Το κινητό μπορεί να μας σκοτώσει όταν οδηγούμε και χωρίς να μιλάμε

Γιατί σκοτώνονται περισσότεροι νέοι οδηγοί το καλοκαίρι; Έρευνα δείχνει πως όχι απλά μιλούν στο κινητό, αλλά στέλνουν SMS, βλέπουν videos την ώρα που οδηγούν και βγάζουν selfies.

Έρευνα δείχνει πως οι νέοι βλέπουν video και βγάζουν selfies όταν οδηγούν.

Ποιες είναι λοιπόν οι επικίνδυνες συνήθειες των οδηγών -και κυρίως των νέων- κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; Αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει μια ενδιαφέρουσα έρευνα της Ford, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 6.500 νεαροί Ευρωπαίοι ασχολούνται με το κινητό τους κατά την οδήγηση ή έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

Πιο αναλυτικά, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το 43% των νεαρών σε ηλικία έχει στείλει SMS την ώρα που οδηγεί, το 36% έχει τηλεφωνήσει, το 11% έχει παρακολουθήσει βίντεο στο κινητό ενώ οδηγεί και το 13% έχει οδηγήσει μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Η ίδια έρευνα δείχνει επίσης ότι το 26% είχε κάποιο ατύχημα, ενώ το 20% έχει βρεθεί σε αυτοκίνητο που το σταμάτησε η αστυνομία. Το καλοκαίρι, όταν τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα είναι στο φόρτε τους, το 68% τον οδηγών αντιμετωπίζει πιο χαλαρά το θέμα της οδικής συμπεριφοράς. Το 41% οδηγεί πιο ριψοκίνδυνα όταν έχει φίλους στο αυτοκίνητο, ενώ έως και το 57% οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια με πιο μεγάλους συγγενείς.

Ένα κωμικό βίντεο δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση και μας παρουσιάζει τους “Blown Ups”, τους “φουσκωτούς ενήλικες” που είναι σχεδιασμένοι στο να αποτρέπουν την ριψοκίνδυνη συμπεριφορά των νέων πίσω από το τιμόνι. Δείτε:

Οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος. Η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά θεωρείται κύριος παράγοντας σύμφωνα με τις στατιστικές οι οποίες δείχνουν ότι μεταξύ 2004 και 2013, 62.000 νέοι σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την αναφορά του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας, η κακή εκτίμηση του δρόμου, η επιρροή από ουσίες ή το στρες και η διάσπαση της προσοχής είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες εμπλοκής των νεαρών οδηγών σε ατυχήματα.

Η Ford προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση για νεαρούς οδηγούς με το Ford Driving Skills for Life (DSFL), ένα πρόγραμμα που “τρέχει” στην Ευρώπη και μέχρι το τέλος του 2016 υπολογίζεται ότι θα έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 20.000 οδηγούς σε 13 χώρες. Το Ford DSFL λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, πριν από 13 χρόνια. Σήμερα είναι διαθέσιμο σε Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ. Τα μαθήματα καλύπτουν αναγνώριση κινδύνων, έλεγχο του οχήματος, έλεγχο της ταχύτητας και του όγκου καθώς και τους κινδύνους που προκαλούνται από την οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ, οδήγηση μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών, και λήψη selfies. Ναι, μετά από σχετική έρευνα που έγινε το 2014, αποκαλύφθηκε ότι 1 στους 4 νεαρούς οδηγούς έχει ποζάρει για μία selfie πίσω από το τιμόνι!

Εν έτη 2016 δεν αποκλείεται να παίζει και Pokemon GO…