Τα νέα Audi A5 Sportback και A5 Coupé είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, με νέα εμφάνιση, σπορ χαρακτηριστικά και τεχνολογία Mild Hybrid. Οι τιμές τους ξεκινούν από 52.250€.

Η νέα γενιά του Audi A5 είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή και πιο σπορ Κι αυτό χάρη στη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της Audi, που ήδη εφαρμόζεται σε μοντέλα μεγαλύτερων κατηγοριών. Αυτή είναι η τρίτη γενιά του μοντέλου (πρώτη γενιά το 2007, δεύτερη γενιά το 2016), η οποία και έχει σημαντικά ανανεωμένη την εξωτερική της εμφάνιση, με το εμπρός άκρο να δείχνει ακόμα πιο επιθετικό. Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί η κυψελωτή Singleframe μάσκα, η οποία πλέον είναι πιο επίπεδη και κάπως ευρύτερη. Οι δίοδοι εξαερισμού πάνω από τη μάσκα θυμίζουν το κλασικό Audi Sport quattro από το 1984, ενώ στάνταρ είναι οι προβολείς LED. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει ένας διαχύτης με τραπεζοειδείς απολήξεις εξάτμισης, που κάνει το πίσω μέρος του αυτοκινήτου να φαίνεται ακόμα πιο πλατύ.

Audi A5 Coupé

Οι εκδόσεις εξοπλισμού ακολουθούν μία νέα φιλοσοφία. Εκτός από τη βασική έκδοση, υπάρχουν δύο προαιρετικές γραμμές: Advanced και S line. Τα μοντέλα S και το A5 Cabriolet έρχονται επίσης με τη δική τους μοναδική εμφάνιση. Οι εξωτερικές γραμμές μπορούν πλέον να συνδυαστούν ελεύθερα, με τις εκδόσεις εσωτερικού εξοπλισμού S line και Design. Διαθέσιμα είναι 12 χρώματα για το αμάξωμα, ανάμεσά τους ένα νέο μεταλλικό, το district green.

Στο εσωτερικό, κυριαρχούν οι οριζόντιες γραμμές. Το κέντρο ελέγχου του νέου λειτουργικού συστήματος είναι η μεγάλη οθόνη αφής MMI, που έχει ελαφρά κλίση προς τον οδηγό. Με το νέο σύστημα MMI Touch, το Audi A5 προσφέρει εμπειρία χρήστη παρόμοια με ένα σύγχρονο smartphone. Μία οθόνη αφής 10,1 ιντσών με ακουστική ανάδραση, αντικαθιστά τα περιστροφικά/πιεστικά κουμπιά, γνώριμα από προηγούμενα μοντέλα. Τα Audi Connect και Audi Connect plus περιλαμβάνουν μια πληθώρα ηλεκτρονικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της ενημέρωσης κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και των πληροφοριών σχετικά με πιθανούς κινδύνους, θέσεις στάθμευσης και πληροφορίες για τα πράσινα φανάρια κυκλοφορίας σε πόλεις που η υπηρεσία είναι διαθέσιμη. Η εφαρμογή myAudi συνδέει το αυτοκίνητο με το smartphone του κατόχου, ενώ το προαιρετικό ψηφιακό κλειδί Audi, μετατρέπει ένα smartphone Android σε κλειδί για το αυτοκίνητο που μπορεί να ξεκλειδώσει τις πόρτες και να εκκινήσει τον κινητήρα.

Οι κινητήρες του νέου Audi A5

Το νέο A5 διατίθεται με κινητήρες ισχύος 163 ίππων και άνω. Στην κορυφή της γκάμας τοποθετούνται τα μοντέλα S με ισχυρούς κινητήρες V6. Επίσης, το μοντέλο διατίθεται και με τεχνολογία Mild Hybrid. Με τους τετρακύλινδρους κινητήρες, το σύστημα MHEV ενσωματώνεται στο ηλεκτρικό σύστημα 12 Volt ενώ στα μοντέλα S TDI στο νέο κύριο ηλεκτρικό σύστημα 48 V. Στο S5 TDI, για παράδειγμα, οι μετρήσεις της Audi δείχνουν ότι αυτή η ηλεκτροκίνηση μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου στην καθημερινή λειτουργία έως και 0,4 λίτρα/100 χλμ., μέσω της ανάκτησης ενέργειας ή της απενεργοποίησης του κινητήρα όταν ο οδηγός σηκώσει το πόδι από το γκάζι και ακολουθεί ελεύθερη κύλιση. Το εύρος του start/stop ξεκινάει με ασυνήθιστα υψηλή ταχύτητα, με τις επανεκκινήσεις του κινητήρα να είναι γρήγορες και ανεπαίσθητες.

Όλα τα μοντέλα A5 είναι εφοδιασμένα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, επτά ταχυτήτων S tronic ή οκτώ ταχυτήτων tiptronic. Η τετρακίνηση quattro είναι διαθέσιμη ως προαιρετικός εξοπλισμός για τις παραλλαγές κινητήρων μεσαίας εμβέλειας ενώ είναι στάνταρ με τα τρία πιο ισχυρά μοντέλα.

Το Audi S5 TDI

Κατόπιν ειδικής παραγγελίας στην Ελλάδα θα εισάγεται και η κορυφαία έκδοση S5 σε έκδοση Sportback και Coupé, με V6 πετρελαιοκινητήρα. Ο 3.0 TDI με 700 Nm ροπής και 347 PS προσφέρει τεράστια δύναμη έλξης και ραφιναρισμένη λειτουργία με μεγάλη αυτονομία, χάρη εν μέρει στο σύστημα MHEV και στον ηλεκτροκίνητο κομπρέσσορα, ο οποίος υποστηρίζει τον υπερσυμπιεστή. Και τα δύο μοντέλα S TDI επιταχύνουν από 0 έως 100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα. Η ηλεκτρονικά περιορισμένη τελική ταχύτητα των 250 χλμ./ώρα είναι απλώς ένας τυπικός περιορισμός. Το 8άρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και η μόνιμη τετρακίνηση quattro μεταφέρουν την ισχύ στο S5 Sportback και το S5 Coupé.

Τα Audi A5 Cabriolet και το S5 Cabriolet

Αργότερα μέσα στη χρονιά θα λανσαριστεί στην Ελλάδα και το A5 Cabriolet. Όπως κάθε ανοιχτό Audi, το A5 Cabriolet έχει υφασμάτινη κουκούλα, η οποία εδώ ανοίγει πλήρως αυτόματα σε 15 δευτερόλεπτα σε ταχύτητες μέχρι 50 χλμ./ώρα. Ειδικές ενισχύσεις παρέχουν ένα άκαμπτο αμάξωμα. Με την κουκούλα ανεβασμένη, ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 370 λίτρων. Τα πίσω καθίσματα είναι αναδιπλούμενα εμπρός.

 

Οι τιμές στην Ελλάδα

Τα A5 Sportback και A5 Coupé είναι άμεσα διαθέσιμα στην Ελλάδα, με τιμές που ξεκινούν από 52.250€ και 52.530€, αντίστοιχα, στην πολύ πλούσια και σπορ έκδοση S line, η οποία είναι και η μόνη που προσφέρεται στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα μοντέλα A5 SB S line 40 TFSI MHEV S tronic και A5 Coupé S line 40 TFSI MHEV S tronic, με το βενζινοκινητήρα 1.984 κ.εκ., 190 ίππων.

Audi A5 Coupé