυρών) είναι προϊόν ανακύκλωσης (από σκραπ της αεροπορικής βιομηχανίας). Η δεξαμενή υδρογόνου είναι κατασκευασμένη επίσης από ανθρακονήματα που κατασκευάζονται από τα απόβλητα της βιομηχανίας χαρτιού.

Ακόμη, το Renault Scenic Vision είναι εντελώς απαλλαγμένο από οτιδήποτε δερμάτινο. Στη θέση του δέρματος υπάρχει ανακυκλωμένος πολυεστέρας προερχόμενος από διαδικασία παραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα, γεγονός που σημαίνει χαμηλότερες συνολικές εκπομπές CO2. Το δάπεδο είναι από 100% ανακυκλωμένα πλαστικά από τη βιομηχανία τρόφιμων και από βιομηχανικά απόβλητα (45% μπουκάλια γάλακτος, 55% πλαστικοί σωλήνες κ.λπ.).

Τα χρώματα είναι επίσης ένας τρόπος με τον οποίο το αυτοκίνητο επιδεικνύει τις περιβαλλοντική του ευαισθησία. Οι μαύρες χρωστικές παράγονται χρησιμοποιώντας ίνες άνθρακα από ανακυκλωμένα υποπροϊόντα της αεροναυπηγικής βιομηχανίας. Μάλιστα, χάρη στη μοναδική καινοτομία του «αερογράφου» (Air-Ink), η βαφή που χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της οροφής κατασκευάζεται με χρήση σωματιδίων από το αστικό περιβάλλον. Το ύφασμα που χρησιμοποιείται στις ταπετσαρίες των καθισμάτων είναι ένα υπόλευκο χωρίς χρωστικές ουσίες, που μπορεί εύκολα να ανακυκλωθεί.