Το εντελώς νέο Toyota Yaris έρχεται στην ελληνική αγορά και χωρίς αμφιβολία είναι το πιο ενδιαφέρον σχεδιαστικά στην ιστορία του μοντέλου. Δείτε τις εκδόσεις, τον εξοπλισμό και βεβαίως τις τιμές του!

Το νέο Toyota Yaris το περιμένουμε εδώ και καιρό, ωστόσο πλέον η άφιξη του στην Ελλάδα είναι πιο κοντά από ποτέ, αφού από το Σεπτέμβριο τα πρώτα αυτοκίνητα θα βρίσκονται στη χώρα μας. Το 4ης γενιάς μοντέλο είναι ριζικά αλλαγμένο, σχεδιαστικά αλλά και κατασκευαστικά. Βασίζεται στη νέα εκδοχή GA-B της πλατφόρμας TNGA, την οποία η μάρκα χρησιμοποιεί για πρώτη φορά στη μικρή κατηγορία. Παράλληλα υιοθετεί έναν εντελώς νέο 3-κύλινδρο κινητήρα σε συνδυασμό με το 4ης γενιάς υβριδικό της σύστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι επιτέλους το Yaris φαίνεται να απέκτησε έναν πιο νεανικό χαρακτήρα, κοιτάζοντας κατάματα τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό της κατηγορίας.

Toyota Yaris

Φρέσκια και πιο νεανική προσέγγιση

Σχεδιαστικά, το νέο Toyota Yaris έχει ένα δυναμικό εμπρός τμήμα, τονισμένα τόξα των τροχών και ένα εντυπωσιακό πίσω μέρος. Από πλευράς μεγέθους, το Yaris έχει μικρύνει ανεπαίσθητα σε μήκος, όντας 5 χλστ. μικρότερο σε μήκος (συνολικά 3,940 μέτρα), αλλά έχει αυξημένο κατά 50 χλστ. μεταξόνιο (2,560 μ.). Αυτή η αλλαγή βελτιώνει τη σταθερότητα στο δρόμο και χαρίζει πρόσθετη ευελιξία σε ελιγμούς αλλά και στο παρκάρισμα. Την ίδια στιγμή, το ύψος του αυτοκινήτου έχει μειωθεί κατά 40 χλστ. (στα 1,470 μ.), χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται το διαθέσιμο ύψος για τα κεφάλια των επιβατών. Αυξημένο κατά 50 χλστ. είναι και το πλάτος του αυτοκινήτου.

Ως αποτέλεσμα, το νέο Yaris δείχνει πιο δυναμικό και πιο φαρδύ, κάτι που ενισχύεται οπτικά και από την προαιρετική διχρωμία στην οροφή του. Επίσης ένα νέο χαρακτηριστικό στο γενικότερο του ύφος και σχήμα αποτελεί η τραβηγμένες προς τα πίσω εμπρός κολόνες. Με αυτό τον τρόπο το καπό δείχνει πιο μακρύ, επιτρέποντας στους σχεδιαστές να “χτίσουν” έναν συνολικά πιο δυναμικό και νεανικό χαρακτήρα. Οι προβολείς τεχνολογίας LED, το “ανοιχτό” ρύγχος και οι έντονες νευρώσεις συνθέτουν την εμπρός όψη του μοντέλου.

Νέο Toyota Yaris: Στην καμπίνα

Ακολουθώντας μια μινιμαλιστική σχεδίαση, η καμπίνα χαρακτηρίζεται από μια αναβαθμισμένη ποιότητα υλικών και επενδύσεων. Τόσο στο ταμπλό όσο στις πόρτες και στα καθίσματα. Το τιμόνι έχει μικρύνει σε διάμετρο και έχει αρκετά ενδιαφέρουσα σχεδίαση, ενσωματώνοντας και χειριστήρια για όλες τις βασικές λειτουργίες. Ωστόσο, την παράσταση φαίνεται να κλέβει η μεγάλη οθόνη του multimedia, η οποίο ακολουθεί τα πρότυπα της εποχής και “αιωρείται στο κέντρο του ταμπλό. Για πρώτη φορά σε Yaris συναντούμε και σύστημα head-up-display, ασύρματη φόρτιση κινητών τηλεφώνων, θερμαινόμενο τιμόνι και ατμοσφαιρικό φωτισμό καμπίνας.

