Ανανεωμένο Toyota Corolla από 21.170€

Toyota Corolla Hatchback 2023

Η δημοφιλής σειρά Toyota Corolla ανανεώθηκε και ήρθε με μικρές σχεδιαστικές αλλαγές αλλά κυρίως με την νέα, 5η γενιά υβριδικής τεχνολογίας και κινητήρες 140 και 196 ίππων.

Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις λέει η γνωστή παροιμία. Όμως μπορείς να την κάνεις καλύτερη με μικροβελτιώσεις ουσίας. Κάτι τέτοιο λοιπόν έκανε και η Toyota αναβαθμίζοντας το Corolla, το οποίο επαναλανσάρεται στις εκδόσεις hatchback, Touring Sports και sedan με μικρές σχεδιαστικές αλλαγές αλλά κυρίως αποδοτικότερα υβριδικά σύνολα.

Τι αλλάζει σχεδιαστικά;

Οι αλλαγές στο αμάξωμα των εκδόσεων Corolla είναι περιορισμένες ως ανεπαίσθητες. Ωστόσο, οι πιο προσεκτικοί θα διαπιστώσουν ότι πλέον έχουμε νέο μοτίβο στο πλέγμα της εμπρός μάσκας, μικροαλλαγές στα πλαίσια των προβολέων ομίχλης αλλά και νέα σχέδια ζαντών αλουμινίου. Οι πλουσιότερες εκδόσεις πλέον αποκτούν νέους προβολείς bi-LED, ενώ στην έκδοση High συνδυάζονται με Adaptive High-beam System (AHS).

2023 Toyota CorollaΣτο εσωτερικό υπάρχουν πλέον νέα γραφικά, ταπετσαρίες και ανάγλυφα μοτίβα που προσθέτουν ένα τρισδιάστατο βάθος. Οι συνδυασμοί επενδύσεων και ταπετσαριών ακολουθούν τα νέα θέματα Dark και Light Harmony (ανάλογα με τον τύπο του αμαξώματος) με ταιριαστά χρώματα και φινιρίσματα που προσδίδουν στην καμπίνα μία σύγχρονη, κομψή αίσθηση. Το νέο Corolla επωφελείται από τις πιο πρόσφατες ψηφιακές λειτουργίες και δυνατότητες των συστημάτων πολυμέσων της Toyota και θα μπορεί να δέχεται over-the-air ενημερώσεις, νέες λειτουργίες και αναβαθμίσεις. Η μεγαλύτερη οθόνη πολυμέσων 10.5” διαθέτει αντιθαμβωτική επιφάνεια και γραφικά υψηλής ευκρίνειας.

Ξεκινώντας από την έκδοση Active Plus, η οθόνη του οδηγού έχει μετασχηματιστεί σε ένα νέο πίνακα οργάνων 12.3” που μπορεί να προσαρμοστεί στις προτιμήσεις του οδηγού με τέσσερις διαφορετικές διαμορφώσεις (Casual, Smart, Sport και Tough). Τα αυτοκίνητα περιλαμβάνουν πρόσβαση για τέσσερα χρόνια και χωρίς περιορισμούς στο Toyota Smart Connect, που τους παρέχει πρόσβαση σε “always on” πλοήγηση μέσω cloud και πληροφορίες κυκλοφορίας και ταξιδιού σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, μία σειρά από απομακρυσμένες υπηρεσίες διατίθενται με χρήση του MyT app, επιτρέποντας στους οδηγούς να χρησιμοποιούν το smartphone τους για να κλειδώνουν ή να ξεκλειδώνουν το αυτοκίνητό τους, να χειρίζονται το σύστημα ελέγχου κλιματισμού για να θερμαίνουν ή να ψύχουν την καμπίνα πριν από ένα ταξίδι, να ενεργοποιούν τα αλάρμ και να εντοπίζουν το όχημά τους.

Πέμπτη γενιά υβριδικής τεχνολογίας

Περισσότερη ουσία υπάρχει στις τεχνολογικές αλλαγές βεβαίως του ανανεωμένου Toyota Corolla. Το μοντέλο πλέον ενσωματώνει την 5η γενιά του αυτοφορτιζόμενου, πλήρως υβριδικού συστήματος της μάρκας. Όπως και στο τρέχον μοντέλο, διατίθενται υβριδικά συστήματα 1.8 και 2.0 λίτρων. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις τα ανανεωμένα Corolla επωφελούνται από σημαντικές αλλαγές στον θερμικό κινητήρα αλλά και στον ηλεκτροκινητήρα τους. Η μονάδα ελέγχου ισχύος (PCU) και ο ηλεκτροκινητήρας, σε συνδυασμό με τη μονάδα κιβωτίου/διαφορικού, έχουν επανασχεδιαστεί, ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι ισχυρότερη αλλά μικρότερη και ελαφρύτερη έως και κατά 18 kg, ανάλογα με το σύστημα κίνησης.

