Η Volvo θα ξεκινήσει να ενσωματώνει την τεχνολογία LiDAR στα αυτοκίνητα παραγωγής στο κοντινό μέλλον, καθώς βαδίζει προς την πλήρως αυτόνομη τεχνολογία.

Η τεχνολογία LiDAR (Light Detection and Ranging) της Luminar βασίζεται σε υψηλής απόδοσης αισθητήρες που στέλνουν παλμούς laser εμπρός προκειμένου να “χαρτογραφήσουν” τρισδιάστατα και να ανιχνεύσουν αντικείμενα εμπρός από αυτούς. Η ίδια τεχνολογία είναι ήδη διαθέσιμη σε προϊόντα τεχνολογίας, όπως το νέο Apple iPad Pro και θα υπάρχει και στο μελλοντικό iPhone 12 ως βοήθημα σε εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Οι αισθητήρες LiDAR στα οχήματα της Volvo θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται από το 2022, με το επόμενο XC90 να είναι το πρώτο μοντέλο που θα υιοθετήσει την τεχνολογία. Θα ακολουθήσουν όλα τα μοντέλα της πλατφόρμας SPA 2. Στις πρώτες φωτογραφίες διακρίνουμε το πως η Volvo και η Luminar ενσωμάτωσαν αυτή την τεχνολογία σε ένα αυτοκίνητο. Σε αντίθεση με τα μέχρι σήμερα συστήματα, οι αισθητήρες δεν είναι ούτε στη μάσκα ούτε στον προφυλακτήρα αλλά ψηλά στην οροφή. Σε κάποιους ίσως θυμίσει και τον αεραγωγό που συναντάμε στα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Μόνο που εδώ είναι μικρότερο το άνοιγμα και τοποθετημένο ακριβώς πάνω από το παρμπρίζ.

Luminar LiDAR
Έτσι “βλέπουν” οι αισθητήρες LiDAR έναν αυτοκινητόδρομο.

Το “κλειδί” της τεχνολογίας με αισθητήρες LiDAR είναι ότι θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα να κινηθούν εντελώς αυτόνομα, παρέχοντας αξιόπιστη “όραση” και προοπτική που οι απλές κάμερες και τα ραντάρ δεν μπορούν να παρέχουν. Οι αισθητήρες LiDAR είναι ίσως η ιδανική βάση για συστήματα που θα παίρνουν αυτόνομες αποφάσεις τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και στις υψηλές ταχύτητες ενός αυτοκινητόδρομου.

Luminar LiDAR