Το νέο Nissan LEAF είναι η επόμενη γενιά του αμιγώς ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου μηδενικών εκπομπών ρύπων, με τις καλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Περισσότεροι από 300.000 πελάτες έχουν επιλέξει το πρώτης γενιάς LEAF, από το 2010 όπου και κυκλοφόρησε. Τώρα το ολοκαίνουργιο μοντέλο προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια, βελτιωμένο δυναμικό σχεδιασμό, κορυφαίες τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού και βελτιωμένη συνδεσιμότητα.

Ένας νέος τρόπος σκέψης

Το LEAF είναι η ενσάρκωση του Nissan Intelligent Mobility. Είναι μια εντελώς νέα εμπειρία οδήγησης, σχεδιασμένη να μετακινεί τους ανθρώπους με μεγαλύτερη ευχαρίστηση, εμπιστοσύνη και σύνδεση με τον κόσμο γύρω τους.

Αυτή η νέα πρόταση αγοράς, περιλαμβάνει τρεις κύριους πυλώνες:

  • Το Intelligent Power, που συγκροτείται από το νέο, προηγμένο e-powertrain 40kW του LEAF, με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, αυξημένη ροπή αλλά και ισχύ εξόδου για πιο συναρπαστική οδήγηση
  • Το Intelligent Driving, μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την αυτοπεποίθηση του οδηγού, ενισχύοντας την ασφάλεια και μειώνοντας το στρες
  • Το Nissan Intelligent Integration, τη σύνδεση του αυτοκινήτου με την ευρύτερη κοινωνία και τα ενεργειακά δίκτυα, μέσω της μοναδικής τεχνολογίας αμφίδρομης χρέωσης.

Nissan LEAF

Κομψή σχεδίαση

Με συνολικό μήκος 4,49m, πλάτος 1,79m, ύψος 1,54m και μεταξόνιο 2,70m, το νέο Nissan LEAF διαθέτει ένα κομψό προφίλ, με “κοφτερή” δυναμική εμφάνιση και εξαιρετική αεροδυναμική με συντελεστή (Cd) 0,28. Το νέο LEAF διατίθεται σε 10 εξωτερικούς χρωματισμούς και σε συνδυασμό διχρωμίας με Pearl White αμάξωμα και Metallic Black οροφή.

Οδηγοκεντρικό το εσωτερικό του Nissan LEAF

Το νέο LEAF έχει ένα εντελώς ανασχεδιασμένο εσωτερικό, το οποίο εστιάζει στον οδηγό και συνδυάζει την έξυπνη χρήση του χώρου με την βέλτιστη λειτουργικότητα. Ο σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από τη μπλε ραφή στα καθίσματα, το ταμπλό και το τιμόνι. Ο χώρος αποσκευών χωρητικότητας 435 λίτρων και το αναδιπλούμενο πίσω κάθισμα 60/40, προσφέρουν εντυπωσιακές επιλογές αποθήκευσης και μέγιστη χρηστικότητα, καθιστώντας το ένα άνετο οικογενειακό αυτοκίνητο. Η μέγιστη χωρητικότητα αποσκευών με πτυσσόμενα τα καθίσματα φτάνει τα 1.176 λίτρα.

Μεγαλύτερη εμβέλεια, περισσότερη οδήγηση

Το νέο e-powertrain στο LEAF προσφέρει ισχύ 110 kW και ροπή 320 Nm, βελτιώνοντας την επιτάχυνση 0-100 km/h στα 7,9 δευτερόλεπτα. Γεγονός που το φέρνει στην κορυφή της κατηγορίας C ως προς την συγκεκριμένη επίδοσή του. Το νέο Nissan LEAF έχει μια εμβέλεια 378 km NEDC. Επιπλέον, είναι το πρώτο EV που υποβλήθηκε σε δοκιμές WLTP, επιτρέποντας στους κατόχους του να οδηγούν έως και 415 χλμ. σε συνθήκες πόλης, με μία μόνο φόρτιση. Αυτή η διαδικασία μετρήσεων, αντικατοπτρίζει τις πραγματικές καταστάσεις στην οδήγηση, με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ο χρόνος φόρτισης από την στιγμή ειδοποίησης μέχρι το 80% (γρήγορη φόρτιση – 50kw) διαρκεί 40 με 60 λεπτά, ενώ είναι 7,5 ώρες από την στιγμή ειδοποίησης έως το 100% με το Wallbox των 7Kw.

Nissan LEAF

Προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Το νέο Nissan LEAF προσφέρει στους οδηγούς πλήρη εμπιστοσύνη όσον αφορά την ασφάλεια. Τα στάνταρ χαρακτηριστικά από την αρχική έκδοση του μοντέλου, περιλαμβάνουν έξι αερόσακους (μπροστινούς, πλευρικούς και κουρτίνας), υποδοχή ISOFIX, σύστημα αντί-μπλοκαρίσματος φρένων (ABS), ηλεκτρονική κατανομή δύναμης πέδησης (EBD), υποβοήθηση πέδησης (BA) και σύστημα Hill Start Assist (HSA). Η αναγνώριση κυκλοφοριακών σημάτων και η προειδοποίηση Blind Spot είναι επίσης στάνταρ, όπως και η έξυπνη πέδηση έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών και ποδηλάτων.