Toyota Yaris

Νέο και αποδοτικότερο υβριδικό σύστημα

Η Toyota δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα υβριδικά της σύνολα και γι αυτό εξέλιξε για το Yaris ένα εντελώς νέο σύνολο που ονομάζει 1.5 Hybrid Dynamic Force. Πρόκειται για έναν 3-κύλινδρο κινητήρα βενζίνης που συνδυάζεται με την 4ης γενιάς υβριδική τεχνολογία της Toyota και παρέχει 15% περισσότερη ισχύ και 20% χαμηλότερη κατανάλωση. Οι μπαταρίες του υβριδικού συστήματος είναι πιο αποδοτικές και ελαφρύτερες κατά 27%, αυξάνοντας τη συνολική απόδοση, επιτρέποντας στο Yaris να επιταχύνει πιο γρήγορα. Σε απόλυτους αριθμούς το νέο υβριδικό Yaris αποδίδει 116 ίππους και κάνει το 0-100 km/h σε 9,7 δευτερόλεπτα, ενώ μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια σε ταχύτητες έως και 130 km/h.

Όσον αφορά στους απλούς κινητήρες, στη βάση των εκδόσεων θα παραμείνει το Yaris με 1000άρη κινητήρα βενζίνης, αν και οι πωλήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις εκδόσεις με τον νέο 3-κύλινδρο ατμοσφαιρικό 1500άρη και αυξημένη ισχύς στους 121 ίππους.

Περισσότερη ασφάλεια σε όλες τις εκδόσεις

Τέλος, άξια αναφοράς είναι η προσπάθεια που έχει γίνει σε θέματα ασφάλειας, αφού το Yaris σχεδιάστηκε ως το πιο ασφαλές αυτοκίνητο στην κατηγορία. Και αυτό επιτυγχάνεται με νέες προσθήκες στον τομέα της ενεργητικής αλλά και της παθητικής ασφάλειας. Μάλιστα το νέο Toyota Yaris είναι το πρώτο μοντέλο στην κατηγορία που θα εφοδιάζεται με έναν κεντρικό αερόσακο ανάμεσα στις εμπρός θέσεις, που θα προστατεύει τους επιβάτες σε πλευρική σύγκρουση. Διαθέσιμα θα είναι ακόμη συστήματα υποστήριξης του οδηγού όπως προσαρμοζόμενο cruise control, σύστημα “lane trace assist” και άλλα αντίστοιχα που διαθέτει και η Corolla.

Εκδόσεις και τιμές στην Ελλάδα

Οι διαθέσιμες εκδόσεις του νέου Yaris είναι οι Active, Active Plus, Style και Chic/Premier. Σε κάθε περίπτωση, διαθέσιμα παντού είναι στοιχεία όπως:

  • ζάντες αλουμινίου
  • οθόνη multimedia 7 ιντσών
  • Apple CarPlay/Android Auto
  • Adaptive Cruise Control
  • Lane Trace Assist
  • Advanced pre-collision
  • κεντρικός αερόσακος
  • ηλεκτρικό χειρόφρενο
  • κεντρικό υποβραχιόνιο

Οι τιμές ξεκινούν από 13.600 ευρώ για την έκδοση με τον 1000άρη κινητήρα και από 15.380 ευρώ για την έκδοση με τον 1.5 των 121 ίππων. Οι υβριδικές εκδόσεις του Yaris ξεκινούν από 17.170 ευρώ, όντας έτσι 1000+ ευρώ φθηνότερες (αντί 18.220 ευρώ) από την ίδια έκδοση στην προηγούμενη γενιά του μοντέλου!

Δείτε ακόμη:

Ξεκίνησε η παραγωγή του νέου Toyota Yaris