Ξεκίνησε η παραγωγή του Toyota Yaris Cross

Επιτέλους ίσως πουν κάποιοι, καθώς για τα ελληνικά δεδομένα το Yaris Cross είναι ένα από τα πολυαναμενόμενα νέα μοντέλα της χρονιάς.

Το εργοστάσιο της Toyota στη Γαλλία είναι και αυτό το οποίο ευθύνεται για τα Yaris Cross που θα πωληθούν στην Ευρώπη. Στο ίδιο εργοστάσιο συναρμολογείται και το απλό Yaris, με το εργοστάσιο να έχει δυναμική της τάξεως των 300.000 αυτοκινήτων ανά έτος.

Θυμίζουμε ότι το Yaris Cross είναι ένα εντελώς νέο μοντέλο που τοποθετείται κάτω από το C-HR, αποτελώντας το entry SUV της μάρκας. Μιλάμε δηλαδή για ένα αυτοκίνητο που θα στηθεί απέναντι σε προτάσεις όπως τα Kia Stonic, Citroen C3 Aircross, Volkswagen T-Cross, Renault Captur, Skoda Kamiq και βεβαίως το Ford Puma.

Υβριδικό, τετρακίνητο, μικρό SUV

Όπως και στο Yaris hatchback, το Cross υιοθετεί το ίδιο υβριδικό σύστημα κίνησης με τον 1.500άρη 3-κύλινδρο κινητήρα να αποδίδει 116 ίππους. Ως γνήσιο υβριδικό Toyota, προσφέρει χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών CO2, με τους ρύπους να ξεκινούν από τα 103 g/km στη δικίνητη υβριδική επιλογή και από 107 στην τετρακίνητη, απαλλάσσοντας το από τα τέλη κυκλοφορίας.

Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Yaris Cross έναντι των ανταγωνιστών του είναι το γεγονός ότι διατίθεται και με σύστημα τετρακίνησης στην υβριδική του έκδοση. Το σύστημα AWD-i κινεί με ένα ηλεκτρομοτέρ τους πίσω τροχούς, συνεπώς και είναι μικρότερο σε διαστάσεις και ελαφρύτερο από τα αντίστοιχα μηχανικά συστήματα AWD. Κάτι που βοηθά το Yaris Cross Hybrid AWD-i να πετυχαίνει χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων από οποιονδήποτε all-wheel drive ανταγωνιστή του στην κατηγορία B-SUV.

Με μήκος στα 4,18μ. και πλάτος στα 1,76μ. το Toyota Yaris Cross έχει το ίδιο μεταξόνιο 2,56μ. με το Yaris hatchback. Ωστόσο είναι 24 εκ. μακρύτερο, με την προσθήκη 60 χλστ. στον εμπρός πρόβολο και 180 χλστ. στον πίσω, διασφαλίζοντας περισσότερο εσωτερικό χώρο. Και ως SUV μοντέλο, δόθηκε έμφαση στην πρακτικότητα και ευελιξία. Ο χώρος αποσκευών είναι στα 390 λίτρα και τοποθετεί το Yaris Cross στο μέσον της κατηγορίας (πχ το Skoda Kamiq έχει 400 λτ).

Οι τιμές ξεκινούν από τις μόλις 16.800 ευρώ για την απολύτως βασική έκδοση των 125 ίππων, ενώ μια πιο ρεαλιστική έκδοση εξοπλισμού (Active) ξεκινά από τις 17.300 ευρώ. Οι υβριδικές εκδόσεις ξεκινούν από 19.620 ευρώ.

Το Toyota Yaris Cross διαθέσιμο στην Ελλάδα (+τιμές)