Οι προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας όπως η Προειδοποίηση Αναχώρησης Λωρίδας, η Έξυπνη Παρέμβαση Εσφαλμένης Αλλαγής Λωρίδας και η Προειδοποίηση Πίσω Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας, αποτελούν επίσης μέρος του στάνταρ εξοπλισμού του Nissan LEAF.

Διαβάστε ακόμη: 5άστερο το LEAF από τον Euro NCAP

Nissan LEAF

Τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού

Το νέο LEAF είναι εξοπλισμένο με την πρωτοποριακή τεχνολογία Intelligent Mobility, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας του οδηγού ProPILOT για ασφαλέστερη και πιο άνετη οδήγηση, όπως και με το ProPILOT Park, για πλήρως αυτόνομο τρόπο στάθμευσης με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το ProPILOT έχει σχεδιαστεί για χρήση σε μία λωρίδα σε έναν αυτοκινητόδρομο και έχει βελτιστοποιηθεί για λειτουργία σε βαριά κυκλοφοριακή συμφόρηση, ή σε σενάρια οδήγησης σε αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας.

Ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει το ProPILOT τόσο εύκολα όσο ένα συμβατικό σύστημα ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού (cruise control), ρυθμίζοντας την επιθυμητή ταχύτητα και απόσταση. Υποστηριζόμενο από Ραντάρ και Κάμερα, το ProPilot θα προσαρμόσει την ταχύτητα με βάση την προπορευόμενη κυκλοφορία και θα κρατήσει το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας. Διαχειρίζεται ακόμα καταστάσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης, καθιστώντας την καθημερινή μετακίνηση πιο χαλαρωτική και μειώνοντας την κόπωση του οδηγού.

Σε κυκλοφοριακή συμφόρηση, εφαρμόζοντας την ίδια λογική, το ProPILOT θα διαχειρίζεται αυτόματα την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και θα εφαρμόζει τα φρένα για να φέρει το όχημα σε πλήρη στάση, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Μετά την ακινητοποίηση, το όχημα θα παραμείνει στη θέση του, ακόμη και αν το πόδι του οδηγού δεν πατάει στο πεντάλ του φρένου. Μόλις ξεκινήσει η κυκλοφορία, το αυτοκίνητο θα ξαναρχίσει αυτόματα την οδήγηση. Αν η κυκλοφορία σταματήσει για περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα, το ProPILOT θα ξεκινήσει με απλό πάτημα του πεντάλ γκαζιού ή με το άγγιγμα του τιμονιού.

Το ProPILOT Park είναι μια λειτουργία αυτόματης στάθμευσης χωρίς χέρια και πόδια. Το ProPILOT Park λειτουργεί τόσο σε παράλληλο όσο και σε κάθετο χώρο στάθμευσης (προς τα εμπρός ή προς τα πίσω) και θα σταθμεύει εύκολα το νέο Nissan LEAF όταν ο οδηγός επιλέγει ένα από τα σημεία που προτείνει το σύστημα. Πατώντας το κουμπί ProPILOT Park, το νέο Nissan LEAF θα διαχειριστεί πλήρως τις διαδικασίες στάθμευσης και θα εφαρμόσει αυτόματα το χειρόφρενο, όταν ολοκληρωθεί ο ελιγμός.

Το e-Pedal

Η τεχνολογία e-Pedal αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι οδηγούν επιτρέποντας την επιτάχυνση, την επιβράδυνση και την πλήρη στάση με την απλή αύξηση ή μείωση της πίεσης που ασκείται στο γκάζι. Απελευθερώνοντας το γκάζι, το αυτοκίνητο θα επιβραδύνει και θα φτάσει σε πλήρη στάση, ακόμη και αν βρίσκεται σε ανηφορικό σημείο, χωρίς να χρειαστεί να πιέσετε το πεντάλ του φρένου. Με ρυθμό επιβράδυνσης έως και 0.2G, το e-Pedal εξαλείφει την ανάγκη οι οδηγοί να μετακινούν συνεχώς το πόδι τους από το γκάζι στο πεντάλ του φρένου για να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν. Αυτό βοηθάει στην μείωση της κούρασης και της πίεσης στην καθημερινή οδήγηση στην πόλη, επιτρέποντας στον οδηγό να χρησιμοποιεί το πεντάλ του φρένου έως 90% λιγότερο από τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Κορυφαίο Infotainment

Η οθόνη 7 ιντσών στο LEAF, απεικονίζει βασικά χαρακτηριστικά λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του ηχοσυστήματος και της πλοήγησης. Περιλαμβάνει ακόμη συνδεσιμότητα Bluetooth και ραδιόφωνο DAB αλλά και συμβατότητα Apple CarPlay και Android Auto. Ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του LEAF, έγκειται στη δυνατότητα να ρυθμίσετε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου και να τον ενεργοποιήσετε σε μια συγκεκριμένη ώρα, θερμαίνοντας ή δροσίζοντας το αυτοκίνητο, πριν ξεκινήσετε για ένα ταξίδι. Αυτό επιτρέπει στους κατόχους του LEAF να εξοικονομούν μπαταρία, φορτίζοντας ή ψύχοντας το αυτοκίνητο ενόσω φορτίζεται από το δίκτυο παροχής ισχύος.

Το Νέο Nissan LEAF είναι διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά με τιμή που ξεκινά από τις 32.990€. Διατίθεται σε τρία επίπεδα εξοπλισμού: Acenta, N-Conecta και Techna.

Nissan LEAF

Φωτογραφίες: Γιώργος Καραγιωργάκης