Τα μελλοντικά Volvo θα διαθέτουν in-house λογισμικό

Η Volvo Cars θα περάσει στην inhouse ανάπτυξη λογισμικού, καθώς το πόσο ελκυστικό είναι ένα αυτοκίνητο καθορίζεται πλέον όλο και περισσότερο από λειτουργίες και χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το λογισμικό, αντί για τις παραδοσιακές «αυτοκινητικές» αρετές.

Η επόμενη γενιά των αμιγώς ηλεκτρικών Volvo, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου SUV της εταιρείας που βασίζεται σε νέα αμιγώς ηλεκτρική τεχνολογία, θα χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα της Volvo Cars, με το όνομα VolvoCars.OS, για ταχύτερη και πιο ευέλικτη εξέλιξη. Σε συνδυασμό με πιο συχνές ασύρματες (Over The Air) ενημερώσεις στα αυτοκίνητα των πελατών κατά τη διάρκεια της ζωής τους, η εταιρεία στοχεύει να κάνει καλύτερα τα αυτοκίνητά της κάθε μέρα.

Το VolvoCars.OS θα λειτουργεί σαν ένα σύστημα-ομπρέλα για τα ηλεκτρικά μοντέλα Volvo. Ενσωματώνει τα διάφορα λειτουργικά συστήματα της εταιρείας που βρίσκονται στο αυτοκίνητο και στο cloud, δημιουργώντας ένα συνεκτικό περιβάλλον λογισμικού OS. Σε αυτά τα λειτουργικά συστήματα περιλαμβάνονται τα Android Automotive OS, QNX, AUTOSAR και Linux.

Μέσω μιας ποικιλίας διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API), συμπεριλαμβανομένου του Extended Vehicle API που ανακοινώθηκε πρόσφατα, το VolvoCars.OS παρέχει στους προγραμματιστές πρόσβαση σε incar λειτουργίες όπως τα δεδομένα των αισθητήρων του οχήματος, το interface των χρηστών και λειτουργίες που βασίζονται στο cloud, όπως δεδομένα για τους στόλους, που υπόκεινται στη συναίνεση του πελάτη. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες και εφαρμογές για αυτοκίνητα Volvo.

Ένα super-computer σε ρόδες

Για να επωφεληθεί πραγματικά από την inhouse ανάπτυξη λογισμικού, η Volvo Cars συγκεντρώνει τους υπολογιστές των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων της σε έναν πυρήνα, ελαττώνοντας κατά πολύ την πολυπλοκότητα. Αντί να βασίζεται σε πολλές μονάδες ηλεκτρονικού ελέγχου, διάσπαρτες στο αυτοκίνητο, για τον έλεγχο διάφορων λειτουργιών και συστημάτων, ένα αυξανόμενο τμήμα του λογισμικού που αναπτύσσεται inhouse θα τρέχει σε ένα ισχυρό κεντρικό υπολογιστικό σύστημα μέσα στο αυτοκίνητο.

Το κεντρικό σύστημα υπολογιστή, το οποίο θα παρουσιαστεί αρχικά σε ένα νέο μοντέλο Volvo που θα αποκαλυφθεί το 2022, αποτελείται από τρεις κύριους υπολογιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον στην επεξεργασία δεδομένων τεχνητής όρασης και τεχνητής νοημοσύνης, τα γενικά υπολογιστικά καθήκοντα και τις λειτουργίες του συστήματος infotainment.

Το πέρασμα στον κεντρικό υπολογιστή επιτρέπει επίσης στη Volvo Cars να διαχωρίζει βαθμιαία το hardware από το λογισμικό. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να συντομεύσει τους κύκλους ζωής του hardware, ώστε τα νέα μοντέλα Volvo να εξοπλίζονται κάθε φορά με το τελευταίο διαθέσιμο hardware.

Η Volvo Cars πραγματοποιεί τη στροφή στην inhouse ανάπτυξη και στον κεντρικό υπολογισμό, σε συνεργασία με κορυφαίες τεχνολογικές εταιρίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η NVIDIA, με την οποία η Volvo συνεργάζεται στα συστήματα επεξεργαστών, και η Google, ο συνεργάτης της στα συστήματα infotainment. Η επιτυχημένη συνεργασία της Volvo Cars με τεχνολογικούς ηγέτες για να προσφέρει στους πελάτες την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη βρίσκεται επίσης πίσω από την απόφασή της να ανοίξει το λειτουργικό της VolvoCars.OS στην καινοτομία από τρίτα μέρη, μέσω των ανοιχτών API.