Η Volkswagen δυναμικά στην αγορά μπαταριών

Πρεμιέρα της νέας εταιρείας μπαταριών PowerCo, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τις παγκόσμιες δραστηριότητες του ομίλου Volkswagen στον κλάδο των μπαταριών.

Η Volkswagen ξεκίνησε την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου μπαταριών του ομίλου στο Salzgitter, το οποίο θα λειτουργεί το 2025. Ταυτόχρονα η νεοσύστατη PowerCo αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραγωγή κυψελών αλλά και για τις παγκόσμιες δραστηριότητες του ομίλου VW στο χώρο των μπαταριών. Μέχρι το 2030 η PowerCo, μαζί με συνεργάτες, πρόκειται να επενδύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού μοντέλου, να δημιουργήσει κύκλο ετήσιων πωλήσεων άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και να απασχολήσει έως και 20.000 υπαλλήλους, μόνο στην Ευρώπη.

Μελλοντικά προβλέπεται η ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για χρήση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Μετά το Salzgitter, το επόμενο εργοστάσιο κυψελών είναι προγραμματισμένο να φτιαχτεί στη Βαλένθια. Προς το παρόν, εξετάζονται τοποθεσίες για τρία ακόμη εργοστάσια στην Ευρώπη, ενώ η PowerCo διερευνά και την προοπτική δημιουργίας περαιτέρω Gigafactories στη Βόρεια Αμερική.

Η Volkswagen, αποκάλυψε επίσης την πρισματική ενοποιημένη κυψέλη που είχε ανακοινωθεί στην ημερίδα Power Day το 2021. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει την ευέλικτη χρήση ενός συνδυασμού διαφορετικών χημικών συστάσεων στα στοιχεία της μπαταρίας και θα χρησιμοποιηθεί έως και στο 80% των μοντέλων του ομίλου. Η παραγωγή μπαταριών ενοποιημένης κυψέλης θα ξεκινήσει στο Salzgitter το 2025.

Σταδιακά η ετήσια παραγωγική δυνατότητα του εργοστάσιο θα φτάσει τις 40 GWh – αρκετή για περίπου 500.000 ηλεκτρικά οχήματα. Μέχρι το 2030, ο όμιλος Volkswagen σκοπεύει να έχει σε λειτουργία στην Ευρώπη, έξι εργοστάσια παραγωγής κυψελών συνολικού ετήσιου όγκου παραγωγής 240 GWh. Η νέα ενοποιημένη κυψέλη αναμένεται πως θα μειώσει έως και 50% το κόστος της μπαταρίας. Οι πρωτότυπες μπαταρίες που έχουν παραχθεί με αυτή την τεχνολογία έχουν επιδείξει πολλά υποσχόμενες επιδόσεις όσον αφορά την αυτονομία, τον χρόνο φόρτισης και την ασφάλεια – απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα μελλοντικό βιομηχανικό πρότυπο.