2023 Toyota CorollaΤο Corolla Hybrid 1.8 πλέον αποδίδει συνδυαστικά140 ίππους, επιταχύνοντας ταχύτερα στο 0-100 κατά 1,7 δευτερόλεπτα (πλέον σε 9,2 δευτ). Παρά την αυξημένη απόδοση, οι εκπομπές CO2 αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες στα 102 g/km. Οι 2-λιτρες υβριδικές εκδόσεις πλέον έχουν αυξημένη ισχύς στους 196 ίππους, ενώ έχει εξοικονομηθεί σχεδόν μισό δευτερόλεπτο από τον χρόνο επιτάχυνσης 0-100 km/h (πλέον στα 7,5 δευτ). Αναμένεται μείωση κατά 3 g/km στις τιμές εκπομπών CO2 συνδυασμένο κύκλο, στα 107 g/km.

Αλλαγές έγιναν ωστόσο και στο σημείο που το Corolla έδειχνε να «πονάει» περισσότερο… στην επιτάχυνση εν κινήσει! Τώρα, χάρη στο νέο καλιμπράρισμα του συστήματος ελέγχου του υβριδικού συστήματος, η επιτάχυνση αντικατοπτρίζει περισσότερο τις προθέσεις του οδηγού και τη χρήση του πεντάλ του γκαζιού, δημιουργώντας την κατάλληλη αίσθηση σε επίπεδο διαμήκους επιτάχυνσης – και συνολικά μία διαισθητική αίσθηση. Αυτό έχει επιτευχθεί με μείωση των στροφών του κινητήρα κατά την επιτάχυνση. Ο θόρυβος του συστήματος μετάδοσης κίνησης κατά την επιτάχυνση έχει επίσης μειωθεί.

2023 Toyota CorollaΠερισσότερη ασφάλεια με το Toyota T-Mate

Το ανανεωμένο Corolla είναι εξοπλισμένο με το Toyota T-Mate, που συνδυάζει τη νέα, τρίτη γενιά του πακέτου Toyota Safety Sense. Το σύστημα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης, διαθέτει νέες λειτουργίες για την υποστήριξη του οδηγού σε ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα σεναρίων οδήγησης. Μια νέα κάμερα και αισθητήρας ραντάρ κυμάτων χιλιοστού ενισχύει το εύρος και την ικανότητα ανίχνευσης, κάνοντας την οδήγηση ευκολότερη και ασφαλέστερη, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία όλων των επιβατών του οχήματος και των άλλων χρηστών των δρόμων.

Οι νέες λειτουργίες περιλαμβάνουν την καταστολή επιτάχυνσης σε χαμηλή ταχύτητα, που αντιδρά στην ξαφνική χρήση του γκαζιού όταν το όχημα κινείται με χαμηλή ταχύτητα, την υποστήριξη αποφυγής σύγκρουσης, που παρέχει προστασία όταν το όχημα στρίβει σε μία διασταύρωση, την υποβοήθηση διεύθυνσης έκτακτης ανάγκης, η οποία μπορεί τώρα να αντιδρά και σε οχήματα που έρχονται, καθώς και το σύστημα αποφυγής πλευρικής σύγκρουσης και μείωσης ταχύτητας στροφής. Επίσης το νέο σύστημα υπενθύμισης πίσω θέσεων θα ειδοποιήσει τον οδηγό πριν φύγει από το αυτοκίνητό του ότι ίσως να χρειαστεί να ελέγξει εάν έχει αφήσει κάτι στα πίσω καθίσματα, ενώ το σύστημα διακοπής οδήγησης σε έκτακτη ανάγκη ακινητοποιεί το όχημα στην άκρη της λωρίδας του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. ο οδηγός έχει χάσει τις αισθήσεις του).

Οι τιμές

Η γκάμα του ανανεωμένου Toyota Corolla ξεκινά από τις 21.170 ευρώ, μια αύξηση της τάξεως των 3.500 ευρώ συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά. Αυτή η τιμή αφορά στην έκδοση sedan, η οποία και τώρα παραμένει η πιο προσιτή επιλογή στη σειρά Corolla και πρακτικά είναι η μοναδική μη υβριδική επιλογή στη γκάμα, εξοπλισμένη με τον γνώριμο ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης 1.5 λίτρων και 125 ίππους (διατίθεται και ως Corolla Sedan Hybrid 1.8 140hhp). Ωστόσο, οι εκδόσεις hatchback και Touring Sports πλέον διατίθενται αποκλειστικά ως Hybrid με τις τιμές να ξεκινούν από τις 28.470 ευρώ στην έκδοση εξοπλισμού Active Plus. Διαθέσιμες είναι ακόμη οι εκδόσεις Style, Black Edition, GR Sport και GR Sport Bi-Tone.

Οι παραγγελίες του ανανεωμένου Toyota Corolla ανοίγουν την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται τον Μάρτιο του 2023.

Δες τη video-δοκιμή της Toyota Corolla Sedan 